Soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje zná své letošní nominanty, jsou to i členové ASZ

SZIF.cz
Sdílejte článek
Soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje zná své letošní nominanty, jsou to i členové ASZ

Do šestnáctého ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina se letos v Jihomoravském kraji přihlásilo 47 místních výrobců s 201 produkty. Mezi nominovanými výrobky jsou i ty od členů ASZ – medáček z Ekofarmy Nelepeč (ASZ Brno) nebo makové trojhránky z Farmy Markových (ASZ Znojmo). Soutěž se koná každoročně ve všech krajích České republiky.

Hodnotitelská komise se sešla v Brně a značku Regionální potravina Jihomoravského kraje navrhla pro rok 2025 udělit těmto výrobkům:

KATEGORIE

VÝROBEK A VÝROBCE

Masné výrobky tepelně opracované

 

UZENÝ ŠPEK Z BOKŮ

 

BEDŘICH VLACH, BUČOVICE – VÍCEMILICE

 

VLACH VÝROBA UZENIN

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary

 

RIB EYE STEAK

 

REDU

 

BÝKÁRNA

Sýry včetně tvarohu

 

ZRAJÍCÍ KOZÍ SÝR-PŘÍRODNÍ

 

MARKÉTA PALÁNOVÁ, JEZEŘANY – MARŠOVICE

 

SÝRÁRNA JEZEŘANY – MARŠOVICE

Mléčné výrobky ostatní

 

MEDÁČEK

 

ING. VERONIKA KROPÁČKOVÁ, NELEPEČ – ŽERNŮVKA

 

EKOFARMA NELEPEČ

Pekařské výrobky včetně těstovin

 

MAKOVÉ TROJHRÁNKY

 

JIŘÍ MAREK, ÚNANOV

 

FARMA MARKOVÝCH

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

 

MAKOVÝ DORT S POVIDLY A CITRONOVÝM KRÉMEM

 

ING. JANA NÁPLAVOVÁ, ŽÁDOVICE

 

SLADKOŽROUTKA

Nápoje

 

MOŠT VINNÝ PÁLAVA

 

MAGDALÉNA VÁLKOVÁ, STRÁŽOVICE

 

SLOVÁCKÁ MOŠTÁRNA

Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě

 

TUŘANSKÉ KYSANÉ ZELÍ VE SLANÉM NÁLEVU

 

AGRO BRNO – TUŘANY

Ostatní

 

SMĚS PRO VÝROBU CHLEBA VÍCEZRNNÝ S OŘECHY, BEZ LEPKU

 

SPOLU-BEZ-LEPKU


„Značka Regionální potravina nám přinesla cennou propagaci. Vnímáme ji nejen jako výborný nástroj podpory, ale také jako závazek ke kvalitní výrobě. Kvalita, řemeslná tradice a poctivost jsou hodnoty, na kterých stavíme a které chceme dlouhodobě udržet. Právě na tyto principy klade soutěž Regionální potravina důraz,“
říká několikanásobný držitel ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje pan Josef Jůza z Řeznictví – uzenářství Jůza.

 V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na Slavnostním vyhlášení 8. listopadu 2025 v Brně na výstavě Caravaning Brno.

 „Hodnotitelská komise Regionální potravina Jihomoravského kraje byla opravdu mimořádná. Do soutěže se letos přihlásilo 201 výrobků, což je rekordní počet od vzniku soutěže v roce 2010. Tento výsledek nás těší o to víc, protože je to náš první rok v roli krajských koordinátorů. Takto silná účast je pro nás potvrzením, že se značka Regionální potravina těší mezi výrobci velkému zájmu a důvěře. Vybrat jen jednoho vítěze v každé kategorii bylo velmi náročné, zejména v kategoriích masných výrobků či ostatních, kde byla letos největší konkurence. Všichni přihlášení si zaslouží velké uznání. Jejich výrobky byly skutečně na špičkové úrovni a bylo by snadné ocenit hned několik z nich. Jsem rád, že se podařilo obsadit všechny kategorie a ocenit ty nejlepší z nejlepších. Chtěl bych poděkovat nejen všem přihlášeným výrobcům za jejich nasazení a odvahu se do soutěže zapojit, ale také celému organizačnímu týmu a odborné komisi za jejich pečlivou práci. Všem oceněným srdečně gratuluji a věřím, že značka Regionální potravina jim pomůže v dalším rozvoji,“ zhodnotil Lukáš Vacek, krajský koordinátor soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje.

Zdroj: tisková zpráva SZIF

Přečteno: 165x