Zápisky z agrovýletu do východní Francie

Sdílejte článek
Zápisky z agrovýletu do východní Francie

Na začátku května jsme spolu s českými zemědělci navštívili regenerativní farmy ve Francii. Kromě zemědělské inspirace to byl také skvělý kulinářský zážitek. Většina lokalit byla kolem města Lyon, který je považován za gastronomické hlavní město Francie. Celý týden jsme se tam stravovali výhradně z lokálních zdrojů.

Po cestě na první farmu jsme se zastavili na oběd v restauraci na dálničním odpočívadle v regionu Bresse [čti bres]. Žádné rychlé občerstvení nadnárodních fastfoodových značek nás ale nečekalo. Podávalo se pečené bréské kuře, které je držitelem značky chráněné označení původu od roku 1957. Chuť i cena byly prémiové.

Následně jsme navštívili farmu Angèly a Raphaëla Gaec Lamberetových v Béréziatu, která se zabývá jejich chovem. Tam jsme zjistili, že cena v restauraci na dálničním odpočívadle byla na místní poměry ještě lidová.

Nejlepší bréská kuřata se prodávají na soutěžích, kde se cena za 1 kg v kuchyňské úpravě pohybuje kolem 14-30 €/kg. Důvodem jsou zvýšené náklady na jejich chov, ale i precizní kuchyňské zpracování. Kuřata v barvách francouzské trikolory (červený hřebínek, bílé peří a modré nohy) většinu života tráví venku na pastvě, kromě trávy jsou dokrmovány šrotem z pšenice a bílosemenné kukuřice.

Celý článek naleznete na webu Živá půda zde.

Autoři: Martin Smetana, Daniel Lunter

Přečteno: 1 191x