„Jsme malá rodinná farma, která se zabývá chovem koz, výrobou kozího sýru a dalších výrobků,“ uvedla k hlavní činnosti farmy Hrůzová. V nabídce má různé druhy sýrů, které jsou pojmenované po vrcholech Českého středohoří. Zemědělci prodávají například 'Bylinkový záhon pod Řípem', 'Kozí hřeben z Milešovky', 'Čedičový svitek z Lovoše' a další. Pochutiny se dají objednat také na webových stránkách www.vacheria.cz. V příštím roce si budou moct pro sýry lidé přijet také do sýromatu, který bude ve Vilémově. Platit budou přes QR kód.
Na farmě s různými činnostmi pomáhají lidé, kteří do běžné práce kvůli svému onemocnění nemohou. Chodí třeba jen na několik dní v měsíci. „To znamená, že na ně netlačíme. My s tím počítáme a necháváme jim ten čas, aby postupně tu zátěž zvyšovali,“ řekla Hrůzová.
Chov koz má v rodině Hrůzových tradici. Chovu a výrobě sýra se věnoval tchán Pavly Hrůzové. „Zemědělství sem patří, tak jsme si řekli, že k té agroturistice, kterou tu chceme dělat, si pořídíme zvíře, které bude užitečné a nebude se ho člověk bát,“ řekla Hrůzová s tím, že původně nechtěla na rodinnou tradici navázat. „Ale nějak to vzniklo,“ doplnila s úsměvem. Podotkla, že kozy jsou velmi komunikativní a chytrá zvířata.
Chovatelé ochočili několik kůzlat, se kterými mohou zájemci vyrazit na vycházku po okolí. Až budou větší, dojdou s nimi možná až na Milešovku, nejvyšší vrchol Českého středohoří. „Je to taková relaxační aktivita. Lidé přijedou, mohou se tu ubytovat, večer jdou do sauny, ochutnají nás sýr a pak jdou na procházku,“ uvedla Hrůzová.
Na pozemku před zemědělským stavením mohou lidé přistavit svůj karavan nebo stanovat. Hrůzová uvedla, že jde o komorní záležitost. Kapacita je omezená, aby měli hosté soukromí a mohli relaxovat při výhledu na členitou krajinu. Nově nabízí farma k pronájmu maringotku. Jde o dřevěnou stavbu, ve které je všechno, co by hosté mohli potřebovat. Nechybí jí prostor na spaní s přistýlkami pro děti, kuchyňka, toaleta nebo kamna. V zimě i v létě využívají hosté saunu ve tvaru sudu.
Zdroj: ČTK