Výzkumná stanice vinařská Karlštejn nabídne jediný pravý burčák ze zdejších vinic

Sdílejte článek
Výzkumná stanice vinařská Karlštejn nabídne jediný pravý burčák ze zdejších vinic

Výzkumná stanice vinařská Karlštejn, součást Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) potěší návštěvníky letošního Karlštejnského vinobraní (27.9. a 28.9. 2025) unikátní nabídkou – jediným autentickým bílým a červeným burčákem z místních historických vinic. Připraveného ho bude mít 6 000 litrů.

Zdejší vinice, které zakládal už český král Karel IV, patří do vinařské oblasti Čechy, podoblast Mělnická. Výzkumná stanice, založená v roce 1919, je významným centrem uchovávání genetických zdrojů révy vinné. Na rozloze téměř 8 hektarů obtížného terénu na terasách pěstuje 180 odrůd a 48 klonů révy v počtu minimálně 15 keřů každé, přičemž nejstarší výsadby mají až 35 let. Celá sbírka je součástí Národního programu konzervace genetických zdrojů rostlin.

Letošní rok je mimořádný. Díky nadprůměrnému ročníku očekáváme sklizeň až 40 tun hroznů, což odpovídá produkci 25 000 litrů vína,“ upozornil vedoucí výzkumné stanice Mgr. Zdeněk Beneš. Během vinobraní plánuje stanice nabídnout 6 000 l bohatého burčáku, vyrobeného podle autentické technologie z místních odrůd a klonů.

Proč je nabídka jedinečná?

  • Regionalita a autenticita – Karlštejnský burčák z místních genetických zdrojů révy zaujme svou jedinečnou chutí i původem.
  • Vědecký základ a tradice – pochází z vinic, kde se desítky let zkoumá přizpůsobení odrůd v náročném terénu, odolnost vůči stresům a šetrné postupy pěstování.
  • Odráží zdejší genofond – burčák představuje chuťovou rozmanitost mnoha odrůd, které by jinak mohly být zapomenuty.

Jedná se o jediný pravý bílý a červený burčák z Karlštejna,“ přiblížil význam této nabídky Zdeněk Beneš. „Chceme, aby návštěvníci vinobraní ochutnali v našem případě opravdový karlštejnský zážitek. Tedy ne běžnou masovou produkci, ale vinné dědictví,“ dodal.

O Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu

Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) je přední výzkumná instituce zaměřená na udržitelný rozvoj zemědělství, potravinářství a ochranu přírodních zdrojů. Ve svých aktivitách pokrývá široké spektrum oblastí výzkumu – od rostlinné výroby, hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany rostlin, přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a vývoj potravin. Je největší výzkumnou organizací v resortu Ministerstva zemědělství a nejvýznamnější vědeckou institucí v oblasti aplikovaného výzkumu v České republice.

Více na www.carc.cz

Kontakt pro média:

Mgr. Zdeněk Beneš
vedoucí Výzkumné stanice vinařské Karlštejn
CARC – Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
mobil: 702 087 740
e-mail: zdenek.benes@carc.cz

Přečteno: 74x