Problémy s vlky na Jablunkovsku se podle pohotovostního štábu musí řešit

ČTK
Sdílejte článek
 Problémy s vlky na Jablunkovsku se podle pohotovostního štábu musí řešit

Problémy s vlky na Jablunkovsku v Beskydech, kde šelmy v posledních letech působí škody chovatelům ovcí, se musí řešit. Shodl se na tom speciálně sestavený pohotovostní štáb, který se včera poprvé sešel. Kraj navíc chystá opatření, které umožní odlov problémových zvířat. Štáb zřídila Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK). Jeho členy jsou i zástupci kraje či policie, řekla mluvčí agentury Karolína Šůlová. Vlci se do Slezských Beskyd vrátili už před několika lety. Nyní tam jsou minimálně tři smečky.

„Pohotovostní štáb se shodl na tom, že na Jablunkovsku jde o situaci vyžadující pozornost. Je třeba přistoupit ke sledování vlků. Do té doby zde bude probíhat intenzivní monitoring v terénu a chování jedinců vlka se bude průběžně vyhodnocovat. Pokud se změní závažnost situace, budou přijaty další kroky,“ řekl předseda štábu František Jaskula z AOPK.

Prvním krokem podle daných pravidel bude vždy vyhodnocení situace, analýza příčin chování vlků či vyhodnocení zabezpečení napadeného stáda. Následovat bude dohoda členů štábu. „Mezi první kroky patří určení příčin chování potenciálně problematických jedinců, včetně jejich případného odchytu a sledování jejich pohybu. Odstranění problematických jedinců z přírody bude vždy až poslední možností,“ uvedla Šůlová.

Jaskula dodal, že mezi standardní chování vlka patří například situace, kdy šelma v noci projde zástavbou, nechá se pozorovat ze vzdálenosti větší než 30 metrů, loví přirozenou kořist v blízkosti zástavby, nevykazuje známky strachu při pozorování z auta, traktoru či posedu. „Nestandardní chování je takové, kdy vlk ztrácí plachost před lidmi, dovolí lidem, aby se k němu přiblížili, opakovaně chodí ve dne do zástavby či opakovaně napadá dobře zabezpečená hospodářská zvířata,“ řekl.

Pohotovostní štáb pro moravskoslezský region byl ustaven k 1. listopadu a bude koordinovat další postup. AOPK ČR jej zřídila pro CHKO Poodří a CHKO Beskydy. Stálými členy jsou také zástupci veterinární správy a Českomoravské myslivecké jednoty. Dnešního jednání se účastnili i zástupci ministerstev a obcí. Naplno začne štáb fungovat, až kraj a agentura definují výjimky, kdy bude možné vlka legálně zastřelit. Vždy by ale mělo jít o odstřel nebezpečných a problematicky se chovajících jedinců.

Jaskula dodal, že na Jablunkovsku se situace se zabezpečením stád hospodářských zvířat v posledním roce zlepšila, nadále však vlci působí škody převážně na nedostatečně ochráněných chovech. V širší oblasti Jablunkovska agentura eviduje letos 28 útoků na hospodářská zvířata, loni jich bylo 64. Poměrně dobře provedené zabezpečení mělo podle něj šest chovatelů, jen ve dvou případech bylo zabezpečení optimální.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 703x