Proč se kurzu účastnit?
Mlékárenství je významným odvětvím evropské ekonomiky. Mléčné výrobky jsou považovány za základ naší stravy. Sýr je ale současně potravinou, ve které se snadno množí patogenní mikroorganismy.
Kurz nastiňuje, jak se výroba sýrů stává stále složitější, neboť moderní zařízení na výrobu sýrů využívají stále více a více vědeckých přístupů a nových technologií. Používané suroviny, uplatňované zemědělské postupy a činnosti vykonávané v průmyslových odvětvích zpracovávajících potraviny pak za takových okolností zvyšují zdravotní rizika pro spotřebitele. Odborné školení všech pracovníků, kteří se na výrobě mléka v zemědělském podniku podílejí, nebo kteří se účastní dalšího zpracování mléka, je proto z hlediska zajištění co nejbezpečnějšího a nejkvalitnějšího výrobku pro spotřebitele prioritou.
V rámci tohoto projektu je k bezpečnosti potravin v sýrárenském průmyslu přistupováno komplexním způsobem v souladu s přístupem „z farmy až na vidličku“.
Jaký je obsah kurzů?
Kurz se skládá z deseti lekcí nabízejících přehled mlékárenského a sýrárenského sektoru a jeho cílem je seznámit účastníky s riziky ohrožujícími bezpečnost potravin. Každá lekce má specifický soubor vzdělávacích zadání, která pomocí ilustrací, nákresů a cvičení pomáhají dosáhnout pochopení vysvětlované látky.
Výukové části:
1. Seznamuje studenty s pojmem bezpečnosti potravin a nejdůležitější legislativou.
2. Popisuje potravinový řetězec výroby sýrů od zemědělského podniku – farmy až po stůl spotřebitele a sleduje všechny jeho stopy.
3. Vysvětluje složení mléka a jeho fyzikální a chemické vlastnosti.
4. Soustřeďuje se na mlékárenská výrobní pracoviště.
5., 6. Seznamují s hlavními charakteristikami sýrů a jednotlivými kroky jejich průmyslové výroby.
7. Zaměřuje se na správné výrobní postupy, které mají bránit ohrožení potravin.
8. Popisuje potravinová rizika.
9. Shrnuje nejdůležitější aspekty systému HACCP (HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL POINT, tzn. systém analýzy nebezpečí a kritické kontrolní body - neboli systém rozhodujících bodů pro zvládání nebezpečí na základě analýzy) a dalších systémů řízení bezpečnosti potravin, které jsou na HACCP založeny.
10. Identifikuje potenciální kontaminanty - látky znečišťující životní prostředí - a to, jaký mají vztah k bezpečnosti potravin.
Pro koho je kurz určen?
Kurz může být přínosný pro pracovníky farem s produkcí mléka a malých výroben mléčných výrobků, zaměstnance mlékáren, studenty zemědělských a potravinářských oborů a sedláky.
Obsah kurzů zdůrazňuje důležitost kvality práce pro zajištění bezpečnosti potravin a současně chce studentům poskytnout informace o právních předpisech, výrobních procesech a běžné prevenci rizik zajímavou formou s využitím konkrétních příkladů z praxe a běžného života.
V případě vašeho zájmu o účast na kurzu prosím kontaktujte hlavní kancelář ASZ ČR na telefonu 266 710 414 nebo e-mailem: kancelar@asz.cz.
Účast na kurzu je bezplatná. Těšíme se na Vaši účast!
Kurz byl připraven v rámci aktivit Evropského společenství jako součást programu Leonardo da Vinci v oblasti odborného školení. Projekt je veden španělskou organizací Betelgeux a spolu s ASZ ČR na projektu spolupracují partneři z Francie, Turecka a Řecka.
Ing. Markéta Mošnová
