„Tuto mlynářskou usedlost zakoupil náš předek Matěj Chadim v roce 1644 za 510 kop a od té doby mlýn několikrát výrazně změnil svou tvář. Naposledy roku 1926, kdy ho po ničivém požáru obnovil i s pilou dědeček Bedřich Chadim. No a v roce 1948 přišel komunismus a mlýn byl zestátněn…“ informuje Martin Chadim.
Základy nové éry této usedlosti položily po změně režimu tety dnešního majitele Marie Chadimová a Eva Samková, které zažádaly o restituce a od počátku se tu věnovaly agroturistice. „Tehdy spolupracovaly s organizací ECEAT, která v té době vznikla v Nizozemsku, aby mimo jiné podporovala agroturistiku v Česku. Jezdili sem na dovolenou hodně právě nizozemští turisté, kteří si oblíbili zejména kempování či ubytování jednoduššího typu na zajímavých venkovských usedlostech a vznikajících rodinných farmách. Brzy poté teta vstoupila i do nově založeného Svazu venkovské turistiky a agroturistiky, kde jsme členy dodnes a rádi využíváme všech služeb, které nám poskytuje,“ vysvětluje pan Chadim.
„Muzeum, kterým turisty a naše hosty provázím, je umístěné v bývalém vodním mlýně z 30. let 19. století. Je možné zde zhlédnout mlynářské stroje z roku 1926, ale i starší unikáty, mlecí kameny, kašnu s turbínou a náhon. Samozřejmostí jsou informace celkově o historii mlynářství i našeho mlýna.“
Ten zde se svou rodinou žije, věnuje se provozu agroturistických služeb včetně muzea a také hospodaří na pozemcích, jež k mlýnu historicky patřily, od roku 2005. Pomáhá mu manželka Mária, která mimo jiné zajišťuje chod občerstvení, kde turistům nabízí různé nápoje, menší jídla a dobroty, a dnes již i tři synové ve věku 18, 15 a 11 let.
„Muzeum, kterým turisty a naše hosty provázím, je umístěné v bývalém vodním mlýně z 30. let 19. století. Je možné zde zhlédnout mlynářské stroje z roku 1926, ale i starší unikáty, mlecí kameny, kašnu s turbínou a náhon. Samozřejmostí jsou informace celkově o historii mlynářství i našeho mlýna,“ říká Martin Chadim
Další část usedlosti slouží k ubytování hostů a má samostatný vchod ze dvora. Jde o třípokojový dvoupatrový byt, přičemž každý z pokojů má své vlastní sociální zařízení. Společné jsou kuchyň a jídelna, celkový počet lůžek činí 9 + 4 a lze si rezervovat jak samostatné pokoje, tak i celý byt.
„Je pravda, že od dob ubytovávání nizozemských turistů se situace hodně změnila a dnes hosté vyžadují mnohem větší komfort,“ má zkušenost pan Chadim.
Méně náročné klientele je určen kemp na travnatých plochách okolo mlýna, kde je možné postavit stan či karavan, k dispozici jsou sociální zařízení, kuchyňka, společenská místnost s televizí, nechybí ani pračka.
Hospodářská část usedlosti slouží svému původnímu účelu. Martin Chadim se věnuje hospodaření v režimu ekologického zemědělství na 51 hektarech okolních luk a pastvin, k farmě patří také 10 ha lesa, vše v nadmořské výšce okolo 650 m n. m. Na pastvinách se celoročně pase více než 30hlavé stádo masného skotu plemene aberdeen angus včetně jednoho plemenného býka, prodáván je zástav.
„Vybrali jsme si hospodaření bez chemických postřiků a hnojiv, které je nejbližší našemu smýšlení a jsme maximálně spokojeni. Do budoucna ještě uvažujeme o agrolesnictví,“ říká farmář.
Chadimův mlýn je jedním z míst, které má návštěvníkům co nabídnout a díky němuž se mohou děti a dospělí vrátit i o několik set let zpátky a dozvědět se spoustu zajímavostí z naší historie a o tradicích. A to vždycky stojí za to.
Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR
Tento a dalších 68 příběhů z členských farem ASZ ČR naleznete v knize Selská historie pokračuje – II. díl.