Prodávat hned ode dne, kdy to zákon povoluje, chce například vinař Miloslav Machuča z Břeclavska. Jedno z největších vinařství v České republice, Chateau Valtice, plánuje burčák prodávat od pátku, tedy den po oficiálním zahájení. Začne s odrůdou Irsai Oliver.
Svaz vinařů ČR uvedl, že hrozny v letošním roce dozrávají zhruba o deset až 20 dnů dříve, sklizeň je ale podle něj teprve v začátcích a na některých místech ještě ani nezačala. V předchozích letech hrozny na burčák dozrávaly zhruba v polovině srpna. Dřívější zrání všech plodin v letošním roce způsobilo únorové a březnové počasí, které uspíšilo kvetení.
Po teplém období ale následovaly dubnové mrazy, které vinařům z Čech poničily většinu úrody. V běžném roce prodává burčák až 80 procent vinařů, letos zkvašený mošt v oblasti Čech nenabídne téměř nikdo, uvedl odborník z univerzity.
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, prodej končí 30. listopadu.