Po cestě na první farmu jsme se zastavili na oběd v restauraci na dálničním odpočívadle v regionu Bresse [čti bres]. Žádné rychlé občerstvení nadnárodních fastfoodových značek nás ale nečekalo. Podávalo se pečené bréské kuře, které je držitelem značky chráněné označení původu od roku 1957. Chuť i cena byly prémiové.
Následně jsme navštívili farmu Angèly a Raphaëla Gaec Lamberetových v Béréziatu, která se zabývá jejich chovem. Tam jsme zjistili, že cena v restauraci na dálničním odpočívadle byla na místní poměry ještě lidová.
Nejlepší bréská kuřata se prodávají na soutěžích, kde se cena za 1 kg v kuchyňské úpravě pohybuje kolem 14-30 €/kg. Důvodem jsou zvýšené náklady na jejich chov, ale i precizní kuchyňské zpracování. Kuřata v barvách francouzské trikolory (červený hřebínek, bílé peří a modré nohy) většinu života tráví venku na pastvě, kromě trávy jsou dokrmovány šrotem z pšenice a bílosemenné kukuřice.
Celý článek naleznete na webu Živá půda zde.
Autoři: Martin Smetana, Daniel Lunter