Podle schváleného znění se za maso považují „jedlé části zvířat, včetně krve“. Výrazy jako „steak“, „řízek“, „klobása“, „burger“, „hamburger“, ale i „vaječný žloutek“ a „vaječný bílek“ jsou vyhrazeny pouze pro produkty, které tyto složky skutečně obsahují. Naopak se nesmějí používat pro výrobky získané z rostlin ani z buněčných kultur.
Ministerstvo je pro, farmářům vadí regulace
Ministerstvo zemědělství podporuje snahu o harmonizaci pravidel. „V současné době jsou v jednotlivých členských státech přístupy k označování masa a masných výrobků roztříštěné a nejednotné. Je tedy vhodné, aby k označování produktů přistupovala celá EU stejně, což by prospělo jednotnému trhu i jasnému informování spotřebitelů,“ uvedla zastupující mluvčí resortu Karla Mráčková.
Zcela opačně návrh vnímá Asociace soukromého zemědělství ČR. Podle místopředsedy Jana Štefla je definice masa zbytečná a měla by zůstat věcí trhu a spotřebitelů. „Je třeba nechat to na zákaznících, nedělat z nich nesvéprávné lidi. Pojmy jsou mezi nimi nyní nějakým způsobem zavedené, tak proč to nerespektovat?“ říká Štefl s tím, že diskuse o podobných záležitostech „pouze odvádí pozornost od jiných zásadních problémů“.
Že jsou v evropském zemědělství i jiná témata k řešení, si myslí také předsedkyně zemědělského výboru europarlamentu Veronika Vrecionová (ODS, ECR). Ta pro definici masa ovšem hlasovala. „Masné názvy, například řízek či steak, mají patřit výrobkům s masem. Rostlinné alternativy ať jsou označené jasně a pravdivě. Je to ochrana spotřebitele i férové soutěže,“ komentovala přijatý návrh.
Potravináři mluví o jistotě i férové soutěži
Potravinářská komora ČR krok vítá. Podle jejího mluvčího Marka Zemánka nové znění „konečně přináší dlouho očekávané vyjasnění pojmu ‚maso‘ a stanovuje jednoznačný rámec pro jeho používání“. Komora upozorňuje, že vymezení bylo v minulosti opakovaně zpochybňováno i před Soudním dvorem EU, který některá označení jako „veganské maso“ nebo loga typu „zelená kráva“ označil za zavádějící.
„Nejednoznačné výklady ohrožovaly důvěru spotřebitelů a komplikovaly dohled nad potravinovým trhem. Návrh proto vítáme jako klíčový krok k větší srozumitelnosti a ochraně základních principů označování potravin,“ doplnil Zemánek.
Odpůrci varují před ideologickým přístupem
Zemánek zároveň upozorňuje, že podobná nejasnost se netýká jen masa, ale i dalších potravin živočišného původu, například medu či ryb. Kritizuje i vliv aktivistických skupin prosazujících rostlinnou stravu, které podle něj „záměrně zpochybňují tradiční označení živočišných produktů“.
Cílem nařízení podle něj není měnit chování spotřebitelů, ale zajistit transparentnost a férovou soutěž. „Každý samozřejmě ví, že takzvaný rostlinný či veganský párek není z masa. Už si ale ne každý uvědomuje, že podstatná část těchto produktů se z výživového hlediska nehodí jako skutečná náhrada masa,“ uzavírá Zemánek.
Autor: Michal Rapco
Zdroj: E15.cz