Obavy z domácích porážek jsou liché

Sdílejte článek

Tisková zpráva vydaná Potravinářskou komorou a Českým svazem zpracovatelů masa, se nekompromisně obula do navrhované novely veterinárního zákona, konkrétně pasáže, která by měla umožnit domácí porážky skotu do stáří 24 měsíců. Na první pohled je zřejmé, že autory nevede k tomuto silnému vyjádření obava o zdraví konzumentů, potažmo o zajištění „pohody zvířat“ při vykonané porážce. Je ale zřejmé, že jim jde přeci jen ještě o něco jiného - o vlastní kšeft. Na tom pochopitelně není nic tak nic špatného, ale tady jde o kšeft, který jim nikdo nemůže ohrozit nově vznikající konkurencí. A to je jádro pudla.

Po tom, co mnozí jatečníci a zpracovatelé masa v dobách ještě nedávných, skoro odnaučili populaci konzumovat hovězí maso, mají tito zpracovatelé dnes obavu, aby, nedej bože, někdo nezjistil, že toto maso může být také měkké a chutné. Jejich zájem především o staré, laciné kusy skotu a následné vydávání z nich vytěženého houževnatého masa za lidskou poživatinu se podepsala již na několika generací stravujících se ve školách, nebo jiných podobných zařízení veřejného stravování. Ano, mnozí z nich jsou totiž hrobaři konzumace hovězího a nyní mají možná oprávněné obavy o svůj osud.

Ale nyní věcně, jednak domácí porážky se prostě dějí a sedláci, kteří chovají hovězí, by museli být považováni za úplné hlupáky, pokud by si nenalezli cestu, jak využít vlastní dobrý a bezpečný produkt hovězího pro sebe a svoji mnohdy početnou rodinu. Návrh zákona se tudíž velmi rozumně snaží toto legalizovat a dát celému fenoménu nějaká pravidla. To bohužel asi někdo nemůže pochopit a chce obhajovat neobhajitelné.

Co se totiž může stát po přijetí tohoto zákona? Domácí porážky určitě nenarostou nad rámec toho, co se nyní někde „undergroundově“odehrává. O proběhlých porážkách bude přehled, protože každá bude muset být hlášena změnovým hlášením na ústřední evidenci, ke které má přístup mimo jiné i Státní veterinární správa. Je jasné že, neadekvátní počet porážek (a toto číslo může být přesně specifikováno vyhláškou, stejně jako případné vyjádření veterinárního lékaře o zdravotním stavu poráženého zvířete, nebo potvrzení asanačního ústavu o likvidaci zbytků po porážce) bude důvodem kontroly ze strany dozorové organizace.

Určitě také nepoklesne průměrná spotřeba hovězího, ale díky evidenci se může statistika zpřesnit a vsadím láhev dobrého vína, že určitě půjde postupně nahoru. Tedy v konečném důsledku může tento krok dát podnět k poptávání po kvalitním hovězím mase. Sedlák bude mít toto opatření jako startovací pozici pro zahájení regulérní porážky a vstupu se svým zbožím na potravinový trh, třeba formou prodeje ze dvora, nebo prostřednictvím farmářských trhů. No a tady jsme se dostali zpátky na začátek. To je zřejmě ona obava signatářů tiskového prohlášení. Obava z možné konkurence zabalená starostlivostí o blaho spotřebitele a zvířat.

Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR

Přečteno: 298x
Katalog farem