Výsledkem výzkumu by mělo být snížení populační hustoty hraboše polního a omezení používání současných chemických přípravků. Ty mimo jiné negativně ovlivňují i další volně žijící živočichy, jako jsou lasičky, lišky, nebo káně.
„Dosavadní výsledky ukazují, že některé rostliny, například levandule, čirok či konopí, snižují početnost hrabošů v terénu a že potenciál k repelentnímu použití má třeba i anýzový olej,“ uvedl koordinátor projektu Josef Suchomel z brněnské univerzity.
Jednou z ekologičtějších alternativ je využití rostlin, které dokážou hraboše přirozeně odpuzovat. Některé rostliny totiž produkují chemické látky na obranu proti býložravcům nebo představují pro hraboše nevhodné stanoviště i charakterem porostu a technologií pěstování.
Podle Suchomela mohou být účinné i plodiny, které jsou pro hraboše chuťově neatraktivní nebo jim nevyhovuje jejich charakter porostu. Jako příklady uvádí cibuli, čirok, kukuřici, hořčici či mák.
Praktické využití prověřovaných technologií vyžaduje ještě určitou dobu testování v polních podmínkách, a to v závislosti na populační dynamice hraboše polního. Vše tedy bude záviset na počtu hrabošů v letošním roce.
puz rot
Zdroj: ČTK