I když cena másla od té doby mírně klesla, ceny základní vstupní suroviny – mléka, rostou i v letošním roce (v dubnu letošního roku byly v porovnání se stejným měsícem loňského roku vyšší téměř o 20 procent), a podle předpokladů tuzemských mlékáren tomu bude pravděpodobně i nadále. To ovšem znamená, že postupně dále mírně porostou i ceny sýrů, jogurtů a také právě másla, které tak bude nadále – z cenového hlediska, skoro až luxusním výrobkem. Přesto je vhodné zdůraznit, že mlékárenské produkty představují pro lidský organismus, a zejména pro děti, prokazatelná a značná pozitiva, zejména při růstu kostí, ale i svalů a při obecné podpoře imunity. Bílkoviny živočišného původu (proteiny) jsou přitom pro člověka nenahraditelné, jak zdůrazňují mnozí lékaři, například imunolog Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. To se ostatně projevilo i v mlékárenských produktech nedávno oceněných jako novinka roku 2025 – čtyři z pěti z nich mají ve svých názvech výraz protein.
I když cena másla od té doby mírně klesla, ceny základní vstupní suroviny – mléka, rostou i v letošním roce (v dubnu letošního roku byly v porovnání se stejným měsícem loňského roku vyšší téměř o 20 procent), a podle předpokladů tuzemských mlékáren tomu bude pravděpodobně i nadále. To ovšem znamená, že postupně dále mírně porostou i ceny sýrů, jogurtů a také právě másla, které tak bude nadále – z cenového hlediska, skoro až luxusním výrobkem. Přesto je vhodné zdůraznit, že mlékárenské produkty představují pro lidský organismus, a zejména pro děti, prokazatelná a značná pozitiva, zejména při růstu kostí, ale i svalů a při obecné podpoře imunity. Bílkoviny živočišného původu (proteiny) jsou přitom pro člověka nenahraditelné, jak zdůrazňují mnozí lékaři, například imunolog Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. To se ostatně projevilo i v mlékárenských produktech nedávno oceněných jako novinka roku 2025 – čtyři z pěti z nich mají ve svých názvech výraz protein.
Autor: Petr Havel
Zdroj: Reflex.cz