Cílem celého projektu je vytvořit smysluplné učební materiály pro kurz, který by pomohl se vzděláváním pracovníků ve výrobě mléka a sýrů. Tématem kurzu je konkrétně potravinová bezpečnost výroby sýrů, určen je tedy především zaměstnancům mlékáren a farem, ale i samotným sedlákům, malovýrobcům mléčných produktů, studentům a těm, kteří s výrobou a prodejem sýrů chtějí teprve začít.
Učební materiály jsou nyní hotové a přeložené do češtiny, úkolem ASZ proto bylo uspořádat první kurz pro veřejnost. Díky velkému zájmu jsme se nakonec rozhodli kromě klasického prezenčního semináře otevřít také možnost přihlásit se do e-learningového kurzu se stejným obsahem. Celkem se na obě varianty přihlásilo přes padesát zájemců, a to především z řad aktivních nebo budoucích faremních výrobců mléčných výrobků, nechyběli ale ani zástupci výzkumných a vzdělávacích institucí.
Prezenční kurz vedla Markéta Mošnová, která má sama praktické zkušenosti z rodinné mléčné farmy, ale i z farem v zahraničí. K předem stanovému obsahu kurzu doplnila také informace ohledně prodeje ze dvora, což je téma, jemuž se ASZ věnuje velmi intenzívně. Internetový kurz byl zahájen v polovině června a potrvá zhruba měsíc, během něhož si přes třicet účastníků projde celkem deset lekcí kurzu podle svého vlastního tempa a zájmu o jednotlivá dílčí témata.
Materiály ke kurzu, které jsou k dispozici jednak ve formě interaktivní prezentace a také jako učební texty, jsou velmi srozumitelně a jasně podané, obsahují různé aktivity, animace, videa a konkrétní příklady. Předběžně o ně projevila zájem také jedna ze zemědělských vysokých škol, která by je ráda používala ve výuce. Materiály také rádi poskytneme všem, kteří se na kurz nedostali nebo kteří by učební texty chtěli využít třeba pro své zaměstnance nebo studenty.
Posledním úkolem Asociace v tomto aktuálním projektu je uspořádání červencového setkání partnerských organizací. Už teď ale ASZ čeká na schválení dalšího mezinárodního projektu, který bude velmi zajímavý pro mladé zemědělce, kteří se chystají přebrat rodinnou farmu nebo už hospodaří a uvažují o rozšíření či zlepšení aktivit v oblasti agroturistiky.
Veronika Kutilová
