„Všechny hodnocené potraviny jsou založené na prvotřídních místních surovinách, řemeslné výrobky zase dokládají zručnost a fantazii krušnohorských tvůrkyň, a nově certifikované zážitky propojují regionální výrobce s komunitou, které záleží na tradicích i přírodě. Lépe snad ani nelze vyjádřit podstatu regionálních značek, které si daly za cíl právě takové produkty oceňovat a zviditelňovat,“ řekla po certifikační komisi předsedkyně Asociace regionálních značek Kateřina Čadilová.
Certifikát regionální značky KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt® mohou nově užívat Drátované stromy života, které vytváří Hana Šlehubrová z Nejdku. Drátované stromy jsou umístěny do dřevěných rámů a působí jako plastické snové obrazy. Další certifikát získala paní Šlehubrová pro zážitek v podobě kurzů a workshopů drátování, které pořádá pro děti i dospělé.
Dokonalé řemeslné provedení z prvotřídních materiálů, to jsou kabelky a kožené výrobky další nejdecké tvůrkyně, Andrey Holzknechtové. Kabelky jsou zhotovené z pedigu a třísločiněné kůže v různých barvách, v originální kombinaci košíkářské a brašnářské techniky. To vše pod značkou Amelia E., nazvanou po americké letkyni Amelii Earhart, která roku 1928 jako první žena přeletěla Atlantský oceán. Podle Andrey Holzknechtové je Amelia E. stejně jako její vzor spojením zručnosti, odvahy a nezdolnosti.
Další tři certifikáty putují k producentům, kteří se krušnohorskou značkou mohou chlubit již několik let na jiné produkty.
Hořčici s křenem vyráběnou podle originální receptury přihlásil do certifikace jednatel firmy Obora Červený Hrádek, pan Lukáš Stránský, který je již držitelem certifikátu pro Strupčický česnek. Eva Beranová se po kratší přestávce vrátila k výrobě bylinných produktů – sušených směsí, sirupů i zavařenin pod značkou Angellus – a portfolio si rozšířila například o fialky. Všechny byliny buď sama pěstuje bez chemického ošetřování, nebo sbírá na pečlivě vybraných lokalitách. Jiří Kejř si k dosud certifikovanému mléku a hovězímu masu přidal ještě Všestudské brambory, které zatím prodává jen na farmě, ale je připraven je dodávat i do škol a dalších zařízení veřejného stravování.
Posledním uděleným certifikátem je zážitek Včely do školky, který představila Kateřina Řeháková. I Řehákovi už jeden certifikát mají, a to na med z rodinného včelařství. Paní Řeháková ale služby rozšířila o zážitkové přednášky určené pro nejmenší děti v mateřských školách, které navštěvuje s mobilním úlem a také dětskými včelařskými obleky, aby si děti dokázaly práci kolem včel představit opravdu prakticky.
V závěru jednání certifikační komise projednala i patnáct obnov dříve udělených certifikátů pro výrobky i zážitky.
Značka KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt® je udělována na území celých Krušných hor od roku 2013 a aktuálně se jí může pyšnit 51 skupin výrobků, 3 služby a 10 originálních zážitků. Koordinátorem značky je MAS Západní Krušnohoří.
Více o značce KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt® najdete na portálu regionální značek
www.regionalni-znacky.cz/krusnohori
O regionálních značkách
Regionální značky pomáhají již téměř dvacet let zazářit produktům s prověřenou kvalitou a zaručeným původem v některém z regionů České republiky. Asociace regionálních značek zastřešuje aktuálně 31 značek, které spojuje stejný styl loga, a také pravidla udělování, v nichž se klade důraz na tradici, podíl ruční práce, místních surovin, vztah k danému regionu a mimořádnou kvalitu. Za každým výrobkem stojí konkrétní řemeslník, farmář nebo malá místní firma. Kolekci výrobků doplňují i služby v cestovním ruchu a zážitky, které nabízejí aktivní zkušenost při poznávání zajímavostí a krás konkrétního regionu.
Kontakt pro média:
Ing. Hana Dufková, regionální koordinátor, tel.: 737 177 432
hana.dufkova@maskaszk.cz