Produkční výkonnost současného českého zemědělství se měří úrovní celkové produkce rostlinné výroby a živočišné výroby na hektar užité zemědělské půdy v peněžním vyčíslení. Více než 30 let se česká produkční výkonnost pohybuje na významně nižší úrovni a činí něco málo přes 60 % průměrné produkční výkonnosti zemí EU. Nízká úroveň produkční výkonnosti českého zemědělství se však netýká samotné vlastní intenzity výroby měřené například hektarovými výnosy nebo dojivostí. Intenzita bez peněžního vyčíslení je totiž v Česku u řady komodit evropsky dokonce nadprůměrná. Nižší produkce na hektar v ČR v peněžním vyjádření, která představuje skutečný ekonomický ukazatel celkové výkonnosti a životaschopnosti zemědělství, je dána především převahou pouze několika málo komodit s relativně nižším a nízkým oceněním, tedy zpravidla komodit s menšími nároky na množství a kvalitu lidské práce. Velká nadprodukce části obilovin, olejnin, jatečného skotu a také mléka je v podobě nezpracovaných surovin vyvážena do okolních zemí a následně je dokonce částečně do českého potravinářství a obchodů dovážena zpět v podobě již zpracovaných výrobků.
Lze prokázat, že z národohospodářského pohledu je současný stav „českého produkčního zemědělství“ spíše rozpočtovou a společenskou zátěží než garancí potravinové bezpečnosti či dokonce soběstačnosti země, a to zejména při započítání dopadů na životní prostředí a rozvoj venkova. Příčiny tohoto stavu spočívají zejména v dlouhodobě uplatňované zemědělské politice odpovídající průmyslovému zemědělství oddělenému od venkova, krajiny a přirozeného venkovského prostředí. Takový model zemědělství byl propagován a prosazován například i v období socialismu. Samotné zemědělské podniky se sice zpravidla chovají v daném současném prostředí racionálně, i když mnohé z nich tak činí pouze z krátkodobého pohledu. Přizpůsobují se tuzemské zemědělské politice a jejímu zavedenému nastavení.
Porovnání tuzemských zemědělských podniků podle mezinárodních standardů
Které kategorie podniků přispívají k produkční výkonnosti českého zemědělství více a které méně? Struktura tuzemských zemědělských podniků přispívá k mediálnímu prosazení názoru, že právě větší a velké podniky mají vyšší produkční výkonnost a garantují „výživu národa“. Tento pohled je ale v rozporu s údaji výběrového šetření mezinárodně uznávaného systému FADN (Farm Accountancy Data Network, Zemědělská účetní datová síť), ve kterém jsou podniky klasifikovány podle ekonomické velikosti a s využitím tzv. standardní produkce. Ta vyjadřuje průměrnou finanční hodnotu hrubé produkce jednotlivých odvětví rostlinné a živočišné výroby. Standardní produkce je stanovena na jeden hektar každé plodiny a na jeden kus jednotlivých kategorií zvířat. K výpočtu se používají koeficienty standardní produkce, které jsou stanoveny v jednotlivých zemích EU podle reálných podmínek dané země a jsou pravidelně aktualizovány. V ČR koeficienty zpracovává Kontaktní pracoviště FADN.
Klasifikace ekonomické velikosti podniků ve FADN třídí podniky podle celkové výše jejich standardní produkce, která je vyjádřena v eurech. Podniky jsou podle jejich ekonomické velikosti agregovány do tříd, kterých je celkem 14 ve čtyřech základních kategoriích podniků: malé (třída V-VI), střední (třída VII-IX), velké (třída X-XI), největší (třída XII-XIV). V těchto třídách lze přitom navíc i rozlišovat podniky právnických osob (PO) a fyzických osob (FO). Je zajímavé sledovat, jak se liší v rámci jednotlivých tříd podniků právnických osob a fyzických osob jejich průměrná celková produkce (tzv. standardní výstup) v přepočtu na hektar zemědělské půdy či jednoho přepočteného pracovníka (AWU, Annual Work Unit). A také za jakých podmínek výrobní struktury, výměry podniků v hektarech či počtu AWU daná produkční účinnost vzniká. Toto porovnání je představeno na údajích FADN za rok 2023, tedy prvního roku působení Společné zemědělské politiky 2023+.
Omezující podmínky srovnávání zemědělských podniků
Zatímco u podniků fyzických osob lze přepokládat, že většina z nich má spíše charakter rodinných farem, nelze takto charakter podnikání zjednodušovat u podniků právnických osob. V každé velikostní kategorii a třídě podniků mohou převažovat různé vztahy k trhu a užití produkce, což může ovlivňovat její ocenění. Velké podniky například využívají více vlastních skladovacích prostorů, do celkové produkce rostlinné výroby se započítávají nejen tržby, ale i vnitropodniková spotřeba a saldo zásob, u produkce živočišné výroby se odečítá hodnota nákupu zvířat atd.
Jednotlivé velikostní třídy dále umožňují porovnání pouze podniků právnických osob a fyzických osob celkem, bez dalšího členění podle výrobního zaměření, kde by další třídění naráželo na problémy s reprezentativností údajů. Také velikostní třídy navíc reprezentují velmi široké rozpětí celkové produkce. Nelze ani opomenout, že se porovnávají údaje jen jednoho roku, přičemž dopady podmínek (zejména politiky) jsou v zemědělství zpravidla dlouhodobější. S přihlédnutím ke všem těmto skutečnostem je nutno považovat dále uváděné závěry z porovnávání víceméně jako „signální“.
Porovnání produkční výkonnosti podniků právnických osob a fyzických osob
Porovnání produkční výkonnosti podniků právnických osob (PO) a fyzických osob (FO) v jednotlivých velikostních třídách je uvedeno v následující tabulce.
Celková produkce a její struktura podle velikostních tříd podniků PO a FO (FADN 2023) | ||||||||||||
Velikostní kategorie podniků | celkem | malá | střední | velká | největší | celkem | ||||||
Ukazatel/podniky PO či FO | PO | FO | PO/FO % | FO | PO | FO | PO/FO % | PO | FO | PO/FO % | PO | ČR |
AWU/100 ha | 2,23 | 2,49 | 89,6 | 3,62 | 2,18 | 2,18 | 100,0 | 1,59 | 2,48 | 64,1 | 2,38 | 2,30 |
Výměra z. p. (ha) | 987,3 | 80,80 | 1221,9 | 38,25 | 345,4 | 113,6 | 304,1 | 746,6 | 270,3 | 276,2 | 1651,3 | 252 |
Plodiny (% z. p.) | 100,00 | 100,00 | x | 100,00 | 100,00 | 100,00 | x | 100,00 | 100,00 | x | 100,00 | 100,00 |
- Obiloviny | 41,03 | 36,5 | 112,4 | 21,14 | 19,40 | 40,50 | 47,9 | 45,29 | 41,34 | 109,6 | 43,67 | 39,85 |
- Ostatní polní plodiny | 20,31 | 16,87 | 120,4 | 5,45 | 8,99 | 19,80 | 45,4 | 21,59 | 25,14 | 85,9 | 21,90 | 19,42 |
- Zelenina a květiny | 0,19 | 0,14 | 135,7 | 0,07 | 0,04 | 0,15 | 26,7 | 0,00 | 0,35 | 0,0 | 0,26 | 0,18 |
- Vinice | 0,44 | 0,7 | 62,9 | 0,44 | 0,08 | 0,67 | 11,9 | 0,01 | 3,31 | 0,3 | 0,59 | 0,50 |
- Trvalé kultury | 0,34 | 0,83 | 41,0 | 0,87 | 1,97 | 0,77 | 255,8 | 0,08 | 2,03 | 3,9 | 0,13 | 0,46 |
- Krmné plodiny | 34,91 | 42,74 | 81,7 | 70,28 | 66,99 | 35,76 | 187,3 | 30,17 | 25,27 | 119,4 | 30,66 | 0,75 |
DJ celkem na 100 ha | 33,45 | 29,56 | 113,2 | 41,13 | 28,96 | 26,56 | 109,0 | 18,43 | 29,71 | 62,0 | 37,44 | 32,44 |
- Dojnice | 12,7 | 2,59 | 490,3 | 0,48 | 1,87 | 3,11 | 60,1 | 4,12 | 5,95 | 69,2 | 16,34 | 10,07 |
- Ostatní skot | 16,78 | 22,12 | 75,9 | 33,94 | 26,33 | 19,06 | 138,1 | 13,38 | 19,07 | 70,2 | 15,93 | 18,17 |
- Ovce a kozy | 0,05 | 1,00 | 5,0 | 2,26 | 0,33 | 0,69 | 47,8 | 0,01 | 0 | x | 0,01 | 0,30 |
- Prasata | 2,63 | 3,02 | 87,1 | 2,36 | 0,13 | 3,19 | 4,1 | 0,68 | 4,69 | 14,5 | 3,47 | 2,73 |
- Drůbež | 1,26 | 0,08 | 1575,0 | 0,01 | 0,02 | 0,11 | 18,2 | 0,23 | 0 | x | 1,69 | 0,95 |
Výnos pšenice (t/ha) | 6,71 | 6,26 | 107,2 | 5,51 | 5,67 | 6,34 | 89,4 | 6,52 | 6,33 | 103,0 | 6,83 | 6,60 |
Intenzita přežvýkavců (DJ/ha krm.pl.) | 0,79 | 0,58 | 136,2 | 0,51 | 0,41 | 0,61 | 67,2 | 0,53 | 0,9 | 58,9 | 0,97 | 0,72 |
Produkce (Kč/ha) | 60 580 | 30 645 | 197,7 | 22 274 | 37 777 | 31 862 | 118,6 | 40 945 | 55 737 | 73,5 | 68 625 | 52 796 |
- Produkce RV a ŽV | 50 166 | 28 835 | 174,0 | 18 938 | 29 429 | 30 430 | 96,7 | 33 033 | 55 101 | 59,9 | 57 326 | 44 619 |
= Produkce RV | 31 381 | 22 503 | 139,5 | 13 307 | 23 554 | 23 921 | 98,5 | 26 847 | 45 600 | 58,9 | 33 683 | 29 072 |
= Produkce ŽV | 18 785 | 6 332 | 296,7 | 5 631 | 5 875 | 6 509 | 90,3 | 6 186 | 9 501 | 65,1 | 23 643 | 15 547 |
- Ostatní produkce, z toho: | 10 414 | 1 810 | 575,4 | 3 335 | 8 348 | 1 432 | 583,0 | 7 912 | 637 | 1242,1 | 11 299 | 8 177 |
= Agroturistika | 273 | 205 | 133,2 | 323 | 235 | 174 | 135,1 | 5 | 176 | 2,8 | 338 | 256 |
= OZE | 3 493 | 56 | 6237,5 | 11 | 440 | 68 | 647,1 | 2 137 | 106 | 2016,0 | 4 288 | 2 599 |
= Služby | 2 364 | 960 | 246,3 | 1 670 | 3 776 | 795 | 475,0 | 2 843 | 178 | 1597,2 | 2 027 | 1 999 |
Dotace celkem (Kč/ha), z toho | 9 059 | 12 531 | 72,3 | 15 431 | 12 612 | 12 531 | 100,6 | 7 798 | 10 011 | 77,9 | 8 735 | 10 082 |
- Environmentální dotace | 1 256 | 1 919 | 65,5 | 3 054 | 3 524 | 1 635 | 215,5 | 807 | 1 311 | 61,6 | 978 | 1 428 |
- Investiční dotace | 517 | 1 364 | 37,9 | 1 907 | 362 | 1 364 | 26,5 | 121 | 866 | 14,0 | 625 | 760 |
Celková produkce (mil. Kč) | 59 812 | 2 476 | x | 852 | 13 050 | 3 619 | x | 30 571 | 15 067 | x | 113 323 | 13 306 |
- Celková produkce RV a ŽV (mil. Kč) | 49 530 | 2 330 | x | 724 | 10 166 | 3 457 | x | 24 664 | 14 895 | x | 94 665 | 11 245 |
Celková produkce/AWU (mil. Kč) | 2 717 | 1 231 | 220,7 | 615 | 1 733 | 1 462 | 118,6 | 2 575 | 2 247 | 114,6 | 2 883 | 2 295 |
- Produkce RV a ŽV/AWU (mil. Kč) | 2 250 | 1 158 | 194,3 | 523 | 1 350 | 1 396 | 96,7 | 2 078 | 2 222 | 93,5 | 2 409 | 1 940 |
Hlavní poznatky z údajů tabulky s přihlédnutím k výše zmíněným omezujícím podmínkám
- Produkční výkonnost měřená produkcí rostlinné výroby a živočišné výroby na hektar zemědělské půdy je celkově u podniků fyzických osob nižší. To se týká zejména malých podniků fyzických osob. Do produkce však nejsou zahrnovány různé ekosystémové služby ve smyslu produkce veřejného zboží a další vztahy podniků k životnímu prostředí a rozvoji venkova, které jsou jedním z hlavních cílů nejen Společné zemědělské politiky. Tato produkce a vztahy jsou zpravidla u menších podniků střední a velké třídy na znatelně vyšší úrovni (indikováno např. výší environmetálních dotací na hektar zemědělské půdy) než u největších podniků.
- Střední podniky fyzických osob vykazují oproti středním podnikům právnických osob mírně vyšší produkci rostlinné výroby a živočišné výroby na hektar zemědělské půdy. U velkých podniků fyzických osob tato produkce navíc převyšuje produkci středních podniků právnických osob dokonce o 20 % a je srovnatelná s touto produkcí i s největšími podniky právnických osob. Bez ohledu na výrobní zaměření jsou vyšší úrovně produkce rostlinné výroby a živočišné výroby na hektar zemědělské půdy zřejmě dány především větší diverzitou ve struktuře komodit s vyšším podílem pracovně náročnějších (a „dražších“) komodit.
- Každopádně se i ve srovnání s těmi největšími podniky právnických osob ukazuje, že zejména velké podniky fyzických osob dosahují produkční účinnosti srovnatelné s touto účinností u největších podniků právnických osob, které se samy deklarují jako „živitelé národa“ a garanti potravinové bezpečnosti ČR. Zejména u těchto podniků, s největším podílem na výměře zemědělské půdy ČR, se však projevují všechny výše zmíněné negativní aspekty českého „produkčního zemědělství“.
- Podstatně vyšší podíl krmných plodin u podniků právnických osob příliš nekoresponduje s intenzitou dobytčí jednotky na 100 ha zemědělské půdy při porovnávání podniků právnických osob a fyzických osob. U středních podniků právnických osob se může jednat o vyšší podíl chovu krav bez tržní produkce mléka.
- Ostatní produkce je u podniků právnických osob výrazně vyšší než u podniků fyzických osob. Je zřejmá převaha produkce obnovitelných zdrojů energie (OZE, zejména pro bioplynové stanice) a především tzv. služeb, kde jde převážně o agrotechnické služby pro jiné podniky. Vyšší produkci OZE by bylo možné považovat za pozitivní aspekt z hlediska energetických cílů ČR, je nutno však přihlédnout i ke způsobům, odkud a jak je např. surovina pro bioplynové stanice zajišťována, do jaké míry jde např. pouze o pro tyto účely cílené pěstování kukuřice apod.
- Celková produkce rostlinné výroby a živočišné výroby přepočtené na pracovníka (AWU) je s výjimkou malých podniků fyzických osob u obou ostatních velikostních tříd podniků fyzických osob naprosto srovnatelná s podniky právnických osob, avšak bez možnosti oddělit podíly přepočtené na pracovníka (AWU) na ostatní produkci.
- Celkové dotace na hektar zemědělské půdy jsou u středních podniků právnických osob s podniky fyzických osob zcela srovnatelné, zatímco u velkých podniků právnických osob jsou o zhruba 22 % nižší v porovnání s podniky fyzických osob. Jak vyplývá i z dubnové analýzy ÚZEI k dopadům redistributivní platby, jde však jen částečně o dopady 23% redistribuce přímých plateb. Porovnání úrovně dotací podle výrobního zaměření v jednotlivých velikostních třídách by ale dopady 23% redistribuce přímých plateb pochopitelně více ozřejmila.
Rodinné farmy produkují potraviny stejně nebo více než ostatní zemědělské podniky
Souhrnně lze i s přihlédnutím k výše zmíněným omezujícím podmínkám porovnávání konstatovat, že argumenty nevládních organizací zastupujících velké zemědělské podniky k prosazování tzv. produkčního zemědělství jsou „pravdivé“ jen a pouze s přihlédnutím k podílu těchto velkých zemědělských podniků na výměře zemědělské půdy ČR. Data z šetření mezinárodně uznávaného systému FADN jasně prokazují, že výživa národa, resp. potravinová soběstačnost státu zdaleka není zajišťována především velkými podniky. Střední a velké podniky fyzických osob, tedy rodinné farmy poskytují suroviny k výrobě potravin z každého jejich hektaru zemědělské půdy na srovnatelné nebo ještě vyšší úrovni, než podniky právnických osob stejných velikostních tříd. Produkční účinnost velkých podniků fyzických osob je navíc zcela srovnatelná i s produkční účinností největších podniků právnických osob.
Podpora „produkčního zemědělství“, pokud by mělo být většinově zajišťované velkými zemědělskými koncerny, tedy již ke zvýšení produkční účinnosti tohoto odvětví v ČR alespoň na průměrnou úroveň v rámci zemí EU nepovede. Celkovou vyšší výkonnost, ale i odolnost českého zemědělství může naopak zajistit cílená podpora životaschopného modelu rodinných farem, které mohou (vedle svých dalších nenahraditelných rolí) ve větším měřítku nabídnout stejnou nebo i vyšší produkci na hektar než velké koncerny.
Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR
Ing. Jan Štefl, místopředseda Asociace soukromého zemědělství ČR