České sýry vítězí pod Tatrami

Sdílejte článek
České sýry vítězí pod Tatrami

Na slovenském Liptově, v krásném areálu obce Východná neprobíhají jen známé národopisné slavnosti, ale každoročně i „Ovenálie“ - oslavy chovu ovcí, který k hornaté zemi našich sousedů neodmyslitelně patří.

Ve Slovenských horách se na salaších odjakživa vyráběly nejen sýrové hrudky z ovčího mléka, ale i nejrůznější speciality. Přestože některé salaše zanikly a sýrová hrudka se stala v mnoha České sýry vítězí pod Tatramipřípadech surovinou dodávanou k dalšímu, spíše průmyslovému, zpracování, pořád mezi starými bači a jejich mladšími následovníky najdeme mnoho skutečných mistrů sýrařského řemesla. I proto Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku  uspořádal, jako každoročně, v rámci slavností soutěž o „Majstra syrára“, na kterou chovatelé ovcí a koz z celého Slovenska dodali k posouzení a vyhodnocení celkem 127 vzorků tradičních ovčích a kozích sýrů, brynzy, žinčice a dalších specialit.

Tentokrát se však neutkali mezi sebou pouze slovenští mistři sýraři. Svaz faremních zpracovatelů, organizace, která v České republice pomáhá farmářům s realizací malých faremních sýráren a prodejem jejich produktů, domluvil již v loňském roce účast svých členů na této soutěži.

 V kraji pod Kriváněm tedy v letošním roce probíhala soutěž, která získala mezinárodní charakter.  Českou republiku svými výrobky reprezentovaly paní Blanka Hrbková z ekofarmy AMALTHEA a paní Petra Pajasová z farmy Kozinka, obě zakládající členky našeho Svazu faremních zpracovatelů.

České sýry vítězí pod TatramiKomise složená z pracovníků veterinárních a potravinových správ Žilinského kraje, kteří mají s podobnými výrobky dlouhodobé zkušenosti, posuzovala výrobky komplexně, od splnění nezbytných legislativních podmínek výroby, přes mikrobiologickou nezávadnost výchozí suroviny až po nejvýznamnější hledisko - senzorické hodnocení. To spočívalo v bodovém ohodnocení vzhledu, vůně, konzistence a chuti jednotlivých vzorků. Vzorky byly hodnoceny anonymně, označené pouze čísly a v každé kategorii, do kterých byly sýry rozděleny, vyhodnotila porota pořadí pěti nejlepších výrobků.

České sýry vítězí pod TatramiPři vyhlášení výsledků se ukázalo, že ač tradice farmářské výroby sýrů v Čechách se nedá s tradicí našich sousedů srovnávat, výrobky nabízené českými farmáři a producenty se neztratí ani v tak silné konkurenci. Naopak! Naše děvčata obsadila v kategorii kozích sýrů první dvě místa a sklidila poklonu a obdiv mnoha slovenských přátel. Na pomyslné stupně vítězů se spolu s nimi postavil jenom představitel Agrodružstva Krivá, které v roce 2005 investovalo do výstavby vlastní mlékárny 15 milionů tehdejších slovenských korun.

Upřímné radosti našich děvčat se nemůže nikdo divit, zvlášť když jejich další sýry obsadily ještě páté a (neoficiálně, podle počtu získaných bodů) i dvě šestá místa. K jejich úspěchu jim můžeme jen blahopřát a litovat, že paní Pajasová přestěhovala svoji farmu z Čech právě na Slovensko a proto se s jejími výrobky v Česku setkáváme jen výjimečně.

Ivan Hrbek, předseda Svazu faremních zpracovatelů

Přečteno: 571x