Vítejte na statku, kde se v hostinci čepuje čerstvé mléko

Sdílejte článek

Hospodářství Němcových v Zábeštní Lhotě na Přerovsku je v okolí vyhlášené svými produkty. Aby také ne – v současnosti totiž láká návštěvníky zejména na kvalitní farmářskou kuchyni nabízenou v hospodě, která je přímou součástí zemědělské usedlosti. Ata se postupně mění na agroturistické centrum. Do budoucna se turisté mohou těšit i na ubytování spojené s možností relaxace v pivních lázních.

Agroturistika láká

„V chovu mléčného skotu se nám dařilo, hned od roku 1990 jsme se specializovali na chov holštýnských dojnic, známých vysokou užitkovostí až jedenáct tisíc litrů mléka ročně. Z rodinných důvodů jsem však nedávno musel podnikání nasměrovat jinam. Přece jen, chystám se už do důchodu a živočišná výroba mým potomkům k srdci tolik nepřirostla. Od května už máme tedy na statku pouhé dvě kravky a plně se soustřeďujeme na agroturistiku,“ vysvětluje Josef Němec.

Mléko se do poslední kapky využívá ve zdejším farmářském hostinci. Němcovi z něj vyrábí domácí tvaroh, jogurt a máslo, které si zájemci mohou koupit také domů.

Naprostá většina výrobků se však spotřebuje přímo v hospodě. Čerstvé selské mléko najdeme i jako specialitu na nápojovém lístku. Podává se zde s kapkou slivovice.

Při vaření jídel v kuchyni Josef Němec nezapře skutečnost, že v mládí se vyučil kuchařem. Neobejde se však bez vydatné pomoci žen v rodině a během turistické sezóny navíc přibírá posily z řad kuchařských učňů.

Při výběru surovin vsází na zkušenosti nabyté za léta práce v zemědělství. „To, jak se vyrábí maso a mléko, zajímá velmi často i samotné zákazníky a já jim o tom rád vyprávím. Osobně dávám přednost a doporučuji pokrmy z vepřového a hovězího masa před údajně zdravým kuřecím, protože u něj je i pro odborníka těžké zjistit, co všechno obsahuje,“ říká o své podnikatelské a vlastně i životní filozofii Josef Němec.

Na svatbu v kočáře

Hostinec vznikl celkovou rekonstrukcí původní stodoly a farmář se snaží nabídnout lidem veškerý komfort při zachování útulného dřevěného rázu. Romantické prostředí způsobuje, že se zde často konají svatební hostiny.

Němcovi zajišťují i vyjížďky v kočáře, do kterého zapřahají některého ze svých šesti koní.

Farmářská rodina se snaží využít rostoucího zájmu turistů o poznávání života na venkově.

„Doufáme, že stejně jako posezení v hostinci na farmě zaujme veřejnost i možnost ubytování u nás. Rádi bychom ještě do podzimu otevřeli penzion a poskytli lidem také možnost zapojit se do lehčích prací na statku. Stále vylepšujeme a zkrášlujeme i samotné hospodářství,“ doplňuje statkář, kterému podnikavost a smělé nápady rozhodně nechybí.

Společné cíle

Plánuje totiž v budoucnu využít dobrých vztahů s nedalekým pivovarem a zřídit pro místní i přespolní na statku pivní lázně.

„Nechci jen sedět se založenýma rukama; co si člověk nevyjedná a nezařídí, to nemá. Byl to i jeden z důvodů, proč jsem se zapojil do Asociace soukromého zemědělství a stal se zdejším okresním předsedou. Chcemeli my, sedláci, prosadit v oboru něco rozumného, je potřeba, abychom se sdružili.

Jenom nadávání v hospodě, byť by to byla ta naše, ještě nikomu nepomohlo,“ uzavřel své vyprávění Josef Němec.

Více informací najdete na internetové adrese Němcových www.hospodavestodole.com.

Přečteno: 518x