Na chodu hospodářství se do roku 2012 podílel otec Romana Koutka, který mu rodinnou firmu předal začátkem roku 2013.
V současnosti kromě majitele na statku vypomáhají i další členové rodiny. Každoročně v době žní a sezónních prací rodina Koutkových spolupracuje se sedláky z okolí. Roman Koutek je předsedou Asociace soukromého zemědělství okresu Olomouc a členem Předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR.
Věří, že se alespoň jeden z jeho dvou synů také stane sedlákem z Hané a bude pokračovat v rodinné tradici. Sedláci mají spotřebitelům co nabídnout, což se v posledních letech potvrdilo.
V době krize zaviněné novým typem koronaviru lidé raději zašli k sedlákovi než do supermarketu. Uvědomili si, že je důležité znát původ potravin. Pravděpodobné se uvažování nakupujících začalo měnit.
Struktura podniku
V počátcích hospodaření začali obdělávat několik málo hektarů a pořídili si jalovici. Postupně rozšiřovali výměru polí a navyšovali množství krav. Vsoučasnosti rodina hospodaří zhruba na 75 hektarech. Na polích pěstují pšenici, řepku, sóju, ječmen, vojtěšku a jetelotrávu. Před několika lety začali ze sójových bobů lisovat olej. V živočišné výrobě se soustřeďují na chov skotu.
V současnosti chovají několik kusů, přičemž se zaměřují na křížence s masným plemenem belgické modrobílé. Na dvoře chovají slepice, kachny indické běžce a holuby moravské pštrosy. Farma je poměrně dobře vybavena mechanizaci. V rostlinné výrobě se na statku zaměřují na sóju, kterou pěstují téměř na třetině výměry. Spolupracují s firmou Prograin Zia, s. r. o., pro kterou každoročně zakládají pokusy se sójou. Podle názoru Romana Koutka by se na našem území mohla sója více rozšířit K rozšíření by mohlo dojít i na Hané, kde se sóje poměrně daří.
Je třeba zvolit vhodné odrůdy i agrotechniku.
Poloprovozní pokusy
V poloprovozních pokusech v Topolanech se v roce 2024 porovnávaly odrůdy sóji o různé ranosti od velmi raných po středně rané. Jednalo se o odrůdy Mayrika, Marzena, Royka, Liska, Silesia, Bruncnsis, Moravians, Kofu, Kórus, Hana, Lenka a Tertia. Pokusný pozemek se sójou letos měřil jedenáct a půl hektaru. Lokalita leží v nadmořské výšce 254 m. Velikost parcely o délce 200 m a šířce 6 m dosahovala 1200 m2. V letošním roce na tomto stanovišti během vegetačního období pršelo málo, v srpnu ale naopak hodně. Spadlo 133 mm, zatímco dlouhodobý srpnový normál dosahuje jen 74 mm.
Celkem za vegetace sóji od května do srpna v Topolancch napršelo 269 mm, zatímco normál dosahuje 371 mm. Předplodinou sóji v pokusech se stala pšenice, před kterou byla v roce 2022 řepka, v roce 2021 hrách a v roce 2020 ječmen. V pěstitelské technologii se uplatnilo bezorebné zpracování půdy. Příprava půdy byla následující: podzimní podmítka do hloubky 15 cm a jarní podmítka do 10 cm. Selo se 1. května do širších řádků umožňujících plečkování. Preemergentní aplikace herbicidního přípravku Plateen proběhla 4. května. Proti plevelům dvakrát za vegetaci použili prutové brány, a to 1. a 5. června. V průběhu vegetačního období se dvakrát hnojilo listovými hnojivy - 8. června Hycol-PK Start + Hycol-BMgS 4,7 v dávce 2 1/ha a 25. června Hycol-K + Olejnina v dávce 4,7 1/ha. Mezi listovými aplikacemi se 15. června uskutečnilo plečkování. Letošní pokusy vypadaly velmi dobře. Loni se výnosy sóji v pokusech pohybovaly na nižší úrovni kvůli většímu poškození porostů hraboši.
Zásady pěstování
S pěstováním sóji má Roman Koutek dlouhodobě dobré zkušenosti. Úspěch zaručuje dodržování některých zásad, které sám za léta praxe vypozoroval.
Zásadní význam má správný výběr pozemku, který by měl pokud možno ležet v rovinaté oblasti. Ornice by měla být bez kamení. Záleží na kvalitě půdy s vhodným pH a dobrou zásobou živin. Pozemek by neměl být zaplevelený. Termín setí se nesmí uspěchat, vždy je třeba správně reagovat na podmínky daného ročníku a předpověď srážek. Zásadní význam má výběr vhodné odrůdy pro konkrétní stanoviště.
Ranější odrůdy představují jistotu sklizně, zatímco pozdnější zase bývají výnosnější. Vždy je potřeba vysévat vysoce kvalitní inokulované osivo sóji. Herbicidní ochrana by se měla odvíjet od
aktuálního vývoje počasí. Podle konkrétních podmínek je třeba vybrat šetrnější nebo razantnější
herbicid. Na méně úrodných půdách se vyplatí pohnojit startovací dávkou dusíku. Dobrou
zkušenost má Roman Koutek s listovými hnojivy. Sklizeň se nevyplatí uspěchat a měla by
proběhnout šetrným způsobem. U množitelských ploch by se mělo zabránit možné kontaminaci
jinou odrůdou. Po sklizni je žádoucí šetrná manipulace, jak při čištění, tak i při skladování. Sója představuje výbornou předplodinu pro jarní ječmen. Při časnější sklizni po ní lze úspěšně pěstovat ozimou pšenici, pokud nastanou vhodné podmínky pro založení porostu v pozdějších termínech po sklizni sóji. Velké pozitivum při pěstování sóji představuje, v porovnání s ostatními plodinami, rozložení prací na jinou dobu setí a sklizně. Podle zkušeností Romana Koutka nejsou nutné speciální stroje, pouze flexibilní žací lišta. Při dodržení agrotechnických zásad, pokud je pole rovné a bez kamenů, není ani potřeba speciální lišta.
Panenský olej
Sóju na statku pěstují už přes deset let na osivo, které pak dodávají odběratelům. V roce 2020 se poprvé pustili do zpracování vlastní úrody. Sójové boby lisují zastudena a získaný olej pak šetrně filtrují. Jako jediní v České republice tímto způsobem zpracovávají vlastní sójové boby. Stejným způsobem vyrábějí také řepkový a slunečnicový olej. Produkce olejů představuje doplněk k rostlinné výrobě.
Roman Koutek léta říká členům Asociace, že by měli svoji práci dotáhnout až do konečného produktu. K tomu se je snaží v tomto směru inspirovat vlastním příkladem. Panenské oleje Roman Koutek zákazníkům nabízí tzv. ze dvora a prodává je rovněž na farmářských trzích a v prodejnách přátel a známých, kteří se také věnují zemědělství. Postupně se ukazuje, že přibývá lidí, kteří mají o regionální produkty zájem. V olomouckém regionu není dostatečně rozvinutý průmysl na zpracování olejů. Oleje nabízejí i různě ochucené. Nově mají v nabídce slunečnicový a řepkový olej a ochucenou praženou sóju s chilli. Slunečnice, řepka, sója i chilli paprika vyrostly na jejich polích v okolí Topolan a jedná se tak o čistě regionální produkty. Z pole k lisu to bylo asi dvě stovky metrů, odtud do olejárny a skladu dalších dvacet.
Autor: Ing. Hana Honsová, Ph.D.
Zdroj: Zemědělec
Zdroj: Zemědělec