Svobodovi: Z Prahy do samého srdce Jeseníků

Šárka GorgoňováŠárka Gorgoňová
Sdílejte článek

V samém srdci Jeseníků, v obci Heřmanovice s nadmořskou výškou přes 700 m n. m., hospodaří společně se svou rodinou členka Svazu venkovské turistiky a agroturistiky a také ASZ Olomouc Iveta Svobodová. Svou cestu z Prahy k farmě v Jeseníkách s chovem masného a mléčného skotu, ale i spousty dalších zvířat, péči o 540 hektarů pozemků, výrobě mléčných produktů a poskytování ubytování, započala již téměř před 30 lety, tedy ve svých jednadvaceti. 

Tehdy se svými rodiči, zemědělskými inženýry, kteří ale celý život pracovali jako úředníci, a se svou sestrou, pojala myšlenku koupě farmy. „Nejprve jsme sháněli něco blíže k Praze, kde jsme v té době bydleli, ale nic vhodného nám do oka nepadlo. No a pak přišel táta s informací, že v Heřmanovicích, 250 kilometrů od nás, jde do dražby objekt bývalého státního statku. A bylo rozhodnuto,“ usmívá se paní Svobodová, která se tak ve věku, kdy řada jejích vrstevníků vyhledávala hlavně zábavu, stala majitelkou farmy, přestěhovala se na ni a začala ji řídit. 

Bovine02„Nebylo zpočátku úplně snadné dobře vycházet se stávajícími zaměstnanci a získat si u nich autoritu. Přerod z absolventky střední ekonomické školy, která se mi mimochodem dodnes velmi hodí, byl ve stylu cesty z města. Dodělala jsem si ale bakalářské studium na České zemědělské univerzitě v Praze, zootechnický obor, a řekla si, že to prostě zvládnu. Měli jsme tehdy ve dvou kravínech K96 velké stádo mléčného skotu, na starosti spoustu pozemků, takže nebyl čas na nějaké velké přešlapy,“ vzpomíná Iveta Svobodová, která říká, že pokud chcete 365 dní v roce plných dobrodružství, ale i značného stresu a nervů, pořiďte si farmu. „Já bych ale neměnila,“ dodává. 

„Nejprve jsme sháněli něco blíže k Praze, kde jsme v té době bydleli, ale nic vhodného nám do oka nepadlo. No a pak přišel táta s informací, že v Heřmanovicích, 250 kilometrů od nás, jde do dražby objekt bývalého státního statku. A bylo rozhodnuto.

Bovine13Dnes jí na hospodářství, které má deset zaměstnanců a v případě potřeby si najímá i brigádníky, při svém podnikání pomáhá manžel Tomáš, dvacetiletý syn Jakub a osmnáctiletá dvojčata Karolína a Veronika. „O tom, jak jsem tehdy vedla farmu s notebookem a telefonem z porodnice, vám povyprávím zase příště, to by bylo nadlouho,“ směje se farmářka. 

Farma Bovine obhospodařuje v režimu ekologického zemědělství 540 hektarů převážně vlastních trvalých travních porostů, z nichž 230 hektarů druhově bohatých pastvin spadá do CHKO Jeseníky. „Naštěstí spolu máme velmi dobré vztahy a spolupráci, a tak se nám daří řešit různé, i nečekané situace,“ informuje paní Svobodová. 

Bovine03Hlavním zaměřením farmy je chov masného skotu nejrůznějších plemen a jejich kříženců o počtu 350 kusů základního stáda. Zvířata mají celoroční přístup na pastviny, telení probíhá od druhé poloviny dubna do července a prodává se většinou zástav. Najdete zde ale také menší stádo mléčného skotu, tibetských jaků, prasata, koně - od minihorsů a poníků až po huculy, oslíky a drůbež.  

Bovine11Před šesti lety se paní Svobodová, která do té doby vyráběla zkušebně sýry pro rodinu, rozhodla pro vybudování minimlékárny. Dotaci z evropských zdrojů na její pořízení se jí získat nepodařilo, financování tak proběhlo čistě z vlastních zdrojů a provoz byl zahájen na jaře roku 2019. Pod rukama Ivety Svobodové tu vznikají mléčné produkty té nejvyšší kvality – čerstvé měkké, pařené, tažené a zrající sýry, jogurty, kefíry, jogurtová mléka a tvarohy, z nichž některé výrobky získaly ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Zákazníci se pro ně naučili jezdit přímo na farmu, putují ale také do různých obchodů a restaurací na Jesenicku.  

Bovine16Pod pokličku tajů výroby sýrů mohou proniknout dospělí i dětští účastníci exkurzí, které na farmě Svobodovi pořádají. „Seznamujeme děti s hospodařením v horách, mohou si prohlédnout zvířata zde chovaná, vysvětlujeme jim rozdíly mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím a povídáme si s nimi o zvířatech a našem vztahu k nim. Po dohodě je pak možná i ukázka výroby sýrů a jejich ochutnávka,“ informuje o dalších faremních aktivitách Iveta Svobodová. 

Bovine17A pokud se někdo rozhodne v tomto krásném kraji přenocovat nebo tu strávit dovolenou, také to není problém, protože Svobodovi poskytují ubytování v samostatném rodinném domě se dvěma apartmány vzdáleném 300 metrů od střediska farmy, kde hosté najdou veškerý potřebný komfort.  

„Bez toho, aby to člověk dělal celým svým srdcem, s maximálním nasazením a obrnil se odolností vůči stresu, to ale opravdu nejde. Kromě mnohdy úplně zbytečných zásahů státu do našeho podnikání nás v posledních letech trápí i ekonomické potíže. Po covidu, kdy byl velký problém s odbytem hovězího a jeho cena neúměrně klesla, přišlo navýšení všech vstupů, které nestíhají pokrýt příjmy. Přece to ale nevzdáme, když budeme příští rok slavit už třicet let od začátku této bláznivé cesty,“ říká Iveta Svobodová. 

Za vším hledej ženu, praví jeden citát. Na Farmě Bovine to platí zaručeně. „Nedovedu si už vůbec představit návrat do pražského bytu a práci v kanceláři. Také naše děti, když tam občas zajedeme, jsou po dvou dnech nervózní a jaksi nesvobodné. Aby ne, patříme sem, do kraje rozlehlých luk, pastvin, hor a stád spokojeně se pasoucího skotu,“ uzavírá paní Svobodová.  

Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR

(Napsáno v srpnu 2023)

Tento a dalších 68 příběhů z členských farem ASZ ČR naleznete v knize Selská historie pokračuje – II. díl.  

Přečteno: 837x