Podívejme se nejdříve do nedávné historie. Z dnešního pohledu byly stavy hospodářských zvířat v roce 1950 mimořádně vysoké. To ale odpovídalo situaci českého zemědělství, kdy produkce potravin byla takřka výlučně zabezpečována rodinnými farmáři. V následujících letech docházelo k totálnímu rozvratu zemědělství s obecně známými dopady. Od 50. let minulého století v podmínkách socialistického principu hospodaření zemědělská půda patřila takzvaně „všem“. Přestala tedy platit zásada pečovat o ni individuální péčí řádného hospodáře. V režimu kolektivního hospodaření až do roku 1989 sice došlo ke zvýšení stavů skotu při poklesu stavů krav a zejména k dynamickému růstu stavů prasat v podmínkách vysoké koncentrace zvířat, ovšem za cenu vysokých investičních a provozních nákladů.
Ztráta kontinuity ve vývoji českého agrárního sektoru, který dříve spočíval primárně na rodinných formách hospodaření, vedla za uplynulých sedmdesát let k úplnému rozvratu základní výrobní struktury tohoto sektoru. Negativní důsledky měly v řadě případů trvalý charakter. Po listopadové revoluci, čili během privatizace, restitucí a transformací, dochází opět k významným změnám ve stavech zvířat. Vstup Česka do EU znamenal řadu změn, které se v českém zemědělství projevují dodnes. Evropský trh vytvářel velmi příhodné podmínky pro rozvoj důležitých komodit rostlinného původu. Byly využity výhody plynoucích z velikostní struktury půdních bloků. Platné agrárně politické nástroje v rámci Společné zemědělské politiky v podmínkách českého zemědělství stimulovaly především rozvoj rostlinné výroby, zejména produkci obilovin a řepky. Ve spojení s příznivými odbytovými podmínkami a vysokými výkupními cenami to vede k růstu ziskovosti těch podniků, které jsou zaměřeny na produkci právě těchto komodit.
Nepodařilo se ale prosadit podobné benefity v rámci komodit živočišného původu, tedy například čerpat „výhody z velikosti“ zejména na úseku chovu monogastrů. Čeští producenti se dostávají trvale pod tlak masivní zahraniční konkurence zejména u vepřového masa. Zemědělské podniky proto postupně přijaly strategii prosazování se na evropském trhu především s rostlinnými komoditami. V tomto rámci se existující cenově-nákladové parametry staly rozhodujícím nositelem zisku celého odvětví. Následně vedly k postupnému útlumu rozvoje živočišné produkce.
Dochází k výraznému snižování rozsahu živočišné produkce s vážnými dopady zejména na stavy prasat a drůbeže. Za období 1989 až 2020 klesly stavy skotu celkem zhruba o dva miliony kusů, stavy krav o více než půl milionu kusů, stavy prasat o více než tři miliony kusů, počty drůbeže celkem zhruba o sedm milionu kusů. Tyto údaje je možné vidět i v následující tabulce.
Tab. 1 Změny ve stavech hospodářských zvířat v tis. kusech v letech 1950, 1989 a 2020
Rok |
Skot |
Prasata1) |
Ovce |
Kozy |
Koně |
Drůbež |
||
celkem |
z toho krávy |
celkem |
z toho slepice |
|||||
1950 |
3 076,5 |
1 400,3 |
2 911,3 |
207,7 |
906,8 |
399,6 |
14 165,6 |
12 210,0 |
1989 |
3 480,6 |
1 247,6 |
4 685,3 |
399,0 |
40,7 |
27,0 |
32 479,1 |
15 699,4 |
2020 |
1 404,1 |
585,9 |
1 499,3 |
203,6 |
28,9 |
38,1 |
24 247,3 |
8 502,3 |
Pozn.1): Od roku 2002 pouze zemědělský sektor.
Pramen: ČSÚ, „Stavy hospodářských zvířat".
Evropu zásobují menší farmy
Jistě, srovnání jsou vždy ošemetná. Srovnávání jednotlivých strukturálních ukazatelů v zemědělství v rozpětí sedmdesáti let je samozřejmě zatíženo výkonnostními rozdíly, které mezitím v zemědělství obecně nastaly. To znamená, že například podstatně klesla výměra zemědělské, respektive orné půdy, snížila se zásadně zaměstnanost v tomto oboru činnosti, a naopak se významně posunul technologický rozvoj. Přesto má tato dlouhodobější komparace svoji váhu, a to především proto, že se opírá o měřitelné ukazatele.
Zlomová data jsou velmi ilustrativní a jednoznačně potvrzují zásadní vazbu mezi rodinným podnikáním a stavy zvířat. Toto důležité strategické pravidlo zůstává v platnosti dodnes. Již v historických souvislostech garantuje specificky úzkou vazbu farmáře k půdě, který uměl udržet farmu na takové úrovni, aby byly pokryty základní dávky organické hmoty do půdy, a půda tak mohla plnit ostatní důležité funkce retenční, protipovodňové, krajinotvorné a další.
Z výše řečeného vyplývá, že základní rovnováha mezi rostlinnými a živočišnými odvětvími byla v Česku za posledních třicet let citelně porušena. Potvrzují to i srovnání vybraných základních ukazatelů produkční výkonnosti rozhodujících odvětví živočišné výroby ve vybraných zemích EU za období 2017 až 2019. Nejvyšší stavy hospodářských zvířat za rok 2019 vykazují Nizozemsko, Belgie, ale i Dánsko jako země dlouhodobě specializované na vývozy živočišných komodit. Údaje k počtu dobytčích jednotek celkem za Německo a Rakousko, tedy země s nejdelší společnou hranicí s Českem, jsou v případě Německa i Rakouska zhruba dvojnásobně větší v porovnání s údaji v Česku.
Obrovský deficit v daných souvislostech znamená, že Polsko, Česko a Slovensko se umisťují v rámci sledovaných zemí na posledních pozicích od osmého do desátého místa. Obdobná situace platí i u prasat, kde Česko zůstává na pozici deváté země s nejnižší hustotou zvířat a Slovensko opakovaně na posledním desátém místě. Druhá skupina výkonnostních ukazatelů, měřeno rozsahem tzv. Standardní produkce v přepočtu na jeden hektar zemědělské půdy, se týká pěti komodit: mléka a mléčné výrobky, hovězího a telecího masa, vepřového masa, drůbežího masa a vajec. Česko i v tomto srovnání zaostává, protože je na šesté pozici, co se týče slepic, a osmé pozici u drůbežího masa.
Tab. 2: Pořadí výkonnosti vybraných zemí EU v agrární sféře za r. 20192) podle sítě ukazatelů předepsaných v databázi FADN
Ukazatel
Pořadí zemí |
Počet DJ celkem/100 ha |
z toho dojnice/100 ha |
Ostatní skot /100 ha |
Prasata/100 ha |
Drůbež /100 ha |
Mléko a mléčné výrobky v Kč/ha1) |
Hovězí a telecí maso v Kč/ha1) |
Vepřové maso1) v Kč/ha |
Drůbeží maso Kč/ha1) |
Slepičí vejce Kč/ha1) |
Hrubá přidaná hodnota Kč/ha |
Čistá přidaná hodnota Kč/ha |
Důchod ze zemědělské činnosti v Kč/ha |
Čistá přidaná hodnota/AWU |
EU-28 |
7 |
8 |
6 |
6 |
5 |
6 |
7 |
6 |
7 |
5 |
6 |
6 |
4 |
9 |
|
(79) |
(15) |
(25) |
(21) |
(11) |
(9607) |
(4120) |
(5726) |
(1934) |
(1254) |
(31879) |
(249975) |
(15856) |
(623037) |
Nizozemsko |
1 |
1 |
2 |
1 |
1 |
1 |
2 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
|
(370) |
(95) |
(70) |
(144) |
(62) |
(85000) |
(10392) |
(39027) |
(8217) |
(13960) |
(150992) |
(114911) |
(53428) |
(1532534) |
Belgie |
2 |
2 |
1 |
2 |
2 |
2 |
1 |
3 |
2 |
2 |
2 |
2 |
2 |
3 |
|
(257) |
(37) |
(81) |
(107) |
(30) |
(24681) |
(14902) |
(20021) |
(5800) |
(5988) |
(62541) |
(47522) |
(34100) |
(1199537) |
Dánsko |
3 |
4 |
7 |
3 |
7 |
4 |
6 |
2 |
10 |
4 |
4 |
4 |
9 |
2 |
|
(144) |
(20) |
(20) |
(97) |
(6) |
(18946) |
(41999) |
(24492) |
(911) |
(1617) |
(37247) |
(26421) |
(1189) |
(1512784) |
Německo |
4 |
33 |
5 |
4 |
10 |
3 |
5 |
4 |
9 |
7 |
5 |
5 |
10 |
4 |
|
(97) |
(27) |
(27) |
(38) |
(4) |
(18986) |
(5808) |
(9594) |
(1723) |
(730) |
(34705) |
(25554) |
(1058) |
(1075581) |
Rakousko |
5 |
5 |
4 |
5 |
8 |
5 |
3 |
5 |
4 |
3 |
3 |
3 |
3 |
6 |
|
(91) |
(24) |
(31) |
(26) |
(7) |
(16854) |
(7643) |
(8056) |
(2169) |
(1899) |
(49512) |
(33043) |
(24937) |
(731097) |
Francie |
6 |
7 |
3 |
8 |
4 |
7 |
4 |
8 |
5 |
8 |
7 |
7 |
6 |
5 |
|
(83) |
(14) |
(37) |
(15) |
(14) |
(9123) |
(5815) |
(3113) |
(2007) |
(659) |
(29063) |
(20032) |
(11374) |
(898576) |
Polsko |
8 |
6 |
9 |
7 |
3 |
9 |
8 |
7 |
6 |
9 |
9 |
9 |
5 |
10 |
|
(61) |
(16) |
(18) |
(16) |
(19) |
(6434) |
(3044) |
(4844) |
(2133) |
(363) |
(21521) |
(14911) |
(11689) |
(186595) |
Česko |
9 |
9 |
8 |
9 |
6 |
8 |
9 |
9 |
8 |
6 |
8 |
8 |
7 |
7 |
|
(47) |
(10) |
(19) |
(10) |
(8) |
(7543) |
(2651) |
(2727) |
(1816) |
(1118) |
(22334) |
(16905) |
(5773) |
(632201) |
Slovensko |
10 |
10 |
10 |
10 |
9 |
10 |
10 |
10 |
3 |
10 |
10 |
10 |
8 |
8 |
|
(27) |
(7) |
(11) |
(2) |
(5) |
(4389) |
(1274) |
(506) |
(2385) |
(66) |
(19167) |
(14037) |
(4004) |
(597157) |
Pozn.1): Standardní produkce (Standard Output) vyjadřuje průměrnou finanční hodnotu hrubé produkce jednotlivých odvětví rostlinné a živočišné produkce. Je stanovena na 1 ha každé plodiny rostlinné výroby a 1 kus jednotlivých kategorií zvířat. Její hodnota odpovídá standardní hodnotě produkce z 1 ha dané plodiny nebo 1 kusu dané kategorie zvířat (viz Hospodářské výsledky zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2019).
Pozn. 2): Databáze FADN, standardizovaná co do formy a obsahu, vychází z jednotné metodiky s dvouletým zpožděním a údaje za rok 2019 jsou aktuální.
Co s tím?
V současné době nejsou vytvářeny nezbytné podmínky k pokrytí nabídky potravin živočišného původu v odpovídajícím objemu, kvalitě, sortimentu, požadovaných termínech a za únosné ceny. V odvětvích živočišné produkce nejsou nastaveny ani základní podmínky k tomu, aby byly schopny garantovat dostačující dodávky organické hmoty ke zvýšení obsahu humusu v půdě a s cílem zastavit pokračující proces degradace zemědělského půdního fondu, což se projevuje zejména růstem vodní, ale také větrné eroze. U daných strategických komodit máme nízkou potravinovou soběstačnost. To vede mimo jiné k růstu „záporného agrárního salda“, což znamená, že převažuje dovoz nad vývozem.
Tento negativní vývoj potvrzuje, že české zemědělství musí rozvíjet živočišnou produkci s využitím produkčních kapacit malých a středně velkých zemědělských podniků. Při zdůrazňování významu malých a středně velkých farem se lze opřít o silný argument, že československé zemědělství v minulosti dokázalo vyprodukovat potřebný objem potravin, ať již během předmnichovské republiky, ve válečném, ale i poválečném období, a odvrátit tak hrozbu hladu.
Dané argumenty hovořící ve prospěch menších farmářů se v rámci evropského hospodářského prostoru plně potvrzuje. Navzdory poválečným obtížím se zásobováním obyvatelstva potravinami lze konstatovat, že se podařilo v první polovině 60. let spolu se založením Evropské unie zajistit dostatek potravin v evropském prostoru. Nabídka potravin postupně překračovala poptávku zejména u komodit živočišného původu, dokázala a dokazuje uspokojovat výživové potřeby nejvyššího standardu, navíc pro velmi náročné obyvatelstvo. Je zřejmé, že rolnický stav v zemích EU je a byl schopen po desetiletí nabídnout potraviny v potřebném objemu a kvalitě, ale také byl plně konkurenceschopný v rámci mezinárodní výměny zboží. Menší podniky tedy rozhodně nejsou ekonomicky slabé či zanedbatelné – naopak tvoří nezbytnou součást evropského zemědělství.
Celkově je možné říci, že nerovnováha mezi rostlinnou a živočišnou výrobou má výrazné ekonomické i ekologické nevýhody. Tento stav českého zemědělství ale není výsledek jakéhosi „moderního vývoje“, ale spíše pozůstatek minulosti, která přerušila tradice rodinných farem násilnou kolektivizací. Převaha obřích podniků a sjednocování pozemků ovlivňuje české zemědělství a krajinu dodnes. Konkrétní data potvrzují důležitý závěr: dlouhodobě nastavená struktura v českém zemědělství a politické priority s ní spojené jsou nasměrovány ve prospěch několika rostlinných komodit a monokulturního způsobu hospodaření s půdou, přičemž tento trend nepřináší žádoucí efekty.
Živočišná výroba je samozřejmě v mnoha ohledech náročnější než výroba rostlinná. Pro nastupující generace je toto odvětví složitým a nejistým směrem, kterým se mohou rodinné farmy vydat. To je ale další důvod, proč musí české zemědělství otevřít prostor k rozvoji a podpoře živočišné produkce s využitím produkčních kapacit malých a středně velkých zemědělských podniků. Větší podpora malých a středně velkých podniků by mohla vést ke zdravému dorovnání živočišné a rostlinné produkce, a tedy i k silnější ekonomice a potravinové soběstačnosti celé české společnosti.
Hlavní kancelář ASZ ČR ve spolupráci s odbornými poradci