Agroturistika láká
„V chovu mléčného skotu se nám dařilo, hned od roku 1990 jsme se specializovali na chov holštýnských dojnic, známých vysokou užitkovostí až jedenáct tisíc litrů mléka ročně. Z rodinných důvodů jsem však nedávno musel podnikání nasměrovat jinam. Přece jen, chystám se už do důchodu a živočišná výroba mým potomkům k srdci tolik nepřirostla. Od května už máme tedy na statku pouhé dvě kravky a plně se soustřeďujeme na agroturistiku,“ vysvětluje Josef Němec.
Mléko se do poslední kapky využívá ve zdejším farmářském hostinci. Němcovi z něj vyrábí domácí tvaroh, jogurt a máslo, které si zájemci mohou koupit také domů.
Naprostá většina výrobků se však spotřebuje přímo v hospodě. Čerstvé selské mléko najdeme i jako specialitu na nápojovém lístku. Podává se zde s kapkou slivovice.
Při vaření jídel v kuchyni Josef Němec nezapře skutečnost, že v mládí se vyučil kuchařem. Neobejde se však bez vydatné pomoci žen v rodině a během turistické sezóny navíc přibírá posily z řad kuchařských učňů.
Při výběru surovin vsází na zkušenosti nabyté za léta práce v zemědělství. „To, jak se vyrábí maso a mléko, zajímá velmi často i samotné zákazníky a já jim o tom rád vyprávím. Osobně dávám přednost a doporučuji pokrmy z vepřového a hovězího masa před údajně zdravým kuřecím, protože u něj je i pro odborníka těžké zjistit, co všechno obsahuje,“ říká o své podnikatelské a vlastně i životní filozofii Josef Němec.
Na svatbu v kočáře
Hostinec vznikl celkovou rekonstrukcí původní stodoly a farmář se snaží nabídnout lidem veškerý komfort při zachování útulného dřevěného rázu. Romantické prostředí způsobuje, že se zde často konají svatební hostiny.
Němcovi zajišťují i vyjížďky v kočáře, do kterého zapřahají některého ze svých šesti koní.
Farmářská rodina se snaží využít rostoucího zájmu turistů o poznávání života na venkově.
„Doufáme, že stejně jako posezení v hostinci na farmě zaujme veřejnost i možnost ubytování u nás. Rádi bychom ještě do podzimu otevřeli penzion a poskytli lidem také možnost zapojit se do lehčích prací na statku. Stále vylepšujeme a zkrášlujeme i samotné hospodářství,“ doplňuje statkář, kterému podnikavost a smělé nápady rozhodně nechybí.
Společné cíle
Plánuje totiž v budoucnu využít dobrých vztahů s nedalekým pivovarem a zřídit pro místní i přespolní na statku pivní lázně.
„Nechci jen sedět se založenýma rukama; co si člověk nevyjedná a nezařídí, to nemá. Byl to i jeden z důvodů, proč jsem se zapojil do Asociace soukromého zemědělství a stal se zdejším okresním předsedou. Chcemeli my, sedláci, prosadit v oboru něco rozumného, je potřeba, abychom se sdružili.
Jenom nadávání v hospodě, byť by to byla ta naše, ještě nikomu nepomohlo,“ uzavřel své vyprávění Josef Němec.
Více informací najdete na internetové adrese Němcových www.hospodavestodole.com.