Diskuze provede účastníky problematikou budování vlastních zpracovatelských/prodejních prostor, náležitostech výroby masných výrobků, komunikaci se státními úřady, plnění legislativních povinností, zkušenostech s odbytem apod.
Termín | Seminář | Exkurze | Registrace | Pozvánka |
9. 1. 2025 | SŠ Jeseník U Jatek 916/8 790 01 Jeseník |
SŠ Jeseník U Jatek 916/8 790 01 Jeseník |
ZDE | ZDE |
14. 1. 2025 |
Mitrovský dvůr |
Mitrovský dvůr Mitrov 9 592 53 Strážek – Mitrov |
ZDE | ZDE |
24. 1. 2025 | Klubovna Krusičany Krusičany 6 257 41 Týnec nad Sázavou |
Farma u Palečků Krusičany 16 257 41 Týnec nad Sázavou |
Zde | ZDE |
10. 2. 2025 |
|
KSZ, s.r.o. (jatky Milhostov) 350 02 Milhostov 87 |
Zde | Zde |
17. 2. 2025 | Pension U Mojmíra Horní Rokytnice 45 512 45 Rokytnice nad Jizerou |
ZEMEX, spol. s r.o. Horní Rokytnice 236 512 45 Rokytnice nad Jizerou |
Zde | Zde |
Semináře jsou určeny pro zemědělce, výrobce potravin, popř. jiné osoby, pracující pro hospodářské subjekty kategorie malé a střední podniky (MSP).
Čas konání seminářů vždy 8:30 - 17:00
Organizační pokyny:
- kapacita každého semináře je omezena, občerstvení pro účastníky bude zajištěno
- registrace jsou závazné
- účast lze je stornovat pouze písemně, a to nejpozději 4 pracovní dny před konáním semináře
- každý účastník se může zúčastnit pouze jedné vzdělávací akce
- na akci je možné vyslat náhradníka, splňujícího definici účastníka
Přednášející: Ing. Milan Kouřil
Kde proběhnou exkurze?
Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník: historie školy sahá až do roku 1867, kdy zahájili výuku zemědělských oborů. Ve vlastním řeznictví vyrábějí masné výrobky, některé z nich získaly ocenění Výrobek Olomouckého kraje a Regionální potravina Olomouckého kraje. Spolupráce s nimi může být pro zemědělce nejjednodušší cesta, jak mít pro zákazníky vlastní masné výrobky.
Mitrovský dvůr (Mitrovský statek): farma v režimu bio je zaměřena na chov skotu, drůbeže (husy, brojleři, nosnice) a prasat. Provozují vlastní jatky s bourárnou, výrobnu masných produktů a restauraci s prodejnou, další prodejna je v Brně. Nabízejí také služby okolním farmářům (porážku, bourání, balení apod.).
Farma u Palečků: zaměřují se zejména na chov masného skotu, výkrm prasat, chov ovcí, drůbeže a králíků. Provozují vlastní bourárnu, maso nechávají dva týdny zrát, následně bourají a dle objednávek vakuově balí, mají také vlastní masné výrobky (polokonzervy). Nákup je možný na farmě, zákazníci si vše mohou objednat domů nebo koupit v automatu.
KSZ, s.r.o.: farma v režimu bio je zaměřena na chov skotu a ovcí. V roce 2014 otevřeli vlastní provozovnu na zpracování a distribuci masa, od roku 2023 nabízí také vepřové maso, které vykupují ze spolupracující farmy. Stejně jako hovězí a skopové, tak i vepřové maso prochází fází zrání ve visu a následně ho vakuují do balíčků. Nabízejí porážení službou, provozují také restauraci.
ZEMEX, spol. s r.o.: společnost vznikla v roce 1991, po postupném přechodu na ekologické zemědělství se začali věnovat chovu masného skotu. V roce 2019 vybudovali bourárnu a zrárnu masa, maso nechávají zrát procesem mokrého zrání po dobu minimálně 21 dní. Mají také vlastní masné výrobky (polokonzervy, sušené maso), provozují e-shop a dva prodejní automaty.
Semináře jsou realizovány s podporou Programu rozvoje venkova 2014–2020, Operace 1.1.1 Vzdělávací akce.