V areálu bývalého chlebovického družstva, kde je sídlo Farmy Libora Janečky a odkud ke svým spokojeným zákazníkům putují Chlebovické brambory, je velmi čirý ruch. Aby také ne, zakladatel farmy má tři syny a synovce, všechny ženaté, kteří mají celkem 12 dětí. A pro rodinu je tento prostor centrem veškerého dění – pracovního i soukromého. Společně trávený čas ještě posiluje velmi pevné vztahy mezi jejími jednotlivými členy. A vnoučata pana Janečky tak mohou vyrůstat v bezprostřední blízkosti přírody a s láskou k práci, kterou jejich dědeček začal. Krmí zvířata, pomáhají na záhoncích a učí se tak o světě nejen z knížek, ale přímo v praxi.
Podnikatelský duch zakladatele farmy
Ale vraťme se na úplný začátek. Psal se rok 1980, když se Libor Janečka vrátil z vojny a projevil se jeho podnikatelský duch. Na původní rodinné usedlosti začal hospodařit na záhumence. Ještě před změnou režimu zboural staré chlévy, vykopal sklepy a postavil nové hospodářské budovy. Vykrmoval býky a dodával je na jatka, koupil si i krávu a už tehdy pěstoval na malé výměře brambory. Celý jeden hektar jich nasadil ve dvaadevadesátém, kdy už bylo jasné, že půjde o specializaci budoucí farmy, zanedlouho je měl již na třech hektarech. V té době se věnoval hospodaření při zaměstnání, vyorával čertem, a jak říká, „začátky přinášely více slz než uspokojení.“
Pocit svobody k nezaplacení
„Důležité ale bylo, že mě to bavilo a přinášelo až neskutečný pocit svobody. V šestadevadesátém roce proběhla první sklizeň brambor kombajnem na šestihektarové výměře a zároveň konečně došlo k vypořádání restitucí, v jehož rámci nám byl vydán seník v areálu bývalého chlebovického družstva, kde dnes podnikáme. Už bylo načase, protože prostory u mého rodného domu již přestaly stačit a vyhovovat. V areálu bylo ještě potřeba koupit pozemek o velikosti jednoho hektaru, který nám nepatřil, a další budovy, ale i to se podařilo a mohli jsme postupně budovat nové zázemí farmy,“ vzpomíná pan Janečka.
Všichni tři synové, Libor, Jan a Michal, narození v osmdesátých letech, již při hospodaření vyrůstali, tátovi se vším pomáhali a u dvou z nich se poměrně záhy projevila touha ve farmaření pokračovat. Jejich bratr Jan sice žije s rodinou v Brně, ale takřka každý víkend na farmu jezdí a velmi rád pomáhá.
Bez schopného agronoma ani ránu
Jelikož se rodině podařilo v průběhu let navýšit obhospodařovanou výměru půdy na více než 200 hektarů, velmi se hodí, že ze syna Libora, absolventa doktorandského studia na Mendelově univerzitě v Brně, se vyprofiloval velice schopný agronom. „Aktuálně pěstujeme brambory na výměře 60 – 70 hektarů, celkem 12 až 15 odrůd. Každý rok zařazujeme nějakou novinku, na kterou se naši stálí zákazníci velmi těší. Naše roční produkce brambor činí 3 – 3,5 tisíce tun, přičemž zhruba 1200 tun dokážeme na farmě uskladnit,“ informuje syn Libor a dodává: „Mezi další pěstované plodiny patří obilniny, sója a jetelotravní směsky. Osvědčil se nám norfolkský systém, tedy čtyřletý osevní sled. Naučil jsem se, že s polem je potřeba pracovat dopředu. Preventivní opatření jsou naprosto klíčová například v boji s drátovcem, který poškozuje hlízy brambor a kořeny a když se objeví, je na jakýkoliv zásah již pozdě.“
Obchodní talent je devízou
K věhlasu Chlebovických brambor a jejich cestě k zákazníkům velmi pomohla obchodní partnerka Libora Janečky Lenka Chovancová, která přišla v roce 2007 na farmu na brigádu se svými třemi dětmi a pak se z ní na řadu let stala díky jejímu obchodnímu talentu doslova pravá ruka hospodáře. „Dodnes se specializuji na přímý prodej lidem. Jezdím na trhy v okolí, vozím brambory maloodběratelům a stálým zákazníkům domů. A proč si myslím, že jsou naše brambory tak dobré a vyhlášené? Protože je tu všichni děláme srdcem,“ usmívá se paní Lenka.
Její dcera Michaela je snachou pana Janečky, spolu s jeho nejmladším synem Michalem a svými čtyřmi dětmi jsou doslova dušemi celé farmy, na níž se odehrává vše od posklizňové linky až po prodej.
„Veškeré brambory prodáváme přímo konečnému spotřebiteli nebo prostřednictvím malých obchodníků, s čímž roste i potřeba menších balení. V loňském roce jsme proto pořídili robota na ukládání balené produkce, což nám umožňuje vyhovět i zákazníkům z městských bytů s nejmenšími, dvoukilogramovými balíčky. Za velký úspěch považujeme, že nás v roce 2023 oslovila firma Rohlík, abychom dodávali naši produkci do jejich ostravské pobočky. Od té doby se objem dodávaných brambor více než zdesetinásobil, týdně si jich tento prodejce odebere 4 až 6 tun,“ je spokojený Libor Janečka.
Výtečné víno ze severní Moravy
K produkci rodiny ale patří i na zdejší oblast možná trochu překvapivě víno. Synovec pana Janečky Zdeněk se v Chlebovicích zabývá při zaměstnání i pěstováním vinné révy. „Mám zatím sice jen 1300 hlav, ale vinohradnictví a vinařství mě neskutečně chytlo, věnuji se mu již téměř deset let. Chtěl jsem dokázat, že i zde se dá vypěstovat a vyrobit výtečné víno, což ostatně potvrzuje i historie, neboť ve 14. století tu byly proslulé vinice,“ vysvětluje Zdeněk Janečka.
Vzhledem k vyššímu množství srážek se tu daří rezistentním odrůdám, mladý vinař pěstuje čtyři bílé a dvě červené odrůdy, nejvíce zde prospívá Cabernet. A jeho produkci si velmi chválí i zákazníci chlebovické farmy. Prodáváno je na místě, jehož vznik iniciovaly snachy pana Janečky, manželky Michala a Libora - Michaela a Lenka.
Chlebovjanka - komunitní prostor pro rodiny
Jde o Chlebovjanku, farmářský obchod s kavárnou a dětským koutkem, zkrátka takový komunitní prostor pro rodiny. „Naše prvotní myšlenka byla, vymyslet místo, kde bychom mohly během dne trávit čas se svými dětmi a být tak nablízku našim mužům, které jsme do té doby vídaly jen večer po návratu z farmy. A protože jsme, stejně jako ostatní členové rodiny, velmi akční, je výsledek tento,“ směje se Michaela Janečková.
Součástí Chlebovjanky je i venkovní posezení, ideální pro relaxaci na čerstvém vzduchu. V jeho blízkosti se nachází kontaktní farma - ohrádka s domácími zvířaty. Děti tu mohou pozorovat a pohladit si králíky, slepice, prasata a holandské kozičky, které je možné i krmit balíčky z farmářské prodejny.
Edukační programy pro děti
Ve vnitřních prostorách se koná spousta akcí – nejrůznější workshopy, kvízy a brunche. „Chystáme ale i kroužky farmaření, edukační programy pro děti, které si samy vyzkouší péči o zvířata i práci na poli – aby pochopily, jak vypadá cesta jídla tzv. ze země na stůl. Začínáme nabízet i pronájem malých políček pro veřejnost,“ vypočítává vznikající aktivity Michaela.
Ostatně plánů má rodina celou řadu, ráda zkouší nové směry – uvažuje se třeba o loupání brambor a pořízení lyofilizačního stroje pro další zpracování produkce.
Farma roku 2025
Návštěva Farmy Libora Janečky je zážitkem v mnoha směrech. Kromě poznání, jak moderně a přitom s pokorou a hlubokou úctu k tradici se dá hospodařit, je to soudržnost celé rodiny, která vás nenechá na pochybách, že tady ryzost není jen prázdným pojmem. Cedule s nápisem Farma roku 2025 se tu bude znamenitě vyjímat.
Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR







