Zapojení ASZ ČR do evropského projektu

Sdílejte článek
Zapojení ASZ ČR do evropského projektu

Program FoodSafety Cheese se zabývá otázkami bezpečnosti potravin se zaměřením na produkci mléka a výrobu sýrů. Jde o projekt financovaný Evropskou unií, konkrétně akčním programem Leonardo da Vinci. Náplní projektů v tomto programu je příprava materiálů, školení a profesních kurzů v různých oborech. Cílem FoodSafety Cheese je poskytnout informace o bezpečnosti potravin a podpořit efektivní postupy v zemědělských provozech s produkcí mléka a zpracovatelských podnicích s výrobou sýrů. Připravované kurzy jsou určeny jak pracovníkům na mléčných farmách, tak v sýrárnách. Sloužit mohou také k poučení spotřebitelů a vzdělávání studentů škol zemědělských a potravinářských oborů.

Projekt je veden španělskou firmou Betelgeux a spolu s ASZ ČR na projektu spolupracují partneři z Francie (zemědělská vysoká škola), Turecka (Ministerstvo zemědělství) a Řecka (sdružení zemědělců). Práce na projektu byly zahájeny v říjnu minulého roku a jsou naplánované až do října 2012.

Asociace se do evropského projektu zapojila v loňském roce. Hlavním důvodem byla možnost získání zkušeností s administrací evropských projektů, navázání nových kontaktů v zahraničí a v neposlední řadě také další aktivita a rozšíření servisu pro naše členy. Jako téma jsme si vybrali zajímavou problematiku, kterou bude nutné řešit v rámci umožnění prodeje ze dvora. Doufáme, že se nám podaří získat k tomuto tématu informace z jiných evropských států.

Zapojení ASZ ČR do evropského projektuVe dnech 22. a 23. září 2011 se v Istanbulu uskutečnil třetí ze série mítinků projektu FoodSafety Cheese. Asociace soukromého zemědělství se jako jeden z partnerů tohoto evropského mezinárodního projektu, proto se mítinku účastnila Veronika Kutilová z hlavní kanceláře ASZ ČR, externí pracovník ASZ ČR Jakub Škába, který projekt administruje, a budoucí lektorka vzdělávacích kurzů Markéta Mošnová. Náplní tohoto mítinku bylo představení a hodnocení studijních materiálů a prezentací pro účastníky kurzů a podkladů pro školení lektorů. Dále byly diskutovány a určeny povinnosti a úkoly pro jednotlivé partnery v další fázi běhu projektu.

V uplynulém období se ASZ spolu s partnery projektu podílela nejprve na formování obsahu studijního materiálu. Byla vybrána a zpracována témata, důležitá pro pochopení rizik ovlivňujících bezpečnost potravin. Co se týče náplně kurzů, byl připraven přehled evropské i české legislativy k danému tématu, vysvětlení pojmů jako je potravinový řetězec, koncept sledovatelnosti, HACCP systém a správná výrobní praxe. Účastníci budou seznámeni také s chemickými vlastnostmi mléka, škodlivými mikroorganismy, se základními kroky v získávání, zpracování mléka a výrobě sýrů a potenciálními riziky v jednotlivých stupních výrobního řetězce.
V další fázi projektu byly zpracovány materiály do konkrétní grafické podoby španělskými kolegy. Vznikly texty, powerpointové prezentace a interaktivní online kurzy.

ASZ ČR se v současné době věnuje překladu hotových materiálů z anglického jazyka do češtiny tak, aby byly dostupné široké veřejnosti. Poté bude zahájena práce na přípravě pilotních kurzů, kde budou hotové materiály otestovány v praxi. Vyvrcholením celého projektu bude série školení a kurzů, které pro vás sedláky ASZ ČR bude moci nabízet od dubna 2012.

Potravinová bezpečnost je pro EU důležitým tématem a dalo by se říci jednou z aktuálních priorit také vzhledem k četným problémům s úniky škodlivých látek do potravinového řetězce a následnými zdravotními problémy spotřebitelů. I pro samotné farmáře bude podle mého názoru užitečné se v této problematice orientovat, znát rizika a preventivní opatření k jejich snižování. Budeme tak moci snáz obhájit, že produkujeme bezpečné a zdravé potraviny a zároveň se bránit nadměrným byrokratickým požadavkům, které jsou na výrobce kladeny.

Ing. Markéta Mošnová a Ing. Veronika Kutilová, ASZ ČR

Webové stránky projektu: http://foodsafetycheese.com/

Přečteno: 264x
Katalog farem