„Výsadba v ranobramborářských oblastech začala velmi brzy, porosty celkem dobře vzcházely a teď díky tomu začínáme sklizeň už fakticky na konci měsíce května,“ řekl Králíček. Škody, které způsobil dubnový mráz, podle něj nebyly dramatické, zasáhly pěstitele spíše lokálně.
Loni čeští zemědělci sklízeli brambory z 20.947 hektarů ploch, z toho konzumní brambory tvořily 13.281 hektarů. Vedle toho je ještě produkce malých pěstitelů, která činí zhruba 6000 hektarů. Celkem se plochy, kde se pěstují brambory, snížily o 2,3 procenta. Průměrný výnos činil 26 tun na hektar, sklidilo se 703.000 tun brambor. Trend snižování ploch by se měl podle Králíčka letos obrátit. „Jsme větší optimisté a předpokládáme, že ta plocha by mohla v malých jednotkách procent vzrůst,“ řekl Králíček. Důvod je podle něj zejména ekonomický. „Po několika letech konečně pěstitelé dopadli dobře, pokryli si svoje náklady a měli k tomu přiměřený zisk,“ řekl Králíček.
Brambory letos meziročně výrazně zdražovaly, podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) stály v květnu 28,02 koruny. Za navyšováním cen brambor stojí mimo jiné dlouhodobé sucho a špatná úroda v zemích, které patří k největším pěstitelům. V Evropě tak letos na jaře došly pozdní brambory velmi brzy. Rasocha upozornil, že letos v největších bramborářských zemích, Nizozemsku, Belgii a na severu Francie, nebylo minulý týden ještě osázeno 50 procent ploch brambor. „V těch zemích se rozhoduje, kolik brambor v Evropě bude,“ řekl.
Pěstitelé brambor se mohou od loňského roku sdružovat do organizací producentů, což jim dává silnější pozici při vyjednávání s obchodníky. Ministerstvo zemědělství letos mezi pěstitele brambor rozdělí 85 milionů korun, řekl dnes náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek.
Česko je v produkci brambor soběstačné zhruba ze 75 procent, kolem 150.000 tun brambor se dováží, zejména na jaře. Problémem jsou nedostatečné skladovací kapacity. „Většina pěstitelů prodává brambory bez přidané hodnoty do konce kalendářního roku,“ poukázal Králíček.
Brambory jsou v ČR nejčastěji konzumovanou zeleninou. Jednou porcí lze podle odborníků pokrýt čtvrtinu až třetinu doporučené denní dávky vitaminu C. Obsahují též velké množství minerálů.
dkl gcm
Zdroj: ČTK