„Víme, že je sucho, potřebujeme suchomilné rostliny, aby to rostliny přežily. Začínáme šlechtit zimní odrůdu máku. Je to trend šlechtit suchomilné máky,“ řekl Nastišin.
Novou odrůdu, která ještě nemá jméno, připravují výzkumníci čtvrtým rokem. Bude mít bílý květ, sít se bude na podzim, aby na jaře byla připravená na první závlahu.
„Pěstujeme rostliny na více suchých místech na Slovensku, která rostlina přežije v suchu, s ní pokračujeme v dalším šlechtění. Je to osmi až devítiletý proces,“ řekl výzkumník.
Šlechtitelská laboratoř má několik druhů modrých potravinových máků a také jeden bílý. Albín byl vyšlechtěný v minulosti kvůli tomu, že byl nedostatek ořechů. Chuťově je jim podobný, jako běžný tmavý mák nechutná, řekl vědec. „Mák je dražší než ořechy, ale nahradil je plnohodnotně,“ řekl Nastišin.
Slovensko je menším producentem máku než Česko, pěstuje se tam na 4000 hektarech. V Česku je osevní plocha desetkrát větší, řekl šlechtitel. „Češi mají největší pokrytí Evropské unie. Jsou největším pěstitelem a konzumentem máku v Evropě. My s nimi spolupracujeme, pro české zákazníky vyrábíme osiva. Ne všechny státy mohou máky pěstovat, jsou tam zakázané, protože obsahují opiáty, tak se toho bojí,“ řekl Nastišin.
jlc kš
Zdroj: ČTK