PODKRKONOŠÍ regionální produkt certifikovalo dobroty z ovoce i levandule a kožené výrobky

Sdílejte článek
PODKRKONOŠÍ regionální produkt certifikovalo dobroty z ovoce i levandule a kožené výrobky

V Podkrkonoší se portfolio regionální značky rozšířilo o další poctivé regionální potraviny a nápoje i originální rukodělné výrobky. Seznámit se s nimi a s jejich výrobci můžete už tuto sobotu na akci Slavnosti holovouských malináčů.

Novými nositeli značky se staly:

  • Ovocné dobroty z Podkrkonoší Jany Dvořákové – tradiční marmelády, mošty a sušené ovoce vyráběné ze sadů přímo v Podkrkonoší, podle receptů, které v rodině přetrvávají po generace.
  • Dobroty z Levandulové Pohody Moniky Krejčové – sušenky, muffiny, sirupy či nakládaná jablka v medu se skořicí a levandulí. Levandule pochází z vlastních sazenic i z farmy Bylinkový ostrov, která je rovněž držitelem regionální značky.
  • Kožené výrobky Veroniky Chmatilové – precizně zpracované ručně šité tašky, klíčenky, pouzdra či pásky, často s motivy inspirovanými podkrkonošskou krajinou.

Vedle nových certifikátů komise schválila i prodloužení značky pro osvědčené výrobce. Mezi nimi nechybí například Kubištovy hořické trubičky, Královédvorské pivo Tambor, skleněné ozdoby z Ozdoby CZ, Bašnický modrý mák, sušené ovoce a mošty z Podchlumí nebo legendární Holovouský malináč, odrůda jablka spjatá s místní krajinou již od 18. století.

A právě tuto místní jablečnou odrůdu nese v názvu i oblíbená akce Slavnosti holovouských malináčů, která se koná v sobotu 4. 10. 2025 od 13 hodin na návsi v Holovousích. Součástí programu bude pestrý řemeslný jarmark a také slavnostní předání certifikátů regionální značky.

„Značka PODKRKONOŠÍ regionální produkt ukazuje, že i tak trochu ve stínu našich nejvyšších hor vzniká spousta kvalitních a zajímavých produktů. Od ovocnářských tradic Holovous a okolních obcí, přes poctivé pečivo a pivo až po nápadité rukodělné výrobky – to všechno najdeme v Podkrkonoší. A certifikace dává těmto produktům nejen punc kvality, ale i záruku původu,“ uvedla na okraj certifikace Kateřina Čadilová, předsedkyně Asociace regionálních značek.

Značka PODKRKONOŠÍ regionální produkt vznikla v roce 2008 a aktuálně se jí může chlubit více než padesát certifikovaných výrobků. Většinou se jedná o potraviny a přírodní produkty, ale mezi certifikáty najdeme i zajímavé řemeslné výrobky. Cílem značky je podpořit místní producenty, zachovat tradice a nabídnout návštěvníkům i obyvatelům regionu záruku kvality a autenticity.

Více o značce PODKRKONOŠÍ regionální produkt a držitelích certifikátů naleznete na portálu www.regionalni-znacky.cz/podkrkonosi.

O regionálních značkách

Regionální značky pomáhají již dvacet let zazářit produktům s prověřenou kvalitou a zaručeným původem v některém z regionů České republiky. Asociace regionálních značek zastřešuje aktuálně 32 značek, které spojuje stejný styl loga, a také pravidla udělování, v nichž se klade důraz na tradici, podíl ruční práce a místních surovin, vztah k danému regionu a mimořádnou kvalitu. Za každým výrobkem stojí konkrétní řemeslník, farmář nebo malá místní firma. Kolekci výrobků doplňují i služby v cestovním ruchu a zážitky, které nabízejí aktivní zkušenost při poznávání zajímavostí a krás konkrétního regionu.

Kontakt pro média:
Kateřina Čadilová,

národní koordinátorka,
katerina.cadilova@arz.cz,
tel. 608 047 196

www.regionalni-znacky.cz

Přečteno: 58x