Europoslanci podporují využívání „mobilních jatek“, aby zvířata netrpěla při přepravě

EURACTIV.cz
Sdílejte článek
Europoslanci podporují využívání „mobilních jatek“, aby zvířata netrpěla při přepravě

Europoslanci ze zemědělského výboru Evropského parlamentu podpořili návrh Komise, který má dát farmářům větší flexibilitu při porážení zvířat přímo na farmě. Díky tomu by se nemusela převážet na velké vzdálenosti.

V delegovaném nařízení přijatém v prosinci loňského roku Evropská komise navrhla usnadnit porážku zvířat na farmách, pokud při přepravě hrozí nebezpečí zvířeti nebo provozovateli.

Menší lokální jatka v Evropě postupně mizí, a to ve prospěch velkých průmyslových struktur. To prodlužuje dobu přepravy živých zvířat, způsobuje jim stres a dokonce fyzické utrpení.

Pro nevládní organizace a rostoucí počet zemí EU je řešením porážka přímo na farmě pomocí „mobilních jatek“ – nákladních automobilů, které jezdí od farmy k farmě s příslušným vybavením.

„Dáváme větší flexibilitu porážkám na farmách,“ řekl poslancům zemědělského výboru Koen Van Dyck, zástupce Generálního ředitelství pro zdraví (DG AGRI) pod Evropskou komisí.

Jedinou podmínkou pro tento typ porážky je podle něj dodržování hygienických pravidel, která mají zaručit bezpečnost potravin. Maso se totiž prodává na evropském trhu a může se i vyvážet, přičemž z hlediska pravidel není rozdíl mezi ním a produkty z průmyslových jatek. V obou případech například platí, že před porážkou musí být na místě veterinář, aby na vše dohlédl.

Poslanci návrh jako celek podpořili, podle Němce Martina Häuslinga (Zelení/EFA) však stále obsahuje příliš mnoho byrokracie. Stěžoval si především právě na podmínku přítomnosti veterináře na místě.

„V Evropě jsou miliony lovců, a když porážejí jelena, není u toho žádný veterinář,“ dodal německý europoslanec a ekologický zemědělec v jednom. Rumunský europoslanec Daniel Buda (EPP) zase upozornil na to, že „není dostatek veterinářů na to, aby mohli být všude, kde se zvířata porážejí“.

Komise tuto kritiku odmítla s tím, že prohlídku zvířete veterinářem před porážkou považuje za nezbytný postup, který má zajistit, že maso bude stejně bezpečné jako jakékoli jiné maso na trhu.

Ekonomická udržitelnost

„V Rumunsku v tuto chvíli není mnoho jatek, takže Komise by nyní měla zajistit, aby členské státy tuto legislativu skutečně implementovaly,“ dodal Buda a vyzval k finanční pomoci farmám na nákup potřebného zařízení.

Tento bod europoslanci zmiňovali už ve své vyšetřovací zprávě o ochraně zvířat během přepravy z roku 2021.

Francouzský poslanec Gilles Lebreton (ID) zdůraznil, že první francouzská mobilní jatka, která zahájila provoz v roce 2021 – Bœuf Ethique – zkrachovala po pouhých dvou letech činnosti, a to kvůli poklesu zakázek v důsledku protipandemických opatření, rostoucím nákladům a nesplaceným účtům.

„Ví vůbec Komise o tomto selhání ve Francii?“ zeptal se europoslanec. Zároveň ale uznal, že tento systém v jiných zemích funguje, například ve Švédsku.

Skandinávská země, která je velmi citlivá na otázky dobrých životních podmínek zvířat, je v tomto ohledu vzorem pro ostatní. V posledních letech investovala velké prostředky do výroby vysoce kvalitních živočišných produktů v malém měřítku.

Podle Evropského účetního dvora se zemědělci využívající mobilní jatka rovněž „potýkají s problémy v oblasti logistiky a ziskovosti“. Kvůli provozním nákladům je nutné „vytvářet přidanou hodnotu“ a zvyšovat ceny pro spotřebitele.

Francouzská europoslankyně Irène Tolleret (Renew) argumentovala, že jasné označování způsobu porážky by zemědělcům umožnilo „zvýšit hodnotu jejich masa a vybudovat loajalitu zákazníků“.

Postupná liberalizace

Pravidla EU zakazují porážky na farmách od roku 2004. Od roku 2021 jsou však zemědělci oprávněni vykrvovat a omračovat zvířata na farmě, pokud hrozí nebezpečí pro zvíře nebo obsluhu během přepravy.

V prosinci 2023 přijala Komise delegovaný akt, kterým se porážky na farmách rozšiřují i na ovce a kozy (zatímco dosud se omezovaly jen na koně, skot a prasata), pokud existuje riziko během přepravy. Každý zemědělec nyní může zabít až tři kusy skotu, šest prasat nebo devět ovcí či koz ročně.

Podle údajů Evropské komise trvá více než třetina převozů živých zvířat v EU 8 až 24 hodin. U koní, skotu, ovcí a koz to představuje více než 40 % cest.

Autor: Hugo Struna
Překlad: Ondřej Plevák
Zdroj: Euractiv.com

Přečteno: 310x