Po tom, co mnozí jatečníci a zpracovatelé masa v dobách ještě nedávných, skoro odnaučili populaci konzumovat hovězí maso, mají tito zpracovatelé dnes obavu, aby, nedej bože, někdo nezjistil, že toto maso může být také měkké a chutné. Jejich zájem především o staré, laciné kusy skotu a následné vydávání z nich vytěženého houževnatého masa za lidskou poživatinu se podepsala již na několika generací stravujících se ve školách, nebo jiných podobných zařízení veřejného stravování. Ano, mnozí z nich jsou totiž hrobaři konzumace hovězího a nyní mají možná oprávněné obavy o svůj osud.
Ale nyní věcně, jednak domácí porážky se prostě dějí a sedláci, kteří chovají hovězí, by museli být považováni za úplné hlupáky, pokud by si nenalezli cestu, jak využít vlastní dobrý a bezpečný produkt hovězího pro sebe a svoji mnohdy početnou rodinu. Návrh zákona se tudíž velmi rozumně snaží toto legalizovat a dát celému fenoménu nějaká pravidla. To bohužel asi někdo nemůže pochopit a chce obhajovat neobhajitelné.
Co se totiž může stát po přijetí tohoto zákona? Domácí porážky určitě nenarostou nad rámec toho, co se nyní někde „undergroundově“odehrává. O proběhlých porážkách bude přehled, protože každá bude muset být hlášena změnovým hlášením na ústřední evidenci, ke které má přístup mimo jiné i Státní veterinární správa. Je jasné že, neadekvátní počet porážek (a toto číslo může být přesně specifikováno vyhláškou, stejně jako případné vyjádření veterinárního lékaře o zdravotním stavu poráženého zvířete, nebo potvrzení asanačního ústavu o likvidaci zbytků po porážce) bude důvodem kontroly ze strany dozorové organizace.
Určitě také nepoklesne průměrná spotřeba hovězího, ale díky evidenci se může statistika zpřesnit a vsadím láhev dobrého vína, že určitě půjde postupně nahoru. Tedy v konečném důsledku může tento krok dát podnět k poptávání po kvalitním hovězím mase. Sedlák bude mít toto opatření jako startovací pozici pro zahájení regulérní porážky a vstupu se svým zbožím na potravinový trh, třeba formou prodeje ze dvora, nebo prostřednictvím farmářských trhů. No a tady jsme se dostali zpátky na začátek. To je zřejmě ona obava signatářů tiskového prohlášení. Obava z možné konkurence zabalená starostlivostí o blaho spotřebitele a zvířat.
Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR
