Trvale nízké výkupní ceny mléka se někteří tuzemští zemědělci rozhodli řešit jeho přímým prodejem, nejčastěji prostřednictvím mléčných automatů umístěných ve městech. V zemi jsou přístrojů již desítky a další neustále přibývají. Za litr tepelně nezpracovaného mléka z automatu farmáři inkasují nejčastěji 15 i více korun, tedy více než dvojnásobek toho, co by jim zaplatila mlékárna.
V současné době podle Hlaváčka existuje několik možností, jak mléko přímo prodávat. Malé množství syrového mléka a smetany lze podle vyhlášky 289/2007 prodávat přímo v místě výroby pro spotřebu v domácnosti. Pro prodej mimo farmu lze uplatnit i vyhlášku 128/2009, která umožňuje dodávat potraviny do jiných prodejen na území kraje i krajů sousedních. Podmínky prodeje jsou ale podle Hlaváčka pro prvovýrobce značně omezující a nemohou výrazně ovlivnit ekonomiku podniku.
"Nejčastěji je proto využíván poněkud účelový výklad veterinárního zákona, podle něhož je automat považován za maloobchodní zařízení bez stanovení množstevního omezení. V připravované novele jde o to, aby bylo jasně řečeno, že pokud někdo prodává mléko ze dvora, že to musí být jen prvovýrobce, kterému to mléko patří. Že to není nějaký překupník, který někam postaví automat a prodává v něm mléko, které skoupí od 20 okolních zemědělců. Tohle totiž není úplně jasně ošetřeno," řekl Hlaváček.
Další legislativa je podle něj nutná pro případy, kdy se v mléce vyskytnou patogenní látky. Dnes pro mléko v automatech prakticky žádné parametry neexistují. "Zdá se, že velká část spotřebitelů nerespektuje povinné upozornění na nutné převaření mléka z automatů," poukázal Hlaváček na nedávný případ zvýšeného výskytu průjmových onemocnění způsobených bakterií Campylobacter. Podle hlavního hygienika Michaela Víta pilo nepřevařené mléko z automatu více než sedm desítek lidí z jižních Čech, u kterých byla následně zjištěna kampylobakterióza. Veterinární orgány budou proto letos ve čtyřech kampaních nad rámec běžných kontrol prověřovat vybrané mléčné farmy na celém území ČR.
"V rámci republiky nejde o žádné dramatické zvýšení, ale na jihu Čech to je zvýšení zhruba na trojnásobek. Zatím ale nikdo neprokázal, že původ kampylobakteriózy je v mléčných automatech. Hygienici říkají jenom to, že 170 lidí onemocnělo kampylobakteriózou a z nich 70 řeklo, že si koupilo syrové mléko, nepřevařilo ho a vypilo. Ale to pro mě ještě není důkaz, že je to opravdu z toho mléka. Může to ale spolu souviset a to riziko by si spotřebitelé měli uvědomit," řekl Hlaváček.
Zdroj: Agris.cz
