Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 9

Petr  HavelPetr Havel
Sdílejte článek
Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 9

Podle vyjádření předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen z tohoto týdne by mohla Ukrajina vstoupit do EU ještě před rokem 2030. Takový krok by v praxi znamenal, že by se členství Ukrajiny odrazilo v nastavení Společné zemědělské politiky EU (SZP) v příštím sedmiletém rozpočtovém období, a Ukrajina by tak mohla minimálně v nějaké míře čerpat zemědělské dotace. To by ale s velkou pravděpodobností také znamenalo, že by v EU došlo k povinnému krácení dotací pro největší zemědělské podniky (na Ukrajině je takových podniků docela hodně), neboť podle dosavadních informací by se rozpočet na zemědělství neměl zvyšovat, takže podpory pro všechny sávající farmáře v EU by klesly. V souvislosti s protesty evropských zemědělců z tohoto týdne je přitom nutné dodat, že případný vstup Ukrajiny by měl jistě významnější vliv (nejen) na ceny evropské produkce než stávající dovozy zemědělských komodit z této země nebo liberalizace obchodu mezi EU a sdružením jihoamerických zemí MERCOSUR.

Je také třeba zdůraznit, že vliv současných dovozů z Ukrajiny i stále ještě nerealizované dohody s MERCOSUR se velmi přeceňuje. Mnohé již bylo napsáno, zejména ohledně obilí, olejnin nebo hovězího masa (pro připomínku – plánovaný nárůst dovozů z MERCOSUR by se na celoevropské produkci podílel zhruba 2 procenty), leccos ale ještě ne. Někteří naši zemědělci se například obávají dovozů ukrajinského drůbežího nebo cukru, také proto, že importy těchto komodit na rozdíl od importů obilovin nebo olejnin, o nichž se nejčastěji mluví, skutečně rostou. Dovoz drůbežího z Ukrajiny do ČR se zvýšil loni na dvojnásobek, přesto je nutné konstatovat, že se i tak podílí na našem trhu ve výši kolem 5 procent s časově ohraničenými výkyvy, a že drůbeží se do ČR vozí především z členských zemí EU, a to nejvíce od našich sousedů ze zemí V4, tedy z Polska (především), Maďarska a Slovenska. Také dovozy cukru loni rostly, jejich celkový roční objem ale nepřesáhl 30 000 tun, zatímco roční tuzemská produkce cukru v ČR se pohybuje mírně pod úrovní 600 000 tun, takže podíl cukru z Ukrajiny je i v tomto případě zhruba 5 procent. Pokud se pak ještě vrátíme k dohodě s MERCOSUR, tak její součástí je odbourání nebo výrazné snížení prakticky veškerých cel uplatňovaných v současné době na evropskou zemědělskou a potravinářskou produkci, což poskytuje potenciál pro zvýšení exportů z EU, což je pro Evropu fakticky výhodnější.

Zemědělci ze třetích zemí přitom skutečně nemusí dodržovat takové množství regulací a omezení, jako producenti v EU – v tom mají tento týden protestující zemědělci pravdu. Za legitimní je proto třeba považovat zejména ne tak často zmiňovaný požadavek na snižování evropské, a často i národní byrokracie, protože ta výrazně zvyšuje náklady na unijní produkci, a také proto je zboží ze zemí mimo EU levnější. Není ale pravda, že se v důsledku liberalizace obchodu dostane na trh EU více nebezpečných potravin. Dovozy potenciálně nebezpečných potravin do EU jsou zakázány již nyní, a pokud se takové produkty na trh EU (nejen ze třetích zemí) přece jen dostanou, jsou v nejbližší možné době z trhu stahovány.

Jednou z cest, jak lze do budoucna zvýšit konkurenceschopnost Evropy, je přitom intenzivnější využití výsledků vědy a výzkumu. Zatím to ale vypadá, že i přes dílčí úspěšné projekty jsou v této oblasti flexibilnější právě neevropské země. Pomineme-li trvající evropský zákaz produkce surovin k výrobě potravin za využití technologií editace genů (CRISPR), které kromě EU využívá celý svět, přicházejí zprávy o nových, zemědělsky využitelných technologií spíše ze zemí mimo EU. Jedna z posledních informací tohoto typu přišla od vědců z Washingtonské univerzity v St. Louis, podle nichž by bylo možné využít takzvané technologii elektro-agrikultury, při níž by nebylo třeba fotosyntézy. Rostliny by totiž ke svému vývoji využívali energii přeměnou chemických látek namísto světelné energie, a mohly by tak růst i ve tmě. Důležitým prvkem nové technologie pěstování rostlin je elektrický rozklad oxidu uhličitého ve vodě, při kterém vzniká acetát – nový zdroj energie pro rostliny. Ten je ke kořenům přiváděn prostřednictvím hydroponie, což přináší řadu dalších výhod. Umožňuje to efektivnější řízení přísunu živin, minimalizuje ztráty hnojiv odplavením a snižuje tak i rizika eutrofizace vodních ekosystémů. Rostliny jsou v tomto systému nezávislé na vnějších klimatických podmínkách, mohou růst celoročně a spotřeba energie je výrazně nižší než při pěstování s umělým osvětlením. 

Petr Havel

Přečteno: 409x