Hlavním kritériem při hodnocení byla chuť a vůně, odborníci posuzovali také vzhled a konzistenci, obal či správnost a úplnost označení výrobku a jeho inovativnost. „Všechny ty výrobky jsou velice dobré, myslím, že to je už standardní situace,“ řekl Jiří Štětina z Vysoké školy chemicko-technologické za hodnotitele.
Farmu Vlčí hory z Pelhřimovska dnes novinářům představila Kateřina Vacková. „Farma je můj životní příběh. Začalo to tím, že jsem pořídila první kozu, když byly děti malé. A protože kozy jsou diagnóza, tak nezůstalo u jedné, dneska jich tam mám 20,“ řekla. Mléko, které nadojí, sama zpracovává. Většinu sýrů prodá ze dvora, dodává je i do pětihvězdičkového hotelu. Letos se svým sýrem uspěla také v soutěži Regionální potravina.
V Přibyslavi obsadila Farma Vlčí hory mezi 17 hodnocenými výrobky v kategorii čerstvých a tvarohových sýrů, tvarohů a pomazánek první dvě místa. Nejvíc bodů dostal její přírodní kozí sýr nakládaný v oleji, druhý nejvyšší počet kozí sýr v octu.
Odborníci hodnotili mléčné pochoutky ve čtyřech kategoriích. V kategorii pařených a zrajících přírodních sýrů nejlépe uspěly Olomoucké tvarůžky Křupánky firmy A.W. z Loštic na Šumpersku. Hodnocených bylo 11 výrobků.
Mezi devíti soutěžními mléčnými dezerty a sladkými pomazánkami obsadil první místo Jihočeský tvaroh & jogurt s kokosovou příchutí českobudějovické mlékárny Madeta.
Kategorii mléčných výrobků a zakysaných výrobků vyhrála Bio Zakysaná smetana z Polabských mlékáren sídlících v Poděbradech. V této kategorii bylo přihlášených pět produktů.
Do odborné soutěže v Přibyslavi tentokrát přihlásily mlékárny o něco méně výrobků, vloni jich bylo hodnocených 58.
Mlékárenský den bude v Přibyslavi v sobotu, přihlásilo se 21 zpracovatelů kravského, ale i kozího a ovčího mléka. Jejich výrobky budou moci návštěvníci ochutnat dopoledne ve sklepení pod radnicí a v areálu fary. Zapojit se mohou do soutěže o nejlepší expozici mléčných výrobků. Prodejní stánky mlékáren budou na náměstí.
Zdroj: ČTK