Zdravá půda – náš odkaz dalším generacím VIII

Sdílejte článek
Zdravá půda – náš odkaz dalším generacím VIII

8. Půda v souvislostech

V předchozích sedmi dílech našeho seriálu jsme se soustředili na rozmanité půdní vlastnosti, a to zejména v souvislosti s půdními organismy a biologickými procesy, i na vztahy mezi rostlinami a půdou. Věnovali jsme se také problematice skleníkových plynů z půd a zemědělství. V tomto dílu se zaměříme na stav našich půd a na významné půdní atributy, kterými se stav půd popisuje; připomeneme i hlavní funkce půdy a její ekosystémové služby. V článku jsou mj. využity upravené pasáže z publikací Šimek a kol. (2019, 2021), v nichž lze nalézt mnoho dalších informací a odkazů na jiné informační zdroje.

Jak jsou na tom naše půdy?

Podívejme se nejprve, kolik půdy vlastně máme (tabulka 1) a jak se výměra půdy mění. Plocha souše na Zemi je 149 430 000 km2, z toho zemědělsky využívaná půda pokrývá 18 830 000 km2, tj. asi 12,6 % výměry souše. V České republice máme cca 42 000 km2 (4 200 000 ha) zemědělské půdy, což představuje 55 % výměry ČR a na jednoho obyvatele připadá kolem 0,4 ha zemědělské půdy. Je to výměra jen o něco vyšší, než je potřeba k zajištění potravin pro jednoho člověka. Mohli bychom tedy být soběstační, pokud jde o možnost vyrobit dostatek základních potravin pro obyvatele ČR. Ovšem jen za předpokladu, že se kvalita půdy nebude snižovat.

Obrázek 1Obrázek 1. Žížaly pomáhají vytvářet vhodnou půdní strukturu. Budují chodby a jiné prostůrky v půdě, ukládají do půdy nebo na její povrch exkrementy, uvolňují do půdy lepivé slizovité látky, které zvyšují stabilitu agregátů a stimulují půdní mikroorganismy. Žížaly mají nezastupitelnou roli při transformacích organické hmoty a stmelování půdních částic do agregátů i v kompostech. (foto Miloslav Šimek)

  

Kategorie

Bilance půdy podle ČÚZK

Evidence podle ČSÚ

plocha (ha)

%

plocha (ha)

%

celková výměra státu

7 887 000

zemědělská půda

4 202 000

100

3 523 659

100

z toho:

 

 

 

 

orná půda

2 941 000

70,4

2 486 367

70,56

trvalé travní porosty

1 018 000

23,9

991 838

28,15

vinice a chmelnice

30 000

0,7

23 208

0,66

ovocné sady

44 000

1,1

16 886

0,48

zahrady

169 000

3,9

592

0,02

ostatní trvalé kultury

4 768

0,14

lesní půda

2 676 000

rybníky a ostatní vodní plochy

167 000

zastavěné plochy

133 000

ostatní plochy

710 000

úhor na orné půdě

(24 660)

Tabulka 1. Plocha a využití půdy v České republice v roce 2019. Je uvedena tzv. bilance půdy k 31. 12. 2019 podle Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK) a údaje o ploše obhospodařované zemědělské půdy k 31. 5. 2019, která je podle definice Českého statistického úřadu (ČSÚ) „pravidelně obhospodařovaná půda využívaná pro pěstování plodin“ (a zahrnuje ornou půdu, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady, trvalé travní porosty a ostatní trvalé kultury). Informace o využití půdy tedy vycházejí jednak z kategorií půdy dle katastru (viz údaje podle ČÚZK), jednak jde o tzv. (skutečně) obhospodařovanou zemědělskou půdu, jejíž výměra je mnohem nižší, než výměra dle katastru. Tyto dva informační zdroje je třeba dobře rozlišovat. (zdroj: ČSÚ, 2020)

Půda se nadměrným využíváním stále více poškozuje a půdy ubývá, zejména v důsledku záborů pro stavby obytných domů, skladů, průmyslových podniků a komunikací. Půda také ubývá z pozemků v důsledku vodní i větrné eroze – tento plíživý úbytek sice není tak zřejmý, jako zábory půdy, ale je o to nebezpečnější. Stejně vážné je to, že se soustavně zhoršuje kvalita půdy. Máme sice ještě i půdy kvalitní a půdy, o něž se pečuje, ale většina našich půd je postižena různými typy degradace včetně eroze a o velký podíl půd se nepečuje. Jak tento stav hodnotí odpovědné instituce ČR – Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství? Podívejme se na alespoň několik příkladů:

 CENIA, česká informační agentura životního prostředí, patřící k Ministerstvu životního prostředí, ve své Zprávě o životním prostředí České republiky doslova uvádí: „Dlouhodobým problémem zemědělské krajiny jsou velké půdní bloky… a pěstování jedné plodiny na velké ploše. Nevhodné hospodaření vede k degradaci půdy, jako je utužování půdy, eroze, ztráta živin, úbytek organické hmoty a akumulace škodlivých látek.“ Dále se píše „Vodní erozí jsou v ČR dlouhodobě nejvíce ohroženy oblasti s výskytem bonitně nejcennější půdy v Polabí a Moravských úvalech“ (CENIA, 2017). V další zprávě se píše: „…nadměrná velikost současných půdních bloků nerespektuje reliéf a členitost terénu…velké půdní bloky zvyšují zranitelnost půdy vůči degradaci a snižují pestrost krajiny…“ (CENIA, 2020). V článku Aktuální stav půd v ČR autorky ing. Budňákové z Ministerstva zemědělství se mj. uvádí: „Významným negativem, které postihuje půdy ČR, je utužení. … Významnou roli zde sehrává používání těžké techniky a časté pojezdy po pozemku, ale i úbytek organické hmoty v půdě (průměrný obsah je 1,5 %, přičemž optimum je 2–2,5 %).“ V dalším textu je např. uvedeno: „…za poslední čtvrtstoletí ztratilo zhruba 620 000 ha orné půdy přirozenou schopnost zadržovat vodu. Je to v důsledku ztráty organické hmoty, snížením ploch plodin s vysokou retenční schopností a vlivem utužení“ (Budňáková, 2017). V Situační a výhledové zprávě Půda Ministerstva zemědělství (MZe, 2018) je vyhodnocen současný stav našich půd:

  • ročně se erozí ztrácí v ČR půda v celkové hmotnosti 21 mil. t ornice, což představuje finanční ztrátu nejméně 4,2 mld. Kč,
  • v období od r. 1999 ubylo průměrně 5000 ha zemědělské půdy za rok, tedy přes 13 ha denně, zastavovány stavbami jsou často nejkvalitnější půdy,
  • alarmující jsou změny půdní reakce, půdy se stále více okyselují,
  • zásadním problémem je postupný pokles obsahu organické hmoty v půdách, který je způsoben především nedostatkem statkových hnojiv, a dále vodní i větrnou erozí,
  • problémem je utužení půdy způsobené zejména nesprávným způsobem hospodaření, utužená půda má nižší produkční schopnost a zhoršují se její infiltrační a retenční schopnosti pro vodu.

Takto bychom mohli pokračovat. Co z těchto informací plyne? Půdy stále ubývá a půda, která zbývá, je degradována erozí, utužením (zhutněním), úbytkem organické hmoty, ztrátou živin, acidifikací, znečištěním polutanty, ztrátou biodiverzity atd. (tabulka 2). Máme málo opravdu kvalitních půd a všechny naše půdy jsou vystaveny mnoha degradačním tlakům. Z výše uvedeného také plyne, že tento stav je dobře znám i orgánům státní správy ČR. 

Půdní vlastnosti a složky; plodiny

Problém

Popis

fyzikální

skeletovitost

 

Naše půdy jsou značně skeletovité, kolem 2 % půd je dokonce silně skeletovitých, 42 % půd je slabě skeletovitých. Skeletovité půdy se hůře obdělávají, nářadí a stroje se více opotřebovávají; skeletovitost se proto považuje za problematickou a nežádoucí (MZe, 2018).

zhutnění

Nadměrným zhutněním je v různé míře postiženo kolem 50 % zemědělských půd ČR. Asi jedna třetina těchto půd je ohrožena zhutněním genetickým, asi dvě třetiny půd jsou postiženy technogenním (antropogenním) utužením, které je vyvoláno nesprávným způsobem hospodaření, tj. obděláváním při nevhodném vlhkostním stavu půdy, používáním těžké mechanizace, opakovanými přejezdy atd. (MZe, 2018; MZe, 1999, cit. Javůrek a Mach, 2008).

špatná struktura

Nedostatečně se využívají půdoochranné technologie pro zachování dobré půdní struktury, šetření s půdní vodou, zmírnění negativních povětrnostních podmínek a vlivu člověka (včetně omezení eroze a zhutnění). Při aplikaci půdoochranných technologií je ale třeba postupovat uvážlivě (např. omezení kypření může vést k vyšší objemové hmotnosti půdy a ke snížení pórovitosti, zvyšuje se riziko zaplevelení, vzrůstá riziko přenosu chorob prostřednictvím mulče, dochází k akumulaci živin z hnojiv v povrchové vrstvě půdy, zatímco v hlubších vrstvách je jich nedostatek, aj. (Vach, 2017).

 

poškozená struktura svrchní vrstvy

Půdní agregáty mají nízkou stabilitu, dochází k jejich rozplavení a k tvorbě povrchové krusty. Ta nejen zabraňuje dalšímu vsakování vody do půdy, ale brání i výměně plynů mezi půdou a atmosférou a mechanicky negativně ovlivňuje vzcházení plodin. Bezstrukturní povrch půdy je náchylný k větrné i vodní erozi. Riziko poškození půdní struktury narůstá s nadměrným minerálním hnojením, které vede k zasolení půdy a k rozplavování půdních agregátů; podobně negativně se projevuje přehnojení kejdou.

chemické

acidifikace

Podle Monitoringu zemědělských půd v ČR za období 1992–2013 poklesla výměnná půdní reakce u orných půd a sadů o 0,3, u vinic o 0,4, u chmelnic o 0,5 a u trvalých travních porostů o 0,6. Zastoupení slabě kyselých půd (pH 5,6–6,5) se zvýšilo ze 42 % na 51 %, zastoupení neutrálních půd (pH 6,6–7,2) se snížilo ze 34 % na 20 % (Poláková a kol., 2017). Podle AZZP za roky 2007–2012 je průměrné pH v zemědělských půdách ČR 6,0, přičemž podíl půd s extrémně kyselým až kyselým pH pod 5,5 činil 33 % a se slabě kyselou reakcí s pH 5,6–6,5 byl dalších 41 %. Podle těchto výsledků je třeba pravidelně vápnit alespoň tzv. udržovací dávkou 74 % zemědělské půdy, to se však ani zdaleka neděje. Jako následek dlouhodobě nedostatečného vápnění tedy v ČR narůstá podíl silně kyselých a kyselých půd a jako doprovodný jev absence vápnění klesá obsah vápníku v půdách a tento proces se stále prohlubuje (Klement, 2014).

nedostatečné vápnění

Koncem 80. let 20. století byla u nás spotřeba vápenatých hmot v zemědělství na úrovni kolem 2200–2500 tis. tun ročně, zatímco v roce 2004 to bylo pouze 141 tis. tun a v roce 2020 338 tis. tun (CENIA, 2020). Současná spotřeba činí pouhých 13-15 % ve srovnání s vápněním do roku 1990 a je jen kolem 30 % nyní doporučeného vápnění.

poškození sorpčního komplexu

V důsledku absence vápnění zemědělských půd při současném okyselování půd, spotřebě průmyslových hnojiv a nedostatečném hnojení kvalitními organickými hnojivy klesá obsah bazických kationtů v orných půdách i v půdách trvalých travních porostů (Poláková a kol., 2017). Např. zastoupení hořčíku (Mg2+) v sorpčním komplexu pokleslo v řadě případů pod únosnou mez 5 % kationtové výměnné kapacity. Vedle bazických kationtů klesá také zásoba půdního fosforu.

organická hmota

obsah organické hmoty

Většina našich půd má spíše nižší obsah organické hmoty. V rámci AZZP se obsah (oxidovatelného) uhlíku Cox zjišťuje teprve od roku 2014. Do roku 2021 bylo prozkoušeno kolem 20 000 vzorků, které zastupují 270 tis. ha zemědělské půdy (Smatanová, 2021). V celém souboru dat se hodnoty nacházejí mezi 0,37 a 4,90 % Cox, medián obsahu v orných půdách (cca 18 000 vzorků) je 1,55 % Cox, ve velké většině půd je obsah 1–2 % Cox.

nedostatečné hnojení

Z hlediska hospodaření je nejdůležitější podíl stabilní a rozložitelné části půdní organické hmoty (OH); rozložitelné OH je v našich půdách kolem 5–25 % z veškeré OH v půdě (Kubát a kol., 2008). Rozložitelnou část, která má klíčový význam pro podporu půdních organismů a žádoucích procesů v půdě, lze nejlépe navyšovat kvalitními organickými hnojivy, těch je ale u nás kritický nedostatek. Statkových hnojiv je v důsledku snížených stavů dobytka a mnohdy i kvůli nevalné péči k dispozici jen kolem 40 % potřeby a tento stav trvá již dlouho. V důsledku nedostatečného organického hnojení se prohlubuje degradace půd, a to dokonce i u trvalých travních porostů.

půdní voda

snížená retenční kapacita

Půdy mohou pojmout stovky litrů vody na metr čtvereční (podle hloubky půdy, její struktury, pórovitosti atd.). Zhutnění půdy nebo narušení dobré půdní struktury omezují prostor v půdě pro vodu. Václavík (2019) odhaduje, že celková retenční kapacita půd v ČR by mohla být 8 400 milionů litrů vody, avšak v důsledku poškození 70 % půd degradací je snížena o 3 360 mil. litrů na pouhých 5 040 mil. litrů. Náprava degradovaných půd by tedy mohla podstatně zvýšit retenční kapacitu půd pro vodu.

odvodněné pozemky

Systematickou drenáží je odvodněno 1 072 000 ha, tedy cca 25 % zemědělské půdy v ČR. Velký podíl odvodňovacích systémů je bohužel zanedbaný, část byla provedena nevhodně a zbytečně. V jejich případě je koneckonců dobré, že dnes již nefungují. Jde o pozemky odvodněné plošně, nikoli podle skutečného lokálního zamokření. Odhaduje se, že asi 30–40 % odvodňovacích systémů z celkové odvodněné výměry je poškozeno (MZe, 2018).

 

nefunkční závlahy

Závlahy jsou vybudovány na asi 4 % zemědělské půdy ČR, tedy na cca 170 tis. ha. Většina velkoplošných závlahových systémů pochází ze 60.–80. let 20. století a jsou ve špatném stavu, nevyužívají se také z ekonomických důvodů. Přesto byly v posledních asi 15 letech vybudovány nové závlahové soustavy na 3–4 tis. ha, zejména v sadech, chmelnicích, vinohradech aj. a je předpoklad, že se zavlažovaná plocha bude rozšiřovat (MZe, 2018), pokud bude ovšem dispozici dostatek kvalitní závlahové vody.

půdní vzduch

nedostatek kyslíku

V důsledku poškození půdní struktury je v mnoha půdách narušena výměna plynů mezi půdou a atmosférou. V půdách vznikají oblasti se sníženou koncentrací kyslíku, což narušuje žádoucí průběh půdních procesů a mj. také vytváří podmínky pro tvorbu metanu, který z půd emituje do ovzduší.

 minerální živiny

vysoké hnojení dusíkem

Současná spotřeba minerálních hnojiv v ČR je kolem 140 kg čistých živin na hektar tzv. obhospodařované zemědělské půdy, z čehož připadá cca 100 kg na N. Toto hnojení dusíkem v minerálních hnojivech je příliš vysoké (nahrazuje dříve běžný přísun N do půd ve formě dusíku fixovaného jetelovinami i přísun N v organických hnojivech) a odhaduje se, že nežádoucí přebytek dusíku činí průměrně asi 40 kg N/ha (viz Budňáková, 2018). Přebytečný dusík z půd uniká a znečisťuje vodu i vzduch!

klesá zásoba P a K

Za účelné hnojení, a to z hlediska dosahované produkce i zásobenosti půdy, je možné v našich podmínkách považovat průměrnou roční dávku 30 kg P2O5 a 50 až 150 kg K2O (podle plodiny, půdních a klimatických podmínek) (Smatanová a kol., 2017). Ze spotřeby hnojiv je evidentní, že do půd se v současnosti nedodává potřebné množství fosforu a draslíku! Dostatečný přísun živin do půdy je nejvhodnější zajistit v kvalitních organických hnojivech, případně jen s malým a uvážlivým doplněním minerálními hnojivy!

klesá obsah Ca

Nedostatečné hnojení se týká i použití vápenatých hnojiv, trend obsahu přístupného vápníku v půdě má zhoršující tendenci a úbytek Ca se stále prohlubuje.

plodiny

špatná struktura plodin

V důsledku tržních principů v zemědělství a kvůli nedostatečné péči a ochraně půdy ze strany státu (např. formou dotací a daní) je struktura našeho zemědělství špatná, ignorují se známé zásady správné zemědělské praxe, a tak pokračuje a prohlubuje se degradace půd. V osevních sledech mají příliš velké zastoupení obiloviny a technické plodiny (z nich dominuje řepka s výměrou 379 778 ha, tj. 10,7 % z obhospodařované půdy, resp. 15,3 % z orné půdy v roce 2019) (ČSÚ, 2020).

nedostatek jetelovin

Důležitou skupinou plodin jsou jeteloviny, které jsou vzhledem ke svým vlastnostem nenahraditelné v osevním postupu. Jsou to rostliny víceleté a pomáhají udržet pokryv půdy, mají ze všech plodin nejmohutnější kořenový systém a také symbioticky fixují N2. Pěstuje se jich velmi málo, kriticky nízká je zejména výměra jetele (59 198 ha) a vojtěšky (74 896 ha) (ČSÚ, 2020).

malé využívání meziplodin

Meziplodiny jsou nezbytnou součástí vyváženého osevního postupu. Mají mnoho pozitivních účinků, zejména chrání půdu před erozí a umožňují doplňování potřebné organické hmoty do půd. Absence vhodných osevních postupů na velké výměře orné půdy bohužel v praxi vede k malému využívání potenciálu meziplodin.

půdní organismy

pokles biodiverzity

Degradace biologických vlastností většiny našich půd je vysoce pravděpodobná, a to v důsledku doložené degradace fyzikálních a chemických vlastností půd (viz mj. tato tabulka). Informace z jednotlivých zkoumání a polních experimentů jednoznačně potvrzují jak úbytek biomasy, množství a druhové pestrosti, tak změny ve struktuře společenstev půdních organismů v zemědělských půdách.

Tabulka 2. Stav našich půd podle různých zdrojů včetně Ministerstva zemědělství. V tabulce jsou uvedeny pouze vybrané údaje; v citované i další literatuře je k dispozici mnohem více informací.

Význam půdních organismů

Pravidelní čtenáři Selské revue jistě nepochybují o významu půdních organismů pro správné a potřebné fungování půdy a tím i pro funkce a ekosystémové služby, které od půdy požadujeme. V předchozích dílech seriálu Zdravá půda – náš odkaz příštím generacím jsme připomněli jednotlivé dílčí aspekty významu organismů pro půdu, nyní si je shrneme (tabulka 3, obrázky 1, 2). Je ovšem férové zmínit, že v některých případech mohou půdní organismy působit negativně na půdu či na plodiny; bývá to v půdách nesprávně a nadměrně využívaných (tabulka 4).

Půdní vlastnosti a složky; plodiny

Skupina organismů

Účinky v půdě a na půdu

fyzikální vlastnosti

mikroorganismy a živočichové

vylučování polysacharidů a jiných lepivých látek: tmelení částic do agregátů, vytváření půdní struktury

živočichové

vytváření chodbiček, kanálků a prostůrků: zvyšování pórovitosti a vytváření struktury, zlepšené vsakování vody

mikroorganismy a živočichové

rozklad organických látek: tvorba humusu, pozitivní vliv na strukturu půdy

chemické vlastnosti

mikroorganismy a živočichové

rozklad organických látek: recyklace živin

mikroorganismy

zvětrávání: uvolňování nových kationtů i aniontů do půdního prostředí, tvorba půdy

mikroorganismy a živočichové

rozklad organických látek: tvorba nových organických sloučenin

organická hmota

mikroorganismy a živočichové

rozklad a přeměny organické hmoty: uvolňování živin a tvorba nových sloučenin, postupná humifikace

živočichové

transport v půdním profilu: obohacování spodních vrstev půdy o organickou hmotu

mikroorganismy a živočichové

zdroj organické hmoty: význam pro vznik a vývoj půdy, podpora tvorby půdních agregátů

půdní voda

mikroorganismy a živočichové

přímé i nepřímé působení: pozitivní vliv organismů na strukturu půdy zlepšuje zasakování vody do půdy, zadržení i transport vody v půdě

mikroorganismy

zásobování vodou: vliv mykorhizních hub na získávání vody z větší vzdálenosti od kořenů

půdní vzduch

mikroorganismy a živočichové

nepřímé působení: pozitivní vliv organismů na strukturu půdy zlepšuje výměnu plynů mezi půdou a atmosférou

mikroorganismy

spotřeba nežádoucích plynů v půdě a snížení jejich emisí z půd: oxidace metanu, redukce oxidu dusného, fixace oxidu uhličitého

minerální živiny

mikroorganismy a živočichové

zvětrávání a rozklad organických látek: uvolňování živin do půdního prostředí, zajištění koloběhu živin

mikroorganismy

zlepšení výživy plodin: zvýšení mobility a přístupnosti živin pro rostliny, např. zpřístupňování fosforu

mikroorganismy a živočichové

zlepšení výživy plodin: organismy představují dočasnou zásobárnu živin, které se průběžně z biomasy uvolňují

mikroorganismy

zdroj přijatelného dusíku: fixace molekulárního vzdušného dusíku bakteriemi, jeho uložení a posléze zpřístupnění jiným organismům

plodiny

zejména mikroorganismy

podpora růstu rostlin: uvolňování stimulujících látek do půdního prostředí včetně fytohormonů, osídlení rhizosféry a tím zabránění rozvoje patogenů; nejrůznější symbiotické interakce

zejména mikroorganismy

antistresové působení: zvyšování tolerance rostlin vůči zasolení a suchu

mikroorganismy a živočichové

pozitivní vlivy na půdní strukturu a další vlastnosti: zlepšování půdního prostředí pro růst a vývoj rostlin

mikroorganismy a živočichové

pozitivní vlivy na obsah vody i obsah a přístupnost živin v půdě včetně uvolňování enzymů a jiných látek do půdy: zlepšování výživy rostlin, stimulace růstu

vznik půdy

mikroorganismy a živočichové

význam půdních organismů pro vznik a další vývoj půdy je zřejmě mnohem větší, než se donedávna předpokládalo

Tabulka 3. Nejvýznamnější účinky půdních organismů na vlastnosti půdy a přímo i nepřímo na plodiny. Jde o schematické rozdělení, některé účinky se prolínají a ovlivňují více půdních vlastností.

Půdní vlastnosti a složky; plodiny

Skupina organismů

Účinky v půdě a na půdu

zdravotní stav plodin

mikroorganismy i živočichové

choroby a škůdci rostlin: snížení výnosu nebo kvality produkce

chemické vlastnosti půdy a růst plodin

mikroorganismy

konkurence: nejčastěji o živiny a vodu

mikroorganismy

fytotoxické působení látek vylučovaných do půdy: ovlivnění růstu a vývoje rostlin

Tabulka 4. Nejvýznamnější negativní nebo potenciálně negativní účinky půdních organismů na vlastnosti půdy a přímo i nepřímo na plodiny. Negativní interakce jsou typické pro půdy degradované, např. pro půdy strádající nedostatkem organické hmoty, půdy přehnojené nebo „ošetřené“ pesticidy. Vyvážené hospodaření jich většinu eliminuje nebo snižuje jejich škodlivost.

Obrázek 2Obrázek 2. Kořenové hlízky bobovitých rostlin (tj. luskovin a jetelovin a mnoha dalších planých rostlin) obsahují rhizobia, která ve spolupráci s rostlinami fixují vzdušný dusík a převádějí jej do formy využitelné v metabolismu. Velká část takto získaného dusíku navíc zůstává v půdě v biomase kořenů, hlízek a posklizňových zbytků a slouží i následným plodinám. Na fotografii je část kořenového systému hrachu setého s hlízkami, kterých bývají na kořenech jedné rostliny desítky až stovky. (foto Miloslav Šimek)

Současný (ne příliš dobrý) stav půd tedy známe – ale co s tím děláme? Není jistě jednoduché řídit tak složitou a problematickou oblast, jakou je zemědělství, nicméně existují vcelku jednoduché nástroje, kterými je možné nastavit základní podmínky pro zemědělství: jsou to zejména zákony a jiné právní normy a dále dotace, cenové pobídky a cenová politika vůbec. Těmito nástroji by bylo možné poměrně dobře regulovat procesy, technologie a postupy v zemědělství tak, aby byla mnohem lépe chráněna půda a krajina, aby v tak obrovském měřítku nepokračovala degradace našich půd, aby se degradované půdy postupně zlepšily a aby tak byla zajištěna dobrá budoucnost dalších generací. V tomto ohledu máme bohužel velké rezervy, jak dokládá současný špatný stav půd. Velký nevyužitý potenciál je zejména ve správném nastavení dotací, které by měly podporovat pouze dlouhodobě udržitelné a k přírodě šetrné směry hospodaření. Abychom ale nekřivdili mnoha výborným sedlákům, o část naší půdy se pečuje náležitě (často dokonce bez dotací), a s vizí že jen kvalitní a zdravou půdu chceme předat dalším generacím – jak ostatně proklamuje i název tohoto seriálu. Taková hospodářství jsou velmi důležitým dokladem toho, že to jde, že zemědělské využívání půdy nemusí nutně půdu poškozovat. A že lze v plné míře podporovat a zachovat všechny potřebné funkce a ekosystémové služby půdy, jak je stručně přibližuje následující text.

Funkce a ekosystémové služby půdy

Půda je jedna ze složek „přírodního kapitálu“, který je vedle vyrobeného, lidského a společenského kapitálu součástí „národního bohatství“. Zachování přírodního kapitálu je nezbytnou podmínkou trvale udržitelného rozvoje. Koncepce trvale udržitelného rozvoje se široce diskutuje od 80. let 20. století, kdy se stalo zřejmým, že lidstvo svými aktivitami zásadním způsobem narušuje všechny významné složky prostředí, a to nejen na úrovni národní, ale už i na úrovni globální, tj. celosvětové. Nehledě na zatímní teoretickou a koncepční neujasněnost, praktickou nedostatečnost a neúčinnost nápravných programů je jisté, že princip trvale udržitelného rozvoje (lidstva, Země) musí zahrnovat princip trvale udržitelného rozvoje krajiny a péči o krajinu. Půda má mnoho funkcí, jejich základní rozdělení je na funkce produkční zahrnující zejména význam půdy v zemědělství a lesnictví, a funkce mimoprodukční, které sice nemají přímý význam pro výrobu potravin či jiných produktů pro člověka, ale přesto jsou velmi důležité. K mimoprodukčním funkcím patří například funkce ekologické (úloha půdy v koloběhu vody, živin a dalších látek v ekosystému, detoxikační úloha ve vztahu k rizikovým látkám, vytváření podmínek pro organismy a udržování biodiverzity apod.), funkce technické (půda jako zdroj surovin, podklad staveb), funkce historické či socioekonomické (půda jako přírodní archív), funkce estetické (půda jako součást viditelné krajiny) a funkce rekreační (půda sportovních areálů, golfových hřišť apod.). V současné době se k produkčním a mimoprodukčním funkcím půdy přistupuje většinou vyváženě a komplexně, s vědomím významu všech funkcí půdy v jejich složitosti a vzájemné provázanosti.

V posledních letech se stále častěji používá termín ekosystémové služby, tedy přínosy, které lidé získávají od ekosystémů a mají vliv na životní úroveň lidí. Jak tomu rozumět? Je to jedna z možností vyjádření důležitosti přírodních procesů a jejich významu pro člověka. Tak se hodnotí a kvantifikují i ekosystémové služby půdy. Ekosystémové služby lze obecně rozdělit na zásobovací služby, které přinášejí člověku přímo nějaký produkt (v případě půdy jde zejména o poskytování potravin, krmiv, dřeva, textilních a energetických plodin, zadržování a poskytování čisté vody a surovin, tvorbu genového zdroje, vytváření podpory pro lidskou činnost a infrastrukturu), regulační služby, které ovlivňují přírodní procesy důležité pro člověka (zahrnují omezení eroze a povodní, filtraci živin a polutantů, zadržování uhlíku a omezení emisí skleníkových plynů, recyklaci odpadů a detoxifikaci, čištění vody, regulaci populací škůdců a chorob, šíření semen a pylu apod.), kulturní služby, které přispívají k duševnímu rozvoji lidí (význam půdy pro rekreaci a ekoturistiku, estetická hodnota půdy, uchování kulturního dědictví, udržování tradic a poskytování znalostí, vzdělání, inspirace, vědeckých objevů a kulturní identity, spirituální význam) a podpůrné služby, které nemají přímý přínos pro člověka, ale zajišťují plnění předchozích funkcí (např. zvětrávání a tvorba půdy, koloběh živin a vody nebo vytváření prostředí pro organismy). Souvislost funkcí půdy a ekosystémových služeb je taková, že půdní vlastnosti určují schopnost půdy plnit jednotlivé funkce, a plnění funkcí přináší ekosystémové služby.

Vlastnosti a atributy půdy

Komplexnější a podstatné znaky nebo vlastnosti, které na rozdíl od „jednoduchých“ vlastností nelze snadno a jednoznačně změřit a kvantifikovat, se označují jako atributy. Nejznámější a v odborné i populární komunikaci v souvislosti s půdou nejužívanější jsou tyto atributy: úrodnost, produktivita, resilience, biodiverzita, kvalita a zdraví půdy, někdy také půdní struktura. V praxi se však ukazuje, že s definicí a zejména s kvantifikací všech atributů jsou problémy. Některé atributy se také zaměňují, a tak se nyní alespoň stručně podívejme na nejdůležitější z nich. Následující řádky mohou někomu připadat jako zbytečné teoretizování…, nicméně vzhledem k tomu, jak nepřesně a volně se v českém prostředí tyto termíny používají, snad neuškodí si v té věci zjednat trochu „jasno“, i když kvůli omezenému rozsahu článku půjde o pouhý úvod k dané problematice (více uvádí Šimek a kol., 2019; 2021).

Úrodnost půdy byla např. kdysi definována jako „schopnost půdy uspokojovat požadavky rostlin na vodu a živiny v optimálním množství, soustavně a po celou dobu jejich růstu a vývoje“ nebo „schopnost půdy zajišťovat život vyšších zelených rostlin, které mohou zužitkovat energii slunečního záření“. Z těchto definic je zřejmé, že půdní úrodnost je vlastnost, která se uvádí v souvislosti s rostlinami, méně často i s půdními organismy (viz Vaněk a kol., 2016: „úrodnost …je schopnost půdy poskytovat rostlinám a ostatním organismům potřebné životní podmínky…, jejím nejlepším ukazatelem je výnos a kvalita produkce“). Míra úrodnosti půdy je dána komplexem stanovištních podmínek a jednotlivých vlastností půdy a jejich určitou vzájemnou rovnováhou: zásobou přístupných živin, půdní reakcí, sorpčními schopnostmi půdy, vlhkostí a provzdušněností půdy atd. Úrodnost půdy je často užívaný pojem, nicméně ani tento atribut není bez otázek. Je-li měřítkem úrodnosti půdy výnos, tak kterých rostlin (či jejich částí)? Je daná půda stejně úrodná pro brambory jako pro hrách (řepku, jetelotravní směs, pšenici…)? Je půda, na níž bylo dosaženo vysokého výnosu pšenice určitě úrodnější než půda, na níž bylo dosaženo podprůměrného výnosu máku? Je zřejmé, že nemůžeme s jistotou odpovědět na řadu jednoduchých otázek. Dokonce nemůžeme kladně odpovědět ani na otázku, zda je daná půda na konkrétním pozemku úrodnější letos než před 3 roky, kdy byl dosažen výnos zrn ječmene pouze 3,9 t.ha−1, zatímco letos to bylo 4,8 t.ha−1 (když víme, že před 3 lety byl mimořádně suchý rok, zatímco letos byl průběh počasí velmi příznivý pro ječmen). Na tomto příkladu vidíme, jak obtížné může být definovat určitý půdní atribut, a jak nepřesná, matoucí a nejasná mohou být vyjádření typu „vysoká úrodnost půdy“, „zvýšení nebo snížení úrodnosti půdy“ apod., nejen v naší populární i odborné literatuře dosti běžná. White (1997) dává úrodnost půdy do souvislosti s produktivitou půdy. Produktivitu definuje jako vlastnost půdy vyjádřitelnou výnosem: „výnos plodiny nebo živočišného produktu na hektar“ a úrodnost půdy považuje za nejdůležitější faktor ovlivňující produktivitu: „úrodnost půdy a její ovlivnění správným použitím hnojiv je pravděpodobně nejdůležitějším dílčím faktorem ovlivňujícím produktivitu“. Takové pojetí úrodnosti půdy, navíc v kontextu s hnojením, je mnohem užší, než jak je tento atribut obvykle pojímán, zatímco produktivita půdy je potom mnohem širší atribut: „produktivita půdy je její schopnost (kapacita) poskytovat určitý výnos plodin za předpokladu optimálního managementu; produktivita půdy je projekcí (shrnutím) všech faktorů, půdních i ostatních, které mají vliv na výnos plodiny“ (Foth, 1990).

Jiným hojně používaným atributem v souvislosti s půdou je kvalita půdy. Karlen (2012) definuje kvalitu půdy jako „schopnost určité půdy fungovat v rámci svých kapacit a v rámci přírodních nebo řízených hranic ekosystému, udržovat produktivitu rostlin a zvířat, udržovat nebo zlepšovat kvalitu vody a ovzduší a podporovat lidské zdraví a bydlení“; Doran a Parkin (1994) podobně považují kvalitu půdy za „schopnost půdy fungovat jako součást ekosystému a při daném využití krajiny udržovat biologickou produktivitu a kvalitu prostředí a podporovat zdraví rostlin a živočichů“. Zdraví živočichů zahrnuje v této definici i zdraví člověka. Podle Pankhursta a kol. (1997) se kvalita půdy více zaměřuje na schopnost půdy splnit definované potřeby člověka, jako je růst konkrétní plodiny, zatímco zdraví půdy se více zaměřuje na pokračující schopnost půdy nejen podporovat růst rostlin ale i udržovat její funkce: „schopnost půdy podporovat růst rostlin, chránit povodí regulováním vsakování vody a distribuce srážek, zamezovat znečistění vody a vzduchu pufrováním potenciálních polutantů včetně agrochemikálií, organických odpadů a průmyslových chemikálií“(Sims a kol., 1997). Atribut „kvalita půdy“ může tedy být vztažen k určité jedné funkci, a to kterékoliv. Naproti tomu koncepce atributu „zdraví půdy“ zvýrazňuje ekologické funkce půdy, je širší a obecnější a na rozdíl od „kvality půdy“ např. klade důraz na „biodiverzitu půdy“, na znečistění půdy polutanty atd. Zdraví půdy pak může být „dlouhodobá schopnost půdy fungovat jako živý systém uvnitř ekosystému a při daném využití krajiny, udržovat biologickou produktivitu, podporovat kvalitu vody a vzduchu a udržovat zdraví rostlin, živočichů a člověka“ (Doran a Safley, 1997). Atributy kvalita půdy a zdraví půdy se někdy slučují. Termín kvalita půdy je možné doporučit pro případy, kdy se jedná o určité specifické využití půdy, o kvalitu půdy vyžadovanou pro jistý účel. Například pro pěstování pšenice (tj. pro zajištění určitých výnosů za určitých podmínek) je třeba, aby půda měla určitou „kvalitu“; kvalita půdy potřebná pro úspěšné pěstování třeba chmele může být jiná a kvalita půdy pro založení rekreačního trávníku zase úplně jiná. Koncepce atributu zdraví půdy zvýrazňuje ekologické funkce půdy a na rozdíl od „kvality půdy“ např. klade důraz na biodiverzitu půdy nebo na znečistění půdy polutanty. Ve shodě s koncepcí Harrise a spol. (1996) doporučujeme používat v daném kontextu atribut „kvalita a zdraví půdy“, jenž lze charakterizovat takto: „kvalita a zdraví půdy vyjadřují schopnost půdy zachovávat kvalitu vody a ovzduší, udržovat produktivitu a kvalitu rostlin i živočichů a podporovat zdraví člověka, a to při daném způsobu využívání půdy a uvnitř daných krajinných a klimatických hranic (podmínek)“. Součástí atributu kvalita a zdraví půdy může být jiný atribut, resilience půdy. Tou se obvykle myslí „schopnost odolat stresu a obnovit vlastnosti po nějaké změně“. V tomto smyslu resilience zahrnuje jinou vlastnost, pufrovací či pufrační kapacitu, odolnost či pružnost vzhledem k určitým fyzikálním (např. zatížení), chemickým (např. okyselení, kontaminace) a biologickým vlivům. Resilience půdy také zahrnuje vlastnost zvanou obnovitelnost, tj. schopnost sebenavrácení k původnímu stavu po odeznění určitého vlivu. Resilience půdy tedy musí být vztažena ke konkrétní situaci a má vztah k většině funkcí půdy, produkčních i mimoprodukčních: plnění každé funkce vytváří na půdu větší či menší tlak (např. odčerpání živin rostlinami, zhutnění půdy, úbytek nebo naopak nadměrný přísun vody, vstup rizikových látek, odběr části půdní hmoty, nepropustné překrytí půdy aj.) a záleží na vlastnostech konkrétní půdy, jak se dokáže s tímto tlakem vyrovnat nebo do jaké míry se dokáže vypořádat s následky působení tohoto tlaku. Zájemce o tuto stále se vyvíjející problematiku odkazujeme na výše citované publikace a na novější studie (např. Bünemann a kol., 2018; Schloter a kol., 2018).

Jak už jsme výše naznačili, definování a stanovení komplexních půdních vlastností nazývaných atributy není jednoduché. Nejde ovšem ani zdaleka o pouze teoretickou záležitost. Právě naopak, narůstá význam „správného“ či „spravedlivého“ ocenění půdy: půda se kupuje a prodává, dědí, vyvlastňuje atd. a stanovení její „hodnoty“ je velmi důležité. Praxe u nás dospěla k ohodnocení půdy (víceméně) na základě její bonitované půdně ekologické jednotky (BPEJ). Je to samozřejmě tzv. lepší než nic, ale snad i z textu tohoto příspěvku jasně vyplývá, jak nedokonalý je tento systém. K tomu ještě dodejme, že zkušený sedlák umí svoji půdu dobře ohodnotit, a to i bez znalosti teoretických východisek výše uvedených a dalších půdních atributů. Sedlák dobře ví, která jeho půda je dobrá, špatná, lepší či horší…, a možná žádnou další informaci nepotřebuje. Dokud ovšem obrazně neopustí svoje hospodářství a nevstoupí se do širších souvislostí, ať již sám od sebe či z donucení - jakmile bude půdu kupovat, prodávat, směňovat apod. musí ho nutně zajímat úrodnost, produktivita, kvalita i zdraví této půdy.

Závěrem si zopakujme, že jak podle oficiálních zdrojů, tak podle mnoha dokladů a zkušeností z praxe naše krajina a naše půdy nejsou (s četnými výjimkami) v dobrém stavu a situace se spíše zhoršuje. Ledacos mohou ovlivnit sami zemědělci a část odpovědnosti za špatný stav půdy a krajiny padá i na jejich hlavu. Je ale jisté, že bez zásadních změn a mnohem lepší péče ze strany státu se nic moc k lepšímu s našimi půdami a naší krajinou nezmění. Pokud tyto – nanejvýš žádoucí – změny nyní nenastanou, bude náprava později o to dražší, komplikovanější a nepříjemnější, bude-li na ni ještě vůbec čas! 

Článek vznikl s podporou programu Akademie věd ČR Strategie AV21: Záchrana a obnova krajiny.

text: Miloslav Šimek, Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Přečteno: 131x