Na návštěvě u farmáře, který vsadil na zelí, brambory a cibuli

Sdílejte článek
Na návštěvě u farmáře, který vsadil na zelí, brambory a cibuli

V Čechách v poslední době nebývale stoupá poptávka po domácím česneku. Důvodem je jeho nesrovnatelně vyšší kvalita oproti levnému dovozu. Na obnovení zájmu domácích zákazníků však čekají i další druhy zeleniny, například zelí a cibule. Ty navíc představují tradiční zbraň proti podzimnímu a zimnímu nachlazení.

Prodej ze dvora

„Bohužel, na pultech většiny velkých samoobsluh stále převažuje zelenina ze zahraničí. V Česku přitom mohou pěstitelé používat jen velmi omezené množství chemických postřiků, což zaručuje, že naše plodiny jsou zdravější a obsahují více vitaminů,“ charakterizoval situaci jeden ze zainteresovaných, pěstitel zeleniny David Smetana.

Hospodaří na rodinné farmě s prostým názvem Smetanův statek. Ta patří do katastru obce Svobodné Dvory nedaleko Hradce Králové.

Jak tvrdí, problém není ani cena české sklizně: „Když jsem se ptal jednoho velkého dovozce, proč neodebírá zboží ode mne ani od jiného českého farmáře, vysvětlil mi, že když vyváží zboží do zahraničí, musí prostě kamiony na zpáteční cestě také něčím naplnit. S takovým vztahem k potravinám pak není divu, že naše políčka se postupně mění v nekonečné lány řepky.“ Rodina Smetanova se však nevzdává. Mimo jiné i proto, že velkou část dopěstovaných plodin prodá přímo na farmě prostřednictvím prodeje ze dvora. „Náš statek je členem Asociace soukromého zemědělství, která se velmi zasadila o povolení tohoto způsobu podnikání. Pro malé rodinné farmy, jako jsme my, je možnost nabídnout zboží rovnou zákazníkovi mimořádně důležitá. Dostaneme se tak rychle k hotovým penězům, nesníženým o odváděné desátky nejrůznějším zprostředkovatelům,“ zdůraznil podnikavý rolník.

Zelí jako základ

Ještě před Vánoci chce proniknout do farmářských prodejen s různými druhy čerstvého salátu, který neobsahuje konzervační látky: „Protože na našich polích sázíme zelí, brambory a cibuli, což by nepostačovalo, v tomto projektu jsme se spojili s pěstiteli z okolí. Zákazníci se proto mohou těšit i na salát z čerstvých jablek a mrkve. Budeme je připravovat s využitím nejmodernější techniky s důrazem na uchování vitaminů.“

Zájemci o zeleninu se na Smetanův statek vracejí i díky jedinečnému servisu, který rodina poskytuje k nákupu. Například ke krouhanému zelí dostanete podle zakoupeného množství i odpovídající dávku soli a kmínu. Doma potom stačí vše jen promíchat a je naloženo. Příští rok se Smetanovi chystají prodávat také už naložené zelí v soudcích.

Letos zkušebně pěstovali šišatou, podlouhlou cibuli a napjatě čekají na ohlas u zákazníků. Máto prý být trhák pro všechny, kdo se mohou uslzet při zdlouhavém krájení kulaté cibule. Tu je potřeba nejprve půlit a potom teprve sekat nadrobno.

Rodinný rozpočet Smetanových pomáhají stabilizovat i výdělky z penzionu, který náleží k hospodářství. „Moderní zemědělec se nemůže spoléhat pouze na jeden zdroj příjmu. Nikdy totiž nevíte, jaká bude úroda a pak také odbyt. Letos například prodej brambor a cibule poklesl oproti loňsku o osmdesát procent,“ tvrdí David Smetana.

Podrobnosti o farmě a rodinném penzionu naleznete na webové adrese www.penzion-smetanuv-statek.cz.

Vyšlo v Denících Bohemia

Přečteno: 676x