Poznávací zájezd členů ASZ ČR do Francie

Sdílejte článek
Poznávací zájezd členů ASZ ČR do Francie

Na konci června 2004 uspořádala Asociace soukromého zemědělství pro své členy (i nečleny) poznávací zájezd do Francie. Na programu byla mimo jiné prezentace firmy Champagne Cereales, která odebírá obiloviny od zemědělců v oblasti, návštěva výrobny šampaňského vína, farmy s masným skotem, ovčí a mléčné farmy, tržiště v Rungis a prohlídka pařížských pamětihodností.

Ráda bych předem poděkovala za velkou pomoc při organizaci celého zájezdu a za překladatelskou činnost panu Janu Zalabákovi - soukromému zemědělci a členu ASZ Praha východ, západ a jeho dceři Petře, která pracuje jako právnička ve firmě Euroluz a která zajistila zajímavý program a návštěvu soukromých farem.

Již zmíněná firma Euroluz je třetí největší firmou na světě zabývající se zpracováním vojtěšky na granule. Všechny farmy, které jsme navštívili spolupracují s firmou Eroluz, pěstují vojtěšku, kterou firmě prodávají a také na druhou stranu kupují vojtěškové granule speciálně upravené pro svá zvířata (granule obsahují vitamíny, minerály a jiné komponenty potřebné pro konkrétní druhy chovaných zvířat - masný a dojný skot, ovce, koně, prasata ... ).

A jaký tedy byl konkrétní program naší cesty? V pondělí, a vlastně jsme se této „tradice“ drželi až do čtvrteční noci, jsme přijeli do hotelu až po půl dvanácté v noci, ještě jsme stihli naplánovanou večeři a pak už jen rychle ubytovat a nabrat síly na úterní den.

Ten jsme zahájili návštěvou regionální „odbytové a hospodářské organizace“ CHAMPAGNE CEREALES v REIMS - zaměřené především na vykupování a zpracování obilovin a sladu. Celá firma má 30 zaměstnanců soukromých zemědělců a je pod vedením a dozorem soukromých zemědělců v regionu, členů CHAMPAGNE CEREALES. Rozsah působnosti firmy je cca 800 tisíc hektarů - tj. 5-6 tisíc soukromých zemědělců = průměrná farma je 140 hektarů. Problémy se kterými se potýká každá země - nástup nové generace sedláků, řeší Francie pro nás docela nepředstavitelným postupem. Aby se zajistila kontinuita hospodaření, spojí se několik rodin, které mají děti, dohromady, protože je zde větší šance, že některé z těchto dětí bude ochotno dále pokračovat.

CHAMPAGNE CEREALES - sdružuje 160 sil, které jsou rozloženy v celém regionu tak, aby byl zajištěn dobře dojezdný přístup pro všechny členy. Systém zpracování obilovin a sladu je promyšlený do nejmenších detailů a pro zbytkový materiál z těchto komodit je zajištěno další zpracování (otruby - alkohol, řepka+ otruby - kosmetika, čistící prostředky, prací prostředky, ekologický program na mytí traktorů, solární krémy). Výtěžek z tohoto zbytkového materiálu je cca 20-100EURO/kg.

Kromě sil, vlastní CHAMPAGNE CEREALES 14 sladoven (i v jiných státech než ve Francii) a 20 mlýnů ve Francii.

Kromě tohoto teoretického seznámení jsme navštívili jedno ze sil, laboratoř a sladovnu.

Při odpoledním programu jsme využili našeho pobytu v oblasti Champagne a bylo by neodpustitelné, nenavštívit pěstitele vína. Rodinná farma se zabývá především produkcí šampaňského vína. Hospodaří sami na 9 hektarech vinic a přes sezónu zaměstnávají další 4 sezónní pracovníky. Majitel farmy nás seznámil s pěstováním vína v této oblasti, dále nás seznámil s postupem od zpracovávání hroznů po uskladnění lahví šampaňského. Na závěr jsme mohli všichni ochutnat z jeho produkce a také zakoupit jeho šampaňské.

Nakonec celého dne jsme ještě stihli navštívit známé sklepy Champagne POMMERY. Velikost sklepů je cca 18 km, historie sahá do 18. století. Nyní je zde uskladněno 20 milionů litrů šampaňského.

Ve středu jsme zasvětili celý den návštěvě farem.

Ovčí farma pana Scea Galloise ve FAGNIERE

  • při prvním pohledu na farmu jsem měla pocit, že jsem se ocitla ve špatném vtipu - haly z vlnitého plechu ledabyle rozestavěné na rovinatém pozemku, 2 buňky pro zaměstnance, přístřešky pro stroje, ale i stroje zarostlé v trávě na volné ploše - to vše bylo vidět na první pohled. Majitel farmy nás vřele přivítal, prošel s námi celou farmu a odpovídal upřímně na všechny otázky. Musím přiznat, že masné ovce (cca 160 ks) francouzského plemene - byly ve velice dobré kondici - tyto ovce majitel nepase, krmí je pouze vojtěškovými granulemi od firmy Euroluz a slámou. Jehňata odstavuje v 10 dnech stáří a přikrmuje je mimo jiné i sušeným ovčím mlékem. Do chovu zařazuje již berany ze svého chovu.
  • největší „překvapení“ byl sklad chemikálií, který vypadal jako dvojgaráž a který by v našich podmínkách neprošel žádnou z kontrol, které naši zemědělci podstupují. Když se na toto téma rozhořela debata „utnul“ jí majitel farmy tím, že mu to takto postavené stačí. Jak je vidět od roku 1956, kdy se datuje vznik EU, došlo ve Francii v „uvolnění mravů“ co se bezpečnostních předpisů týká - snad i Česká republika a její kontroloři v budoucnu pochopí, že nemusí vyžadovat víc než je bezpodmínečně nutné (pozn. aut.).

Mléčná farmapana Earla Simona v AUVE

  • majitel farmy je zároveň i šéfem skupiny veterinářů, kteří se zabývají kontrolou skotu na testy BSE
  • farma, kde pracuje rodina majitele a 2 zaměstnanci obhospodařuje 170 hektarů a má 60 dojnic + mladý skot - vše holštýnského původu. pan Simon nás seznámil s chodem farmy a prošli jsme celý areál - stáje a haly na stroje

Farma zaměřená na výkrm masného skotu pana Gaec Lorina v TILLOY u BELLAY

  • tato farma je rozdělena na 2 části - v obci je farma, kde jsou především stroje a dílny - nad obcí cca 500 m jsou stáje pro masný skot
  • strojové vybavení farmy, kde hospodaří majitel se synem a 2 švagry je více než dobré - při obhospodařování 350ha - odpovídá strojový park podle názoru účastníků zájezdu tak 1000 ha farmě v našich podmínkách.
  • chov masného skotu je zaměřen na výkrm býků především plemene Charolais - ročně se zde vykrmí 800 býků - krmení je založeno především na vojtěškových granulích od firmy Euroluz s různými příměsmi a vitamíny

Čtvrtek jsme program upravili podle žádostí účastníků zájezdu. Původně plánovaná návštěva největšího evropskéhotržiště v Rungis, které je rozděleno na 500 hektarech do velkých hal, kde se obchoduje od ovoce, masa, obilí až po květiny, nebylo možné celé, změnili jsme program a navštívili obchodní centrum, kde si mohly účastníci zájezdu ověřit ceny jednotlivých výrobků (máslo, jogurty, maso .....)

Odpoledne jsme navštívili národní institut pro obilí, píci a kukuřici ARVALIS v ETAMPES

  • zástupce národního institutu pan Christian Leclerk nás seznámil s náplní a výzkumnými programy institutu, pak jsme navštívili zkusné plochy různých druhů obilovin

V podvečerních hodinách jsme se vrátili do Paříže, kterou jsme i v náročné dopravní špičce projeli tak, abychom viděli nejzajímavější památky - Vítězný oblouk, La Défense a Eiffelovu věž, kde jsme měli alespoň na chvilku volný program.

V pátek v ranních hodinách jsme vyrazili do České republiky, vzhledem k velké vzdálenosti a dlouhému přejezdu (20 hodin jízdy z Paříže až do Přerova), jsme nenavštívili žádnou farmu v Německu, za což se ještě jednou chci omluvit všem účastníkům zájezdu; ale přeci jen jednu zastávku jsme udělali a to v Hockenheimu, v prodejně zemědělských strojů firmy Class.

Ještě bych ráda poděkovala všem zúčastněným („skalním“ i novým účastníkům), protože utvořili opravdu dobrou atmosféru celé naší společné cesty.

(Soňa Procházková, řed.kanceláře ASZ ČR)

Na závěr pár postřehů 3 účastníků cesty ASZ ČR do Francie

Mgr. Eliška Malíková

ASZ Přerov

Technologie a systém pěstování a chovu je stejný jako v ČR, v oblasti, kde jsme byli, jsou lepší meteorologické podmínky (teplota neklesá pod -10C). Hospodářská družstva a zpracovatelské firmy vychází zemědělcům daleko více vstříc než naši zpracovatele a odběratelé. Ve Francii je tzv. jistota ceny-příjmu. I pěstování a zpracování vína bylo na bezvadné úrovni. Sklepy Pommery mě zaujaly hlavně svou historií, kdy pro stavbu sklepů byly využity bývalé štoly pro těžbu vápence. Vysoká produktivita a organizace práce - na farmě s výkrmem 800 ks masného skotu ročně a rozlohou 360 hektarů pracují 3 lidé. Všichni farmáři byli za jedno, že pouze rostlinná výroba není schopná uživit rodinu, proto je nutné mít i živočišnou výrobu.

Jaroslav Plecháč, Jaroslav Jiránek

ASZ Trutnov

Zaujala nás vysoká úroveň zemědělství, která v těchto oblastech je. Jediné čeho lituji je, že jsme se podrobně nezeptali na všechny byrokratické a kontrolní systémy, které EU na své „staré“ sedláky klade. Po informacích o firmě Euroluz a o praktických zkušenostech navštívených sedláků s touto firmou je nám líto, že u nás se více nepodporuje obnovení sušáren a zpracovatelů vojtěšky a travní hmoty na granule, kdy by se podpořilo zatravňování ploch nevhodných pro zemědělskou produkci. Jako velice přínosnou pro francouzské sedláky vidím tu skutečnost, že jsou jedinými vlastníky „odbytových a hospodářských organizací“, a tak je zde těsná návaznost na potravinářský průmysl; ne jako u nás, kdy prvovýrobci jsou odkázáni na milost a nemilost výkupů.

František Janko

předseda ASZ Plzeň

Zaujaly mě velké výnosy, technické vybavení farem, jejich velikost proti farmám v Německu a Švédsku (které jsou o hodně menší); velikost francouzských farem se blíží velikosti našich farem. Příjemně mě překvapil otevřený a upřímný přístup francouzských farmářů k nám a našim otázkám. Zajímavá byla pro mě i návštěva vinařské farmy, protože výroba šampaňského byla dosud pro mě velkou neznámou vzhledem k tomu, že hospodařím v západních Čechách.
Přečteno: 531x