„Na zdejším historickém statku hospodařil rod Nováků po dlouhé generace. V době kolektivizace byli moji prarodiče donuceni vstoupit do JZD a statek v té beznadějné době jen chátral“ vypráví Petr Novák.
Po změně režimu se rodina rozhodovala, jakým směrem se ubírat, co se týče činností spojených s navrácením statku. „Samozřejmě nás ovlivnila lokalita, v níž žijeme, neboť se jedná o rekreační oblast, navíc máme velkou zahradu. A když nás v roce 1995 oslovili zástupci organizace ECEAT (European Centre for Ecology and Tourism), zda bychom nechtěli provozovat kemp pro nizozemské turisty, rádi jsme souhlasili. V té době jsme již měli dům v přestavbě na pokoje pro hosty, tak jsme projekt jen mírně upravili a rozšířili ho o malé zázemí pro hosty „ze zahrady“. A tím jsme se vydali cestou ubytování,“ informuje pan Novák.
„Dnes, kdy se banky předhání v nabídkách úvěrů, se to již těžko chápe, ale v roce 1994 byl skutečně velký problém peníze na přestavbu získat. Pomohla nám tehdy Agrobanka a my se zavázali splatit půlmilionový úvěr na agroturistiku s úrokem 16,5 % za 3,5 roku,“ vzpomíná Petr Novák. Obrovskou pomocí tehdy byla dotace většiny úroků od PGRLF.
Dokončit přestavbu a splatit úvěr se povedlo a počínaje rokem 1998 funguje na farmě krásný penzion s pěti pokoji s příslušenstvím a centrálním vytápěním, dvěma společenskými místnostmi, barem, krbem, venkovní terasou s ohništěm a parkováním na zahradě, přičemž kapacitu lze rozšířit ještě o deset míst ve sto metrů vzdáleném depandance. Zájemcům je stále otevřena i možnost kempování a k dispozici je ještě i nedaleká Chata pod Javořicí ležící na kraji lesíku a nabízející dvě totožné části, každou s verandou, přízemní místností s kuchyňským koutem, kamny a posezením a podkrovím s postelemi a sluneční terasou.
„Dnes, kdy se banky předhání v nabídkách úvěrů, se to již těžko chápe, ale v roce 1994 byl skutečně velký problém peníze na přestavbu získat. Pomohla nám tehdy Agrobanka a my se zavázali splatit půlmilionový úvěr na agroturistiku s úrokem 16,5 % za 3,5 roku.
O provoz ubytování a hosty se stará manželka Petra Nováka Dana, která chystá i snídaně a nejen pro ubytovanou klientelu vyrábí různé druhy vynikajících džemů a sirupů z darů jejich zahrady. „Vymýšlím různé příchutě džemů a moc mě to baví. Kromě klasických, třeba jahodových, si zákazníci mohou zakoupit i hrušku se skořicí, švestku na perníku, dýni s aronií, višni s chilli, blumu s rebarborou a nechybí ani medové džemy,“ vyjmenovává Dana Nováková, která na své produkty získala označení Regionální potravina Kraje Vysočina.
Bratr pana Nováka Pavel je vášnivý včelař, má 36 včelstev a je mimo jiné i členem degustační komise členské organizace ASZ ČR – Pracovní společnosti nástavkových včelařů, která hodnotí i medy ve známé soutěži Med roku. V nabídce faremních produktů tak jsou rovněž různé medy, medovina nebo svíčky z včelího vosku.
Poté, co rodina začala s úspěchem prodávat mošty z vlastního ovoce, které jsou vyráběny ve spolupráci s moštárnou v blízkém Krahulčí, se syn manželů Novákových Filip nadchl pro výrobu ciderů. „Od moštu k cideru je to jen co by jablkem dohodil a tak jsem se pustil do kvasných procesů pod pokličkou oxidu uhličitého. Za největší oříšek považuji cider přirozeně perlivý a k tomu zároveň sladký. Momentálně nabízíme cider s medem a pak oslazený moštem,“ říká Filip Novák, který pro zájemce nabízí i kurzy výroby cideru.
Kromě výše uvedených činností se Novákovi věnují i rostlinné a živočišné výrobě. V režimu ekologického zemědělství obhospodařují 35 hektarů půdy, z nichž většina jsou trvalé travní porosty, na záhumenku pak pěstují brambory a obilniny. Ke statku patřilo již dříve rovněž 10 hektarů lesa, o který se rodina také stará, pan Novák nabízí i služby na pile přímo za farmou. Spolu s bratrem a synem se zabývá chovem ovcí, po plemeni charolais, které se ukázalo jako poněkud nevhodné do zdejších podmínek, zakoupili berana plemene suffolk a dnes již mají stádo o počtu 80 matek, které ještě rozšiřují. „Jsme zapojeni v kontrole užitkovosti, jíž zajišťuje Svaz chovatelů ovcí a koz, a produkujeme plemenná zvířata, kterých je po republice z našeho chovu už pěkná řádka,“ usmívá se Petr Novák.
Žít a hospodařit v místě, kde tak činili i předci, nabízet tam kvalitní služby a lokální produkci a dávat tak lidem ochutnat český venkov, a to vše s pocitem, že je to baví, naplňuje a dává hluboký smysl… To není žádná utopie, tak funguje celá řada rodinných farem, mezi nimiž má své pevné místo i Turistatek Javořice rodiny Novákových.
Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR
Tento a dalších 68 příběhů z členských farem ASZ ČR naleznete v knize Selská historie pokračuje – II. díl.