Novákovi: Příroda, pečlivost, pokora a píle

Šárka GorgoňováŠárka Gorgoňová
Sdílejte článek

„Radíme se s přírodou“ – to je slogan firmy Nominal velmi dobře známé nejen mezi zastánci zdravého životního stylu a lidmi s potravinovou intolerancí, zejména na lepek. V letošním roce slaví tato průkopnice ve výrobě bezlepkových potravin v naší zemi třicet let své existence. Denně opustí její výrobní haly 5 až 6 tun hotových směsí na chléb, instantní mouky, cereálních kaší, kukuřičných strouhanek a dalších produktů. Založil ji a vede zakládající člen ASZ Žďár nad Sázavou a bývalý předseda této regionální organizace Milan Novák. 

Pan Novák pochází ze zemědělské rodiny a po absolvování průmyslové školy pracoval v ZZN a u plemenářského podniku. Když přišla změna režimu, začal na rodinném statku sedlačit jeho bratr Václav a on se ujal hospodaření v obci Vídeň, kde tehdy bydlela sama sestřenice jeho tatínka. Ke zdejšímu hospodářství náleželo 32 hektarů polí, o něž začal pečovat. Původní prostory uprostřed obce neskýtaly žádnou šanci na provozování živočišné výroby, proto pan Novák zkusil zpočátku pěstovat žampiony a pronajal si k těmto účelům i kravín. 

Nominal11„Počátky v rostlinné výrobě byly hodně těžké, prošli si tím asi všichni sedláci, kteří se do hospodaření vrhli bez peněz, bez potřebné techniky a mnohdy i zkušeností. Navíc po revoluci došlo k dramatickým změnám cen - výkupní byly velmi nízké a vstupy rostly závratnou rychlostí. Bylo mi jasné, že pokud mám ekonomicky vyjít, musím se začít věnovat ještě nějaké jiné činnosti - přidružené výrobě. Vzpomněl jsem si, že na konci osmdesátých let se jedna pekárna v Praze na Pankráci, která patřila k Výzkumnému ústavu potravinářskému, zabývala zpracováním rostlinné produkce v podobě výroby kaší. A zrovna v té době jsem byl osloven člověkem, který nabízel technologie potřebné k výrobě extrudovaných produktů. Adaptoval jsem tedy část prostor statku, zakoupil technologii a získal dotaci na zpracování zemědělských produktů,“ přibližuje začátky vzniku firmy Nominal Milan Novák. 

Nominal03Prvními výrobky se staly mouky a kaše. „Byla to divoká doba, probíhala tu malá privatizace, všichni chtěli zboží, ale neuměli ho mnohdy zobchodovat. Nějakých 20 až 30 % pohledávek jsme měli nedobytných, byli jsme nuceni přistoupit k platbám v hotovosti, zboží jsme i sami rozváželi. Tehdy nám pomohla zakázka od ZD Úsovsko, kterému jsme po dobu osmi let dodávali crispies na výrobu zdravých tyčinek. Díky tomu jsme přežili nejkritičtější období. Na konci devadesátých let pak začaly fungovat prodejny se zdravou výživou, Country Life, Natural Kučírek a další, dodávali jsme a dodnes dodáváme i instantní mouky pro potravinářské firmy,“ informuje pan Novák. 

Důležitým milníkem pro firmu Nominal bylo v roce 2005 uvedení na trh směsi pro bezlepkový chléb. „Začali jsme tehdy využívat neloupanou pohanku, která má vysoký obsah rutinu a slupka je zdrojem hrubé vlákniny, jež funguje jako kartáč na střeva. Naučili jsme se ji zpracovávat, extrudujeme ji a meleme, a její testování u celiaků dopadlo výborně. Stejně tak je skvělá směs s lněnou moukou, neboť len je prospěšný jak pro vysoký obsah vlákniny, tak i nenasycených mastných kyselin,“ říká Milan Novák. 

Nominal04Bezlepkové směsi na chleba, mouky a kaše od firmy Nominal se postupně stávaly nepostradatelnými jak pro lidi trpící potravinovou intolerancí na lepek, tak i pro zastánce zdravého životního stylu. Aktuálně výrobky této firmy, především kaše, naleznete ve většině obchodních řetězců u nás. Největším odběratelem je řetězec Lidl, který svým zákazníkům nabízí paletový prodej tří druhů kaší. Výrobky odebírají ale i velkoobchody, segment zdravých výživ a část produkce putuje rovněž do zahraničí – na Slovensko, do Polska, Maďarska a Švédska. Firma má 26 stálých zaměstnanců a její roční obrat činí 95 milionů Kč.

Nominal05_dát velkouDlouhodobým problémem pro firmu byl nedostatek prostor. Po velké přestavbě našeho objektu v 90. letech v obci Vídeň již nebylo kam se rozvíjet, řešením se na čas stal pronájem dalších skladovacích kapacit. Dnes je však situace i na budoucí roky vyřešena. „Dostavěli jsme nový výrobní areál v nedaleké obci Kozlov poblíž Velkého Meziříčí,“ informuje Milan Novák. Moderní, velkorysá stavba vzniklá na zelené louce svým ztvárněním za použití dřeva a prosklených ploch velmi hezky zapadá do okolní krajiny. Na 3500 m2 se nachází administrativní prostory, podniková prodejna pro zákazníky, kde budou nabízeny i další farmářské produkty kolegů sedláků, jídelna, sociální zázemí pro zaměstnance, výrobní prostory, sklady, manipulační dvůr, dílna a zázemí pro zemědělskou výrobu. Na střeše je vybudována elektrárna, z níž vzniklá energie poslouží pro potřeby celého areálu. Aktuálně tu byl spuštěn zkušební provoz a od září již bude firma fungovat na nové adrese. „Myšlenkám na stavbu nového objektu samozřejmě předcházela porada s rodinou. Děti ale mají zájem v nastoupené cestě pokračovat, dcera Ivona se ve firmě věnuje marketingu a syn Filip po mě již převzal hospodaření, takže bylo pro koho budovat,“ usmívá se pan Novák.

Nominal12Ačkoliv hospodaření tvoří v současné době jen 5 % celkového obratu, je od počátku nedílnou součástí Novákovic podnikání, neboť veškerá produkce je zpracovávána, mnohé plodiny se však ještě dokupují. Syn Filip obhospodařuje 110 hektarů orné půdy, na níž se daří hlavně pšenici, pohance a máku. Na dalších 120 ha půdy hospodaří bratr pana Nováka Václav, který postavil i olejárnu a lisuje lněný, řepkový a makový olej a firmě dodává pokrutiny.

I když se Milan Novák od zemědělství poněkud vzdálil, rozhodně na něj nezanevřel, sedláka v sobě nezapře a k Asociaci se hrdě hlásí. „Asociaci považuji za jednu z nejlepších, možná vůbec nejlepší oborovou organizaci s fantastickým zastoupením sedláků, a mám dlouhodobě radost z její činnosti. I když jsem dnes již jen čestným členem, stál jsem u zrodu naší žďárské organizace a sledoval jsem a stále sleduji ten neúnavný boj za menší hospodářství a změny v legislativě a nastavení podmínek v jejich prospěch. Kde bychom byli, nebýt v našich podmínkách organizace, která klade důraz na rodinné podniky? Vždyť právě ty tvoří venkov a chovají se k němu zcela jinak, než neosobní obří firmy, jejichž zaměstnanci se v místě objeví maximálně párkrát do roka se stroji na poli,“ říká pan Novák. 

Nominal07„Za třicet let existence naší firmy Nominal se toho stalo hodně. Stihli jsme se rozrůst nejen coby firma, ale i jako rodina o další generaci dětí. Ty jsou pro nás inspirací pro všechna zdravá rozhodnutí. Dbáme především na kvalitu surovin a některé si i sami pěstujeme. Fakt, že patříme k průkopníkům ve výrobě bezlepkových potravin v naší zemi, nám za tu spoustu let také dává chuť dělat našim zákazníkům život pestřejší. Nejednou se v duchu světových trendů a nových stravovacích zvyků ukazuje, že naše produkty používají nejen lidé s potravinovým omezením, ale také ti, kteří nechtějí svůj organismus zbytečně zatěžovat. Tajemství naší receptury na nové směsi na chleby, pečivo a pro vaření bezlepkových potravin vám sice neprozradíme, ale věřte, že bez fortele a pomoci moderních technologií by se k vám na stůl nedostaly. Příroda, pečlivost, pokora a píle. Bez toho by ta řádka let nedávala smysl a vám, našim zákazníkům, děkujeme, že nám vracíte svým zájmem energii a chuť dělat věci poctivě,“ stojí na webových stránkách firmy Nominal nad podpisem jejího majitele Milana Nováka. 

Co více dodat? Bylo mi velkou ctí moci nahlédnout alespoň krátce pod pokličku výroby v této firmě a zaposlouchat se do vyprávění stále energického a vitálního Milana Nováka, který se má skutečně za čím ohlédnout. 

Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR

(Napsáno v červnu 2023)

Tento a dalších 68 příběhů z členských farem ASZ ČR naleznete v knize Selská historie pokračuje – II. díl.  

Přečteno: 660x