Veletrh Le Salon International de l´Agriculture, který je hojně navštěvován jak pařížským obyvatelstvem, tak Francouzi z nejrůznějších koutů země, ale i zahraničními návštěvníky a zemědělskými odborníky, se koná od roku 1964. Příběh veletrhu se ovšem začal psát již v roce 1870 s vytvořením obecné zemědělské soutěže (chovných i jatečných zvířat), která se v roce 1925 přestěhovala do Porte de Versailles Exhibition Centre, kde sídlí dodnes. Tato soutěž se tedy rozvíjí již více než 141 let a postupně se stala největší francouzskou událostí v zemědělském odvětví. Původně byla zaměřena pouze na hospodářská zvířata, ale postupně začala hodnotit i regionální výrobky, mléčné výrobky a vína. Veletrh celkově se stal více než jen akcí zaměřenou na chov hospodářských zvířat, ale i výjimečnou výkladní skříní pro regionální a mezinárodní kuchyně, regionální potraviny a také ve Francii pěstované plodiny. V roce 1964 navštívilo veletrh 300 000 návštěvníků. Statistiky pro rok 2012 mluví o počtu 681 213 návštěvníků ze čtyřiceti zemí světa.
Areál veletrhu je rozdělen do čtyř základních částí: živočišná výroba, rostlinná výroba, výroba francouzských gastronomických produktů a ostatní. V letošním roce se v areálu nacházelo na 1 130 vystavovatelů a 4 782 zvířat.
Část zaměřená na francouzskou gastronomii je částí největší a u Francouzů také nejoblíbenější. Naleznete zde regionální potraviny prakticky ze všech koutů Francie, ale opakují se v zásadě stejné produkty – nejrůznější druhy šunky, uzenin, sýra, vína a medu. Tedy všechny pro Francii typické výrobky. A vzhledem k tomu, že Francie stále svádí boj s Itálií o první příčku v pěstování vinné révy (Francouzi vyprodukují na 52 mil. hektolitrů vína), okolo čtyřiceti procent stánků patřilo právě vinařům. K dostání byla vína z jihu Languedoc, Bordeaux a Burgundska a mnoha dalších vinařských oblastí. Nechyběla ani nejcennější šumivá vína pocházejí z Champagne, ke kterým neodmyslitelně patří ústřice, jejichž chov je ve Francii již tradiční.
Na stáncích s nejrůznějšími druhy uzenin bylo znát, že francouzské vládě vychází její záměr podporovat orientaci rolníků na chov prasat na maso a také na chov mléčného (Francie je 2. největší producent mléka v EU a 5. na světě) i masného dobytka a tím i snižovat přebytky obilovin a olejnin. Protože stejně tak, jako je Francie zemí sýrů, stejnou nabídku, rozmanitost a kvalitu nabízí i u produktů z hovězího a vepřového masa.
Pavilon zaměřený na rostlinnou produkci byl v porovnání s ostatními celkem malý a zaměřený převážně na zelinářství a květiny. Z ovocnářství měla zastoupení Normandie a Bretaň, které jsou proslulé pěstováním jablek, výrobou moštů (cidr) a jablečné pálenky (calvadosu). Naproti tomu pavilon živočišné výroby nabízel návštěvníkům pohled na nespočet nejrůznějších ve Francii chovaných plemen skotu, ovcí, koz, prasat, koní, oslů, ale i drůbeže, králíků, psů a koček. K vidění byla, vedle různých soutěží a přehlídek zvířat, také chovatelská technika a dojící roboty.
Součástí tohoto zájezdu byla, vedle veletrhu Le Salon International de l´Agriculture, také dvoudenní prohlídka hlavních architektonických a historických památek Paříže. První den na programu nechyběla prohlídka Versailles - nejslavnějšího sídla francouzských králů, výstup na Eiffelovu věž, návštěva Invalidovny, včetně hrobky Napoleona Bonaparte v dómu, návštěva Muzea parfumerie, podvečerní procházka po čtvrti Montmartre se slavným Moulin Rouge a návštěvou baziliky Sacré Coeur. Druhý den pokračovala prohlídka Paříže v jednom z nejznámějších světových muzeí - v Louvru - a poté na ostrově Ile de la Cité, kde se nachází Sainte Chapelle a proslulá věznice Conciergerie, katedrála Notre Dame a kde také začínala projížďka lodí po Seině. S Paříží se členové ASZ rozloučili při večerním výstupu na Vítězný oblouk, odkud byl opravdu pozoruhodný výhled na Paříž včetně světoznámé avenue Champs Élysées a osvětlené Eiffelovy věže.
Vedle těchto kulturních a odborných zážitků se účastníkům zájezdu nabídly také zážitky gastronomické. V restauracích na Place du Tertre, nazývaného též „Náměstí malířů“, a v Latinské čtvrti bylo možné ochutnat (a většina účastníků tuto možnost využila) klasická francouzská jídla – kachnu, sýry, čokoládové dorty a také francouzskou specialitu – hlemýždě neboli šneky.
Pokud Vás Francie a hlavně francouzské zemědělství láká, na podzim tohoto roku pořádá ASZ ČR další z odborných zájezdů na farmy v zahraničí. Tentokrát je cílem cesty právě tradiční zemědělská oblast ve francouzském podhůří Pyrenejí na jihu Francie a severní část Španělska.
Autor: Jana Breburdová, kancelář ASZ ČR