Hodnotitelská komise se sešla v Brně a značku Regionální potravina Jihomoravského kraje navrhla pro rok 2025 udělit těmto výrobkům:
KATEGORIE |
VÝROBEK A VÝROBCE |
Masné výrobky tepelně opracované |
UZENÝ ŠPEK Z BOKŮ
BEDŘICH VLACH, BUČOVICE – VÍCEMILICE
VLACH VÝROBA UZENIN |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary |
RIB EYE STEAK
REDU
BÝKÁRNA |
Sýry včetně tvarohu |
ZRAJÍCÍ KOZÍ SÝR-PŘÍRODNÍ
MARKÉTA PALÁNOVÁ, JEZEŘANY – MARŠOVICE
SÝRÁRNA JEZEŘANY – MARŠOVICE |
Mléčné výrobky ostatní |
MEDÁČEK
ING. VERONIKA KROPÁČKOVÁ, NELEPEČ – ŽERNŮVKA
EKOFARMA NELEPEČ |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
MAKOVÉ TROJHRÁNKY
JIŘÍ MAREK, ÚNANOV
FARMA MARKOVÝCH |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MAKOVÝ DORT S POVIDLY A CITRONOVÝM KRÉMEM
ING. JANA NÁPLAVOVÁ, ŽÁDOVICE
SLADKOŽROUTKA |
Nápoje |
MOŠT VINNÝ PÁLAVA
MAGDALÉNA VÁLKOVÁ, STRÁŽOVICE
SLOVÁCKÁ MOŠTÁRNA |
Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě |
TUŘANSKÉ KYSANÉ ZELÍ VE SLANÉM NÁLEVU
AGRO BRNO – TUŘANY |
Ostatní |
SMĚS PRO VÝROBU CHLEBA VÍCEZRNNÝ S OŘECHY, BEZ LEPKU
SPOLU-BEZ-LEPKU |
„Značka Regionální potravina nám přinesla cennou propagaci. Vnímáme ji nejen jako výborný nástroj podpory, ale také jako závazek ke kvalitní výrobě. Kvalita, řemeslná tradice a poctivost jsou hodnoty, na kterých stavíme a které chceme dlouhodobě udržet. Právě na tyto principy klade soutěž Regionální potravina důraz,“ říká několikanásobný držitel ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje pan Josef Jůza z Řeznictví – uzenářství Jůza.
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení 8. listopadu 2025 v Brně na výstavě Caravaning Brno.
„Hodnotitelská komise Regionální potravina Jihomoravského kraje byla opravdu mimořádná. Do soutěže se letos přihlásilo 201 výrobků, což je rekordní počet od vzniku soutěže v roce 2010. Tento výsledek nás těší o to víc, protože je to náš první rok v roli krajských koordinátorů. Takto silná účast je pro nás potvrzením, že se značka Regionální potravina těší mezi výrobci velkému zájmu a důvěře. Vybrat jen jednoho vítěze v každé kategorii bylo velmi náročné, zejména v kategoriích masných výrobků či ostatních, kde byla letos největší konkurence. Všichni přihlášení si zaslouží velké uznání. Jejich výrobky byly skutečně na špičkové úrovni a bylo by snadné ocenit hned několik z nich. Jsem rád, že se podařilo obsadit všechny kategorie a ocenit ty nejlepší z nejlepších. Chtěl bych poděkovat nejen všem přihlášeným výrobcům za jejich nasazení a odvahu se do soutěže zapojit, ale také celému organizačnímu týmu a odborné komisi za jejich pečlivou práci. Všem oceněným srdečně gratuluji a věřím, že značka Regionální potravina jim pomůže v dalším rozvoji,“ zhodnotil Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Zdroj: tisková zpráva SZIF