Návštěva na statku, kde se vyrábí chutný ovčí a kozí sýr

Sdílejte článek

Kozí farma manželů Pulíčkových v Pěnčíně je součástí výletního areálu, kde se návštěvníci seznamují se slavnou sklářskou historií Jablonecka a Železnobrodska. K dlouhé tradici chudého kraje bez dostatku úrodné půdy však patří i chov koz a ovcí.

   

Tisícihlavé stádo

„Podhorské oblasti severních Čech byly od čtrnáctého století krajem takzvaných sklozemědělců. Každý sklář měl také vlastní políčko, kde se snažil vypěstovat alespoň trochu zeleniny. Ne nadarmo se koze říká také kráva nemajetných. Podle finančních možností pak hospodářství doplňovaly ovce a drůbež,“ vysvětluje Josef Pulíček.

Statek Pěnčín se zhruba tisícem dojených zvířat se řadí k největším farmám s chovem koz a ovcí v České republice. Pulíčkovi navíc chovají také stádo masného skotu a produkci kozího a ovčího mléka zpracovávají ve vlastní mlékárně.

„Většina našich výrobků nese označení bio. Vyrábíme kozí sýr přírodní, uzený i zrající, kozí tvaroh a pomazánku. V nabídce nechybí ani mléko, kefír, kozí sýr tavený, ovčí sýry a jogurt,“ vyjmenovává farmář, který nabídku každý rok rozšiřuje alespoň o jeden výrobek.

Na farmě chovají dvě plemena koz – bílé krátkosrsté a hnědé krátkosrsté. Obě jsou česká plemena, přičemž koza hnědá krátkosrstá pochází přímo z této oblasti a je dobře přizpůsobena zdejším podhorským podmínkám.

Jako zajímavost je zde možno obdivovat i kozu burskou, původem z Afriky. Je určená na maso a nedojí se.

Koza je pastevní zvíře a od jara do podzimu je celý den na pastvinách. Nezbytnou součástí stáda je kozel, který se však chová odděleně. Do stáda se pouští v době říje, v podzimních či jarních měsících.

Speciality ze dvora

Pěnčínský ovčí jogurt bio obsadil letos první místo v kategorii ostatních mléčných výrobků v soutěži o nejlepší regionální potraviny Libereckého kraje. V minulém roce zase cenu obdržely dva druhy kozího sýra.

„V období porážek jehňat a kozlíků vyrábíme ze získaného masa poctivý salám a klobásy. Na nedostatek zájemců o masné i mléčné výrobky si nestěžujeme,“ říká farmář. Zboží nabízí hlavně na trzích, ale prosadil se i v rámci jednoho většího obchodního řetězce.

Mimoto majitelé zřídili ještě malý krámek přímo na statku. Je otevřen od května do září každý den. Nákup si užívají i děti, které si mohou prohlédnout celou statkářskou „zoologickou zahradu“, ve které nechybí ani kůň anebo osel.

Pulíčkovi si, podobně jako ostatní malí soukromí rolníci, stěžují pouze na velkou míru administrativních povinností. „Stohy lejster nás odvádějí od práce. Nejhorší snad je, že ročně absolvujeme desítky různých kontrol. I když je vše v pořádku, velice nás to zdržuje,“ tvrdí Josef Poulíček.

Váží si proto úsilí, které v boji proti byrokracii vynakládá Asociace soukromého zemědělství.

Za velký klad považuje také členství ve Svazu chovatelů ovcí a koz. Odborný technik ze svazu totiž každý měsíc odebere zvířatům biologické vzorky, které v laboratoři vyhodnotí a na základě výsledků určí užitkovost každého kusu.

Přesné informace jsou důležité nejen pro plánování produkce, ale jsou užitečné třeba i při aukcích zvířat.

Více informací najdete na internetové adrese www.kozifarmapencin.cz.

Vyšlo v Denících Bohemia 

Přečteno: 673x