Výsledky, alespoň u ekozemědělců, se ale již dostavují. V současné době je mediálně známá například distribuce bedýnek biozeleniny až ke konečným zákazníkům ve vybraných obchodech v Brně a Praze, která mimochodem ani nestačí pokrýt poptávku. Důkaz, že zájem spotřebitele existuje. Další, dosud ne zcela rozvinutou možnost odbytu zemědělské produkce představil na prezentaci projektu „Koruna pro Bio do škol“ statistický a organizační guru tuzemského ekozemědělství Tom Václavík. Základní myšlenka je prostá - přímé dodávky zemědělských produktů od místních biozemědělců do místních (tedy nepříliš vzdálených) stravovacích zařízení, konkrétně do školních jídelen. Výhod je hned několik - jídelny nemusí kupovat suroviny pro přípravu jídel ve velkoskladech (již s velkoobchodní přirážkou), takže zemědělec může své zboží prodat za vyšší cenu, přesto však nižší než je pro stravovací zařízení cena z velkoskladu. Zemědělec má také ve stravovacích zařízeních zaručen poměrně velký a zejména pravidelný odbyt. Kromě toho se dodávkami svých produktů podílí zemědělec na vytváření stravovacích návyků školní mládeže obdobně, jako je tomu v rámci projektu školní mléko. Tím si z nejmladší generace dělá potenciální zákazníky do budoucnosti. Projekt „Koruna pro Bio do škol“ je určen na podporu odbytu produktů ekologických zemědělců, myšlenku ale mohou použít i zemědělci konvenční. Ideálními produkty pro zásobování stravovacích zařízení v regionu, v němž zemědělec působí, jsou podle Václavíka například brambory, ale i třeba jablka nebo různé druhy ovoce. Tak či tak, prospěch z toho by měli mít všichni.
Petr Havel