Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 13

Petr  HavelPetr Havel
Sdílejte článek
Týden v zemědělství podle Petra Havla - č. 13

Nejfrekventovanějším zemědělským tématem uplynulého týdne, každodenně rezonujícím také v tuzemských médiích, byla a je dynamika šíření a možnosti prevence jedné z nejnebezpečnějších nemocí hospodářských zvířat – tedy slintavky a kulhavky (SLAK), která se (zatím) vyskytla v sousedním Slovensku a Maďarsku. Hned na úvod je ale třeba konstatovat, že SLAK se šíří vzduchem, kontaktem zvířat mezi sebou, ale také prostřednictvím povrchu oblečení lidí, na povrchu předmětů nebo trusem ptáků. Platí proto, že veškerá opatření včetně dezinfekce nebo omezení kontaktů jak mezi zvířaty, tak mezi lidmi a zvířaty, nemůže šíření nákazy stoprocentně zabránit. Opatření proti šíření SLAK zveřejnila jak Státní veterinární správa (SVS), tak Ministerstvo zemědělství (MZe), a nemá proto cenu je přepisovat.

Některé informace ale nezazněly, ačkoli v prevenci šíření SLAK mohou také hrát roli. První z nich je likvidace viru změnou pH prostředí, v němž virus působí, přičemž změna pH probíhá mimo jiné při zrání masa. To se v ČR moc nepoužívá, virus ale lze takto zlikvidovat. Další je intenzita ultrafialového záření, které viry tohoto typu buď zabíjí, nebo výrazně oslabuje, takže jednou z cest prevence je vývoj počasí – hodilo by se více intenzivně svítícího sluníčka, i proto, že tím vznikají rozdíly mezi teplotou v noci a ve dne, což SLAK také nemá rád. Vzhledem k tomu, že SLAK se šíří na velké vzdálenosti vzduchem, závisí přenos nemoci na území ČR také do jisté míry na tom, jakým směrem a jakou intenzitou bude foukat vítr. Snížit riziko by také mohlo ukončení jarní migrace stěhovavých ptáků při jejich přesunech do letních stanovišť. Nic z toho ale (až na zrání masa a opatření ke změně PH, například vápnění) člověk bohužel neovlivní a riziko SLAK nám tak opět ukazuje, že nad přírodou neumíme zvítězit, a musíme se procesům v ní přizpůsobit. Zároveň se ukazuje, a v minulosti před tím opakovaně varovala SVS, že nemocí hospodářských zvířat přibývá, a především nabývají na intenzitě, a zemědělské hospodaření založené dominantně na živočišné produkci se tak stává stále rizikovějším.

Snížit jiná rizika, konkrétně rizika sucha, speciálně pro tuzemské pěstitele chmele, má další z aktivit Plzeňského Prazdroje v rámci projektu PRO CHMEL. Ve třech tuzemských chmelařských oblastech bude totiž nově sledovat počasí síť zhruba 40 meteostanic a pěstitelé by tak měli získat podrobnější data o stavu chmelnic a nutnosti jejich zavlažování. Stanice mimo jiné měří srážky, teplotu a vlhkost vzduchu ve výšce 1,5 metru a půdní vlhkost v horizontu 30 cm. Měřené hodnoty se přenášejí do cloudové aplikace, kde jsou k dispozici pěstitelům. Stanice napájí integrovaný fotovoltaický panel, takže nevyžadují žádné dodatečné zdroje energie.

Do snah o snižování byrokracie se zapojilo také Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) aktualizací podmínek Ekoauditu. Podle ministra průmyslu a obchodu Lukáše Vlčka jde například o zjednodušení hlášení přepravy nebezpečných odpadů, možnost nově ukládat papír společně s dalšími druhy odpadů nebo snížení povinné rezervy obalových materiálů. Díky tomu se má zmírnit tlak na ceny baleného zboží, což by měli uvítat mimo jiné i tuzemští výrobci potravin.

Biotechnologové hlásí další významnou zemědělskou komoditu, jejíž vlastnosti (v tomto případě ochranu) může výrazně zlepšit technologie CRISPR (editace genů). Pomocí metody CRISPR/Cas9 se jim podařilo cíleně upravit vybrané geny jabloní, čímž dosáhli výrazného snížení výskytu nekróz působených infekční bakterií Erwinia amylovora u sledovaných jabloní, a to v některých případech až o 40 procent. Jablka jsou tak další (pro ČR velmi významnou plodinou), u níž se editace genů v praxi pozitivně uplatňuje.

I přes zmiňovaná rizika živočišné produkce (a svým způsobem možná právě i proto) vyzvala v uplynulém týdnu evropská organizace Farm Europe jménem 135 subjektů a organizací Evropskou Komisi (EK) k podpoře vyváženosti zemědělské produkce. Podle bulletinu EK „Agra Facts“ poukazují signatáři Farm Europe v textu s názvem „Výživa Evropy“ na důležitost živočišných bílkovin pro zdraví lidí, s tím, že je „zemědělsko-potravinářská výroba založena na neustálé integraci mezi zvířaty a rostlinami a jde tak o dva systémy úzce spojené ve výrobě a komplementární ve výživě“. Podle Farm Europe „hrozí nevyvážený přístup upřednostňující rostlinné bílkoviny na úkor živočišných, přičemž narušení této rovnováhy může ovlivnit bezpečnost potravin a zdraví“. „Chov hospodářských zvířat hraje klíčovou roli v cirkulárních zemědělských systémech, a poskytuje základní živiny, které je obtížné získat výhradně ze samotné rostlinné stravy,“ uvádějí signatáři dopisu adresovaném EK. S tím lze samozřejmě souhlasit, i ve světle šířících se nemocí hospodářských zvířat je ale na místě uvažovat o změnách minimalizující tato rizika, včetně nastavení podpor umožňující v měnících se podmínkách živočišnou produkci v EU zachovat a rozvíjet.

Petr Havel

Přečteno: 440x