Minimální výše dotace na jeden projekt činí 51.000 korun, maximální 250.000 korun. „Chceme posílit soběstačnost kraje a podpořit místní podnikatele. Program pomůže také s osvětou či popularizací práce v zemědělství a navazujících oborech. Jde nám o dlouhodobě udržitelný rozvoj zemědělství a zachování tradiční potravinářské výroby v regionu včetně využití typických regionálních produktů. Máme se čím chlubit a nabídka kvalitních regionálních výrobků spojená s pěknými vzdělávacími akcemi pomůže rovněž zvýšit návštěvnost ve Zlínském kraji,“ uvedla krajská radní pro zemědělství a životní prostředí Renata Prchlíková (ANO).
Z programu kraj podpoří například vzdělávací a informační akce spojené s praktickými ukázkami zemědělské prvovýroby, které pomůžou ke zvýšení povědomí o tom, jak vznikají regionální produkty. Peníze lze použít i na propagaci zemědělského hospodaření a potravinářské výroby například formou neperiodických publikací, výukových materiálů a videospotů. Získané dotace mohou žadatelé využít též na vytvoření systému využití regionálních potravin pro zásobování škol, zdravotnických a sociálních zařízení a dalších gastronomických provozů. Hejtmanství přispěje také na propagaci práce v zemědělství a potravinářské výroby na školách.
Loňský ročník dotačního programu byl pilotní, potrvá do května 2026, uvedla Železníková. Více informací včetně podmínek získání dotace je zveřejněn na webových stránkách Zlínského kraje.
chv gcm
Zdroj: ČTK