Vítejte na farmě, kde krávy žijí v poklidu a bez stresu

Sdílejte článek
Vítejte na farmě, kde krávy žijí v poklidu a bez stresu

Hospodářství Filoun rodiny Šourkových se nachází na severní straně stejnoměrného kopce v nadmořské výšce šest set metrů, nad obcí Plavy v Libereckém kraji. Na svazích se v poklidu pasou krávy, jejichž mléko zpracovává malá mlékárna přímo na statku. Za ohleduplné hospodaření a chutné mlékárenské biovýrobky obsadila farma před pár lety první místo v prestižní zemědělské soutěži Farma roku a dostala také putovní cenu ekologických zemědělců Bartákův hrnec.

Odklon od chemie

„Pracoval jsem osmnáct let jako agronom a viděl jsem, kolik chemikálií se používá při hnojení a na ochranu rostlin. Samozřejmě jsem věděl, že vše pak vstřebávají zvířata a konzumováním jejich produktů i my, lidé. Poslední kapkou však bylo, když jsem jednou seděl na mezi, svačil a náhodou si začal číst na obalu, co všechno vlastně jím,“ vysvětluje Josef Šourek, proč se dal na ekologické hospodaření. Všem mlékárenským výrobkům, které se zde vyrábějí, tak statek Filoun může udělit přívlastek „bio“.

Výrobky kupuje zhruba třicet stálých odběratelů. Sýry, tvaroh, podmáslí a mléko putují do školy a domova důchodců, ale také do prodejen zaměřených na zdravou výživu. Asi čtvrtinu produkce pak přímo koupí lidé, co si pro ni zajdou na farmu.

Zájem je opravdu veliký, a tak Šourkovi doporučují vždy předem zatelefonovat, zda nejsou zrovna vyprodaní: „Těžko se dopředu odhaduje, kolik mléka nadojíme, jeho množství se v průběhu roku velmi mění. Krávám nedáváme hormony, a tak dojí podle zákonů přírody, nikoliv spotřebitele.“ Ovšem i přes velkou poptávku by rodinu jen tradiční zemědělská výroba v podhorské oblasti neuživila. K statku proto patří i pila a penzion s hospodou. Pila řeže dřevo ze zhruba devíti hektarů lesa, které rovněž patří k hospodářství. Vítaný přivýdělek přináší prodej fošen a hranolů, ale výhodou je i to, že rodina si nemusí dělat starosti s topivemna zimu. V penzionu s hospůdkou se zatím nevaří, Šourkovi však tento stav hodlají v budoucnu změnit a pak se hosté budou moct těšit i na jiné laskominy než na domácí nakládaný sýr k pivu.

Plánuje se i vybudování sportoviště a zlepšení možností lyžování.

Záchrana vesnice

„Dnešní hospodář musí rychle pochopit nutnost rozložení zdrojů příjmů, jinak si na živobytí nevydělá. Pestrým podnikáním navíc zachraňuje vesnici od společenského vymírání, protože obec bez hospody a krámu je odsouzena k zániku,“ myslí si Josef Šourek.

Srdcem farmy je však přes všechny činnosti pětašedesát kusů skotu. Pokud se plán povede, stádo by mělo být brzy ještě větší. Devadesát hektarů zemědělské půdy může totiž bez problémů uživit také další zvířata.

Více o historii a současnosti statku si můžete přečíst na internetových stránkách www.farmafiloun.cz.

Vyšlo v Denících

Přečteno: 663x