Důležitá je produkční účinnost a celková odolnost farem

Sdílejte článek
Důležitá je produkční účinnost a celková odolnost farem

Některé nevládní organizace zastupující především velké a největší zemědělské podniky neustále prosazují koncept takzvaného „produkčního zemědělství“. Pojďme se podívat, jak se tento koncept jeví čistě pohledem ověřených čísel. Nejpodstatnější na celém tématu totiž je, že produkční výkonnost současného tuzemského zemědělství se dlouhodobě pohybuje na poměrně nízké úrovni, která nedosahuje ani dvou třetin průměrné produkční výkonnosti zemí EU. Přebytky komodit, jako jsou obiloviny, olejniny, jateční skot a mléko jsou v podobě nezpracovaných surovin vyváženy do okolních zemí a následně částečně dováženy zpět v podobě zpracovaných výrobků. Podle údajů Zemědělské účetní datové sítě FADN je argument, že potraviny pro obyvatelstvo zajišťují především velké podniky, zavádějící a platný jen s ohledem na vysoký podíl obhospodařované zemědělské půdy těmito podniky. Střední a velké podniky fyzických osob, tedy větší rodinné farmy mají srovnatelnou nebo ještě vyšší úroveň produkční účinnosti než velké zemědělské podniky jako právnické osoby. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) prosazuje podporu rodinných farem jako životaschopného a zejména všestranného modelu hospodaření, který zajistí stabilní produkci potravin a dalších důležitých očekávání na venkově a v krajině podobně, jako je tomu v jiných zemích EU.

Produkční výkonnost současného českého zemědělství se měří úrovní celkové produkce rostlinné výroby a živočišné výroby na hektar užité zemědělské půdy v peněžním vyčíslení. Více než 30 let se česká produkční výkonnost pohybuje na významně nižší úrovni a činí něco málo přes 60 % průměrné produkční výkonnosti zemí EU. Nízká úroveň produkční výkonnosti českého zemědělství se však netýká samotné vlastní intenzity výroby měřené například hektarovými výnosy nebo dojivostí. Intenzita bez peněžního vyčíslení je totiž v Česku u řady komodit evropsky dokonce nadprůměrná. Nižší produkce na hektar v ČR v peněžním vyjádření, která představuje skutečný ekonomický ukazatel celkové výkonnosti a životaschopnosti zemědělství, je dána především převahou pouze několika málo komodit s relativně nižším a nízkým oceněním, tedy zpravidla komodit s menšími nároky na množství a kvalitu lidské práce. Velká nadprodukce části obilovin, olejnin, jatečného skotu a také mléka je v podobě nezpracovaných surovin vyvážena do okolních zemí a následně je dokonce částečně do českého potravinářství a obchodů dovážena zpět v podobě již zpracovaných výrobků.

Lze prokázat, že z národohospodářského pohledu je současný stav „českého produkčního zemědělství“ spíše rozpočtovou a společenskou zátěží než garancí potravinové bezpečnosti či dokonce soběstačnosti země, a to zejména při započítání dopadů na životní prostředí a rozvoj venkova. Příčiny tohoto stavu spočívají zejména v dlouhodobě uplatňované zemědělské politice odpovídající průmyslovému zemědělství oddělenému od venkova, krajiny a přirozeného venkovského prostředí. Takový model zemědělství byl propagován a prosazován například i v období socialismu. Samotné zemědělské podniky se sice zpravidla chovají v daném současném prostředí racionálně, i když mnohé z nich tak činí pouze z krátkodobého pohledu. Přizpůsobují se tuzemské zemědělské politice a jejímu zavedenému nastavení.

Porovnání tuzemských zemědělských podniků podle mezinárodních standardů

Které kategorie podniků přispívají k produkční výkonnosti českého zemědělství více a které méně? Struktura tuzemských zemědělských podniků přispívá k mediálnímu prosazení názoru, že právě větší a velké podniky mají vyšší produkční výkonnost a garantují „výživu národa“. Tento pohled je ale v rozporu s údaji výběrového šetření mezinárodně uznávaného systému FADN (Farm Accountancy Data Network, Zemědělská účetní datová síť), ve kterém jsou podniky klasifikovány podle ekonomické velikosti a s využitím tzv. standardní produkce. Ta vyjadřuje průměrnou finanční hodnotu hrubé produkce jednotlivých odvětví rostlinné a živočišné výroby. Standardní produkce je stanovena na jeden hektar každé plodiny a na jeden kus jednotlivých kategorií zvířat. K výpočtu se používají koeficienty standardní produkce, které jsou stanoveny v jednotlivých zemích EU podle reálných podmínek dané země a jsou pravidelně aktualizovány. V ČR koeficienty zpracovává Kontaktní pracoviště FADN.

Klasifikace ekonomické velikosti podniků ve FADN třídí podniky podle celkové výše jejich standardní produkce, která je vyjádřena v eurech. Podniky jsou podle jejich ekonomické velikosti agregovány do tříd, kterých je celkem 14 ve čtyřech základních kategoriích podniků: malé (třída V-VI), střední (třída VII-IX), velké (třída X-XI), největší (třída XII-XIV). V těchto třídách lze přitom navíc i rozlišovat podniky právnických osob (PO) a fyzických osob (FO). Je zajímavé sledovat, jak se liší v rámci jednotlivých tříd podniků právnických osob a fyzických osob jejich průměrná celková produkce (tzv. standardní výstup) v přepočtu na hektar zemědělské půdy či jednoho přepočteného pracovníka (AWU, Annual Work Unit). A také za jakých podmínek výrobní struktury, výměry podniků v hektarech či počtu AWU daná produkční účinnost vzniká. Toto porovnání je představeno na údajích FADN za rok 2023, tedy prvního roku působení Společné zemědělské politiky 2023+.

Omezující podmínky srovnávání zemědělských podniků

Zatímco u podniků fyzických osob lze přepokládat, že většina z nich má spíše charakter rodinných farem, nelze takto charakter podnikání zjednodušovat u podniků právnických osob. V každé velikostní kategorii a třídě podniků mohou převažovat různé vztahy k trhu a užití produkce, což může ovlivňovat její ocenění. Velké podniky například využívají více vlastních skladovacích prostorů, do celkové produkce rostlinné výroby se započítávají nejen tržby, ale i vnitropodniková spotřeba a saldo zásob, u produkce živočišné výroby se odečítá hodnota nákupu zvířat atd.

Jednotlivé velikostní třídy dále umožňují porovnání pouze podniků právnických osob a fyzických osob celkem, bez dalšího členění podle výrobního zaměření, kde by další třídění naráželo na problémy s reprezentativností údajů. Také velikostní třídy navíc reprezentují velmi široké rozpětí celkové produkce. Nelze ani opomenout, že se porovnávají údaje jen jednoho roku, přičemž dopady podmínek (zejména politiky) jsou v zemědělství zpravidla dlouhodobější. S přihlédnutím ke všem těmto skutečnostem je nutno považovat dále uváděné závěry z porovnávání víceméně jako „signální“.

Porovnání produkční výkonnosti podniků právnických osob a fyzických osob

Porovnání produkční výkonnosti podniků právnických osob (PO) a fyzických osob (FO) v jednotlivých velikostních třídách je uvedeno v následující tabulce.

Celková produkce a její struktura podle velikostních tříd podniků PO a FO (FADN 2023)
Velikostní kategorie podniků celkem malá střední velká největší celkem
Ukazatel/podniky PO či FO PO FO PO/FO % FO PO FO PO/FO % PO FO PO/FO % PO ČR
AWU/100 ha 2,23 2,49 89,6 3,62 2,18 2,18 100,0 1,59 2,48 64,1 2,38 2,30
Výměra z. p. (ha) 987,3 80,80 1221,9 38,25 345,4 113,6 304,1 746,6 270,3 276,2 1651,3 252
Plodiny (% z. p.) 100,00 100,00 x 100,00 100,00 100,00 x 100,00 100,00 x 100,00 100,00
 - Obiloviny 41,03 36,5 112,4 21,14 19,40 40,50 47,9 45,29 41,34 109,6 43,67 39,85
 - Ostatní polní plodiny 20,31 16,87 120,4 5,45 8,99 19,80 45,4 21,59 25,14 85,9 21,90 19,42
 - Zelenina a květiny 0,19 0,14 135,7 0,07 0,04 0,15 26,7 0,00 0,35 0,0 0,26 0,18
 - Vinice 0,44 0,7 62,9 0,44 0,08 0,67 11,9 0,01 3,31 0,3 0,59 0,50
 - Trvalé kultury 0,34 0,83 41,0 0,87 1,97 0,77 255,8 0,08 2,03 3,9 0,13 0,46
 - Krmné plodiny 34,91 42,74 81,7 70,28 66,99 35,76 187,3 30,17 25,27 119,4 30,66 0,75
DJ celkem na 100 ha 33,45 29,56 113,2 41,13 28,96 26,56 109,0 18,43 29,71 62,0 37,44 32,44
 - Dojnice 12,7 2,59 490,3 0,48 1,87 3,11 60,1 4,12 5,95 69,2 16,34 10,07
 - Ostatní skot 16,78 22,12 75,9 33,94 26,33 19,06 138,1 13,38 19,07 70,2 15,93 18,17
 - Ovce a kozy 0,05 1,00 5,0 2,26 0,33 0,69 47,8 0,01 0 x 0,01 0,30
 - Prasata 2,63 3,02 87,1 2,36 0,13 3,19 4,1 0,68 4,69 14,5 3,47 2,73
 - Drůbež 1,26 0,08 1575,0 0,01 0,02 0,11 18,2 0,23 0 x 1,69 0,95
Výnos pšenice  (t/ha) 6,71 6,26 107,2 5,51 5,67 6,34 89,4 6,52 6,33 103,0 6,83 6,60
Intenzita přežvýkavců (DJ/ha krm.pl.) 0,79 0,58 136,2 0,51 0,41 0,61 67,2 0,53 0,9 58,9 0,97 0,72
Produkce (Kč/ha) 60 580 30 645 197,7 22 274 37 777 31 862 118,6 40 945 55 737 73,5 68 625 52 796
 - Produkce RV a ŽV 50 166 28 835 174,0 18 938 29 429 30 430 96,7 33 033 55 101 59,9 57 326 44 619
    = Produkce RV 31 381 22 503 139,5 13 307 23 554 23 921 98,5 26 847 45 600 58,9 33 683 29 072
    = Produkce ŽV 18 785 6 332 296,7 5 631 5 875 6 509 90,3 6 186 9 501 65,1 23 643 15 547
 - Ostatní produkce, z toho: 10 414 1 810 575,4 3 335 8 348 1 432 583,0 7 912 637 1242,1 11 299 8 177
   = Agroturistika 273 205 133,2 323 235 174 135,1 5 176 2,8 338 256
   = OZE 3 493 56 6237,5 11 440 68 647,1 2 137 106 2016,0 4 288 2 599
   = Služby 2 364 960 246,3 1 670 3 776 795 475,0 2 843 178 1597,2 2 027 1 999
Dotace celkem (Kč/ha), z toho 9 059 12 531 72,3 15 431 12 612 12 531 100,6 7 798 10 011 77,9 8 735 10 082
 - Environmentální dotace 1 256 1 919 65,5 3 054 3 524 1 635 215,5 807 1 311 61,6 978 1 428
 - Investiční dotace 517 1 364 37,9 1 907 362 1 364 26,5 121 866 14,0 625 760
Celková produkce (mil. Kč) 59 812 2 476 x 852 13 050 3 619 x 30 571 15 067 x 113 323 13 306
 - Celková produkce RV a ŽV (mil. Kč) 49 530 2 330 x 724 10 166 3 457 x 24 664 14 895 x 94 665 11 245
Celková produkce/AWU (mil. Kč) 2 717 1 231 220,7 615 1 733 1 462 118,6 2 575 2 247 114,6 2 883 2 295
 - Produkce RV a ŽV/AWU (mil. Kč) 2 250 1 158 194,3 523 1 350 1 396 96,7 2 078 2 222 93,5 2 409 1 940

Hlavní poznatky z údajů tabulky s přihlédnutím k výše zmíněným omezujícím podmínkám

  • Produkční výkonnost měřená produkcí rostlinné výroby a živočišné výroby na hektar zemědělské půdy je celkově u podniků fyzických osob nižší. To se týká zejména malých podniků fyzických osob. Do produkce však nejsou zahrnovány různé ekosystémové služby ve smyslu produkce veřejného zboží a další vztahy podniků k životnímu prostředí a rozvoji venkova, které jsou jedním z hlavních cílů nejen Společné zemědělské politiky. Tato produkce a vztahy jsou zpravidla u menších podniků střední a velké třídy na znatelně vyšší úrovni (indikováno např. výší environmetálních dotací na hektar zemědělské půdy) než u největších podniků.
  • Střední podniky fyzických osob vykazují oproti středním podnikům právnických osob mírně vyšší produkci rostlinné výroby a živočišné výroby na hektar zemědělské půdy. U velkých podniků fyzických osob tato produkce navíc převyšuje produkci středních podniků právnických osob dokonce o 20 % a je srovnatelná s touto produkcí i s největšími podniky právnických osob. Bez ohledu na výrobní zaměření jsou vyšší úrovně produkce rostlinné výroby a živočišné výroby na hektar zemědělské půdy zřejmě dány především větší diverzitou ve struktuře komodit s vyšším podílem pracovně náročnějších (a „dražších“) komodit.
  • Každopádně se i ve srovnání s těmi největšími podniky právnických osob ukazuje, že zejména velké podniky fyzických osob dosahují produkční účinnosti srovnatelné s touto účinností u největších podniků právnických osob, které se samy deklarují jako „živitelé národa“ a garanti potravinové bezpečnosti ČR. Zejména u těchto podniků, s největším podílem na výměře zemědělské půdy ČR, se však projevují všechny výše zmíněné negativní aspekty českého „produkčního zemědělství“.
  • Podstatně vyšší podíl krmných plodin u podniků právnických osob příliš nekoresponduje s intenzitou dobytčí jednotky na 100 ha zemědělské půdy při porovnávání podniků právnických osob a fyzických osob. U středních podniků právnických osob se může jednat o vyšší podíl chovu krav bez tržní produkce mléka.
  • Ostatní produkce je u podniků právnických osob výrazně vyšší než u podniků fyzických osob. Je zřejmá převaha produkce obnovitelných zdrojů energie (OZE, zejména pro bioplynové stanice) a především tzv. služeb, kde jde převážně o agrotechnické služby pro jiné podniky. Vyšší produkci OZE by bylo možné považovat za pozitivní aspekt z hlediska energetických cílů ČR, je nutno však přihlédnout i ke způsobům, odkud a jak je např. surovina pro bioplynové stanice zajišťována, do jaké míry jde např. pouze o pro tyto účely cílené pěstování kukuřice apod.
  • Celková produkce rostlinné výroby a živočišné výroby přepočtené na pracovníka (AWU) je s výjimkou malých podniků fyzických osob u obou ostatních velikostních tříd podniků fyzických osob naprosto srovnatelná s podniky právnických osob, avšak bez možnosti oddělit podíly přepočtené na pracovníka (AWU) na ostatní produkci.
  • Celkové dotace na hektar zemědělské půdy jsou u středních podniků právnických osob s podniky fyzických osob zcela srovnatelné, zatímco u velkých podniků právnických osob jsou o zhruba 22 % nižší v porovnání s podniky fyzických osob. Jak vyplývá i z dubnové analýzy ÚZEI k dopadům redistributivní platby, jde však jen částečně o dopady 23% redistribuce přímých plateb. Porovnání úrovně dotací podle výrobního zaměření v jednotlivých velikostních třídách by ale dopady 23% redistribuce přímých plateb pochopitelně více ozřejmila.

Rodinné farmy produkují potraviny stejně nebo více než ostatní zemědělské podniky

Souhrnně lze i s přihlédnutím k výše zmíněným omezujícím podmínkám porovnávání konstatovat, že argumenty nevládních organizací zastupujících velké zemědělské podniky k prosazování tzv. produkčního zemědělství jsou „pravdivé“ jen a pouze s přihlédnutím k podílu těchto velkých zemědělských podniků na výměře zemědělské půdy ČR. Data z šetření mezinárodně uznávaného systému FADN jasně prokazují, že výživa národa, resp. potravinová soběstačnost státu zdaleka není zajišťována především velkými podniky. Střední a velké podniky fyzických osob, tedy rodinné farmy poskytují suroviny k výrobě potravin z každého jejich hektaru zemědělské půdy na srovnatelné nebo ještě vyšší úrovni, než podniky právnických osob stejných velikostních tříd. Produkční účinnost velkých podniků fyzických osob je navíc zcela srovnatelná i s produkční účinností největších podniků právnických osob.

Podpora „produkčního zemědělství“, pokud by mělo být většinově zajišťované velkými zemědělskými koncerny, tedy již ke zvýšení produkční účinnosti tohoto odvětví v ČR alespoň na průměrnou úroveň v rámci zemí EU nepovede. Celkovou vyšší výkonnost, ale i odolnost českého zemědělství může naopak zajistit cílená podpora životaschopného modelu rodinných farem, které mohou (vedle svých dalších nenahraditelných rolí) ve větším měřítku nabídnout stejnou nebo i vyšší produkci na hektar než velké koncerny.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR

Ing. Jan Štefl, místopředseda Asociace soukromého zemědělství ČR

Přečteno: 428x
Katalog farem