Výborný uvedl, že jeho úřad dlouhodobě podporuje zkracování výrobně-dodavatelských řetězců, což jde ve prospěch spotřebitelů. Ale zároveň si uvědomuje, že objem drůbeže, který mohou chovatelé za rok prodat, je výrazně nižší než v okolních státech. „Uděláme rešerši okolních států nebo států EU a podle toho připravujeme úpravu vyhlášky, pokud jde o drůbež,“ řekl.
Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád řekl, že například v Chorvatsku činí limit 5000 kusů drůbeže za rok, ve Švédsku 10.000. Podle dat svazu je limit v Německu a na Slovensku 10.000 kusů ročně. Semerád ale upozornil na to, že nejde pouze o počty, ale také o podmínky, které musí chovatelé v daných zemích splnit. V Česku je podle něj nízká kvóta na prodej, protože je bez jakékoliv kontroly. Případnou změnu vyhlášky by musela notifikovat Evropská komise, dodal Semerád.
Podle svazu by navýšení kvót podpořilo lokálního produkci. „Současná pravidla nutí drobné farmáře čelit složitým a nákladným požadavkům na zřízení jatek, což je investice přesahující 1,5 milionu korun. Malým a středním podnikům se tak často přímý prodej nevyplatí, přestože o lokální potraviny roste zájem,“ uvedl Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR.
trp snm
Zdroj: ČTK