Poznejte s námi zemědělství Chile

Sdílejte článek
Poznejte s námi zemědělství Chile

Poptávka po odborném zemědělském zájezdu do jižní Ameriky trvá již delší dobu, připravili jsme proto pro vás ve spolupráci s cestovní agenturou desetidenní zájezd do Chile. Termín cesty je naplánován na 31. 10. - 8. 11. 2011. Během těchto necelých dvou týdnů budete mít možnost vidět nejen mnoho farem, ale také vinice, trhy, historická města, sopky, jezera a budete moci ochutnat řadu jihoamerických specialit. Program je rozdělen do dvou částí - na první polovinu pobytu se skupina letecky přesune do jižní části země, na druhou část programu se vrátí do Santiaga de Chile. Bližší informace o programu a ceně najdete v článku. Opět žádáme, aby se případní zájemci hlásili do hlavní kanceláře ASZ ČR co nejdříve - vzhledem k náročnosti na organizaci zájezdu je nutné znát počet cestujících velmi brzy!

Den 1 – 31. 10. – pondělí

Přílet do Santiaga na mezinárodní letiště (SCL), setkání s průvodcem. Vnitrostátní let (cca 90 min) na letiště Puerto Montt (PMC) v jižní části země. Transfer najatým autobusem do hotelu Bellavista v malém městě Puerto Varas (40 km). Prohlídka pobřeží jezera Llanquihue, které je největším jezerem Chile, prohlídka sopky Osorno na vzdálenějším břehu jezera.
Večeře – losos upravený podle místní receptury.
Nocleh v Puerto Varas.

Den 2 – 1. 11. - úterý

Ráno cesta do nedalekého Puerto Montt (20 km) a prohlídka přírodních vodních kanálů a rybího trhu. Typický chilský oběd z ryb a mořských plodů, během oběda informace o jihochilském zemědělství. V této oblasti je dostatek sržek, což umožňuje celoroční pastvu skotu a je zde největší koncentrace skotu. Mnoho místních podniků se modernizuje a začíná dávat větší důraz na kvalitu potravin určených na export. Cestou zpět do Puerto Varas se zastavíme na mléčné farmě, kde je chován německý fríský červený skot – jak pro produkci mléka, tak na maso.
Nocleh v Puerto Varas.

Den 3 – 2. 11. - středa

Návštěva pěstitele sadbových brambor, pastevního chovu mléčného skotu a producenta ovoce – poznáme tak nové exportní komodity Chile. Chile je poměrně ekologická oblast, kde není problém s fytosanitárními problémy a se zamořením škůdci – na rozdíl od okolních zemí.
Tento region Chile je jedním z míst původu brambor (druhým je Andská náhorní plošina na sevgeru, kterou Chile sdílí s Peru a Bolívií). Existuje  asi 400 původních variet brambor, které byly v Chile identifikovány.
Odpoledne budeme pokračovat do zemědělského centra Osorna (95 km), jedná se o malé město se 120 tis. obyvateli. Osorno je centrem chovu skotu v Chile a místní pondělní trhy se skotem v minulosti určovaly cenu hovězího v zemi.
Nocleh v Osorno.

Den 4 – 3. 11. - čtvrtek

Ráno navštívíme podnik, který zajišťuje služby pro chovatele skotu – jedná se o jedinou firmu, která do Chile importuje inseminační dávky, prodává technologii, je největším prodejcem veterinárních léčiv v zemi, poskytuje službu rozborů mléka a poradenství pro chovatele.
Odpoledne se přesuneme do Temuca (cca 230 km), dalšího důležitého zemědělského města, centra produkce obilí.
Nocleh v Temuco.

Den 5 – 4. 11. - pátek

Navšítívíme místního producenta osiv, který se zabývá hlavně pěstováním semenářských porostů pšenice, quinoy (merlík) a sladké lupiny.
Odpoledne nás čeká farma, která se zabývá chovem lam a alpak pro produkci vlny a zástavu. Dále návštěva rostlinné farmy. Na jaře budou na polích porosity, dale bude možné vidět sklady a techniku.
Nocleh v Temuco.

Den 6 – 5. 11. - sobota

Ráno navštívíme místní zemědělský trh.
Dopoledne odlet do Santiaga (asi 70 minut), hlavního města, kde zůstaneme do konce pobytu.
Odpoledne návštěva historické části města, večeře ve známé restauraci s živou hudbou a tancem.
Nocleh v Santiagu.

Den 7 – 6. 11. - neděle

Cesta k pobřeží Tichého oceánu (cca 120 km), do hlavního chilského přístavu a pak dale podél pobřeží.
Oběd (mořské plody) na pobřeží v restauraci s výhledem na ocean a přístav Valparadiso. Odpoledne se vrátíme do Santiaga.
Nocleh v Santiagu.

Den 8 – 7. 11. - pondělí

Další celodenní výlet do hlavní zemědělské oblasti jižně od města (60 km), kde navštívíme ovocnáře. Chile je největším světovým vývozcem stolních hroznů a take důležitým exportérem dalších druhů ovoce – nektarinek, broskví, kiwi, švestek…
V tomto ročním období je v sadech hodně práce, sice ještě není čas sklizně, ale plody už budou nasazené a bude možné odhadnout, jaká bude sklizeň.
Po obědě navštívíme historickou vinici Viña Undurraga, kde nás čeá prohlídka a ochutnávka produkce. Večer návrat do Santiaga na koktejl při západu slunce.
Nocleh v Santiagu.

Den 9 – 8. 11. - úterý

Ráno krátký výlet (40 km) do údolí Curacavi na návštěvu několika producentů zeleniny pro místní obchody. Zelenina je zde po sklizni rovnou vytříděna a balena. V tomto ročním období bude sklízena brokolice, květák; na polích uvidíme porosity kukuřici, brambory a zelí.
Odpoledne návrat do hotelu na oběd a odpočinek před cestou na letiště a odletem do Evropy.

Cena za osobu (při počtu 15 - 19 osob) : cca 62.000,-
(bude upraveno dle skutečného počtu účastníků a kurzu USD)

V ceně je obsaženo:

• 8x ubytování ve dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím
• stravování - plná penze včetně nápojů
• pozemní doprava dle programu
• místní průvodce
• návštěva památkových objektů podle programu
• odborný program
• doprovod anglicky hovořícím průvodcem po celou dobu zájezdu

Cena neobsahuje:

• letenky (cca 40.000 Kč)
• alkoholické nápoje
• další vstupy, výlety a aktivity neuvedené v programu
• osobní výdaje v hotelech
• cestovní pojištění
• překlad do češtiny (zajistí ASZ)

(Zvažuje rozšíření zájezdu o 4-5 dní v Peru)

Přečteno: 596x