Proč nás čeká další zdražování? Letos si spotřebitelé připlatí za mlékárenské výrobky

Reflex
Sdílejte článek
Proč nás čeká další zdražování? Letos si spotřebitelé připlatí za mlékárenské výrobky

Světový den mléka, který každoročně připadá na 1. června, nemalá část veřejnosti se zajímá, jak se budou letos ceny mléka a mlékárenských výrobků vyvíjet a kolik za ně zaplatí. Mlékárenské výrobky totiž patří mezi nejčastěji nakupované potraviny, roční spotřeba mléka a produktů z něj na osobu a rok činí 261 kilogramů, což mimochodem řadí ČR nad průměr EU. I proto bylo loni jedním ze symbolů zdražování potravin v naší zemi máslo, které se v období před koncem roku prodávalo za historicky nejvyšší ceny.

I když cena másla od té doby mírně klesla, ceny základní vstupní suroviny – mléka, rostou i v letošním roce (v dubnu letošního roku byly v porovnání se stejným měsícem loňského roku vyšší téměř o 20 procent), a podle předpokladů tuzemských mlékáren tomu bude pravděpodobně i nadále. To ovšem znamená, že postupně dále mírně porostou i ceny sýrů, jogurtů a také právě másla, které tak bude nadále – z cenového hlediska, skoro až luxusním výrobkem. Přesto je vhodné zdůraznit, že mlékárenské produkty představují pro lidský organismus, a zejména pro děti, prokazatelná a značná pozitiva, zejména při růstu kostí, ale i svalů a při obecné podpoře imunity. Bílkoviny živočišného původu (proteiny) jsou přitom pro člověka nenahraditelné, jak zdůrazňují mnozí lékaři, například imunolog Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. To se ostatně projevilo i v mlékárenských produktech nedávno oceněných jako novinka roku 2025 – čtyři z pěti z nich mají ve svých názvech výraz protein.

I když cena másla od té doby mírně klesla, ceny základní vstupní suroviny – mléka, rostou i v letošním roce (v dubnu letošního roku byly v porovnání se stejným měsícem loňského roku vyšší téměř o 20 procent), a podle předpokladů tuzemských mlékáren tomu bude pravděpodobně i nadále. To ovšem znamená, že postupně dále mírně porostou i ceny sýrů, jogurtů a také právě másla, které tak bude nadále – z cenového hlediska, skoro až luxusním výrobkem. Přesto je vhodné zdůraznit, že mlékárenské produkty představují pro lidský organismus, a zejména pro děti, prokazatelná a značná pozitiva, zejména při růstu kostí, ale i svalů a při obecné podpoře imunity. Bílkoviny živočišného původu (proteiny) jsou přitom pro člověka nenahraditelné, jak zdůrazňují mnozí lékaři, například imunolog Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. To se ostatně projevilo i v mlékárenských produktech nedávno oceněných jako novinka roku 2025 – čtyři z pěti z nich mají ve svých názvech výraz protein.

Autor: Petr Havel
Zdroj: Reflex.cz

Přečteno: 261x