Certifikát Regionální potravina Jihočeského kraje získal přírodní sýr z kozí farmy Jakuba Špatného

Sdílejte článek
Certifikát Regionální potravina Jihočeského kraje získal přírodní sýr z kozí farmy Jakuba Špatného

V pátek 20. července obdrželo devět nových výrobků certifikát Regionální potravina Jihočeského kraje. Tyto vítězné produkty uspěly v konkurenci 113 výrobků od 38 producentů. Certifikát z rukou náměstka ministra zemědělství Martina Hlaváčka a hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly převzal na holašovických Selských slavnostech i člen ASZ Strakonice Jakub Špatný, a to za Jihočeský kozí přírodní sýr BIO. 

„Soutěž má vzrůstající trend v počtu přihlášených produktů. Je jasně vidět, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší výrobky," komentuje průběh soutěže náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček. Jeho rezort uděluje značku již třetím rokem výrobkům charakteristickým pro daný region, které vynikají kvalitou a originální tradiční recepturou.

O tom, jaké potraviny obdrží značku Regionální potravina Jihočeského kraje, rozhodovala odborná hodnotitelská komise již v květnu. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a zástupci kraje. „Vítězné výrobky pak komise doporučí ministrovi zemědělství, který udělí značku Regionální potravina. Tu výrobek může nosit po čtyři roky," říká náměstek Hlaváček.

Aby udílení certifikátů bylo slavnostní událostí za hojné účasti veřejnosti, rozhodli se ho regionální koordinátoři soutěže uspořádat v rámci tradičních Selských slavností v Holašovicích, které se konají od pátečního poledne do nedělního večera. Lidé na nich mohou zhlédnout staročeský lidový jarmark s přehlídkou 230 řemeslníků z Čech, Moravy a Slovenska, vyslechnout si jarmareční zpívání nebo jihočeské heligonky. To vše v kulisách jihočeské vesničky zapsané na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

Certifikát Regionální potravina Jihočeského kraje získal přírodní sýr z kozí farmy Jakuba ŠpatnéhoNa Ekofarmě v Bílsku, kde se vyrábí vítězný sýr, začali na počátku devadesátých let hospodařit velmi skromně, bez půjček a dotací, rodiče dnešního majitele Jakuba Špatného. Chov bílých krátkosrstých koz se postupně rozrostl na dnešních 130 kusů. Sýrů v bio kvalitě zde vyrábí Jakubova matka Hana několik druhů a o tom, že chutnají, svědčí nejen toto ocenění, ale i řada dalších. Například vítězství v celonárodní přehlídce ovčích a kozích sýrů v roce 2001 a druhá místa v soutěži Jihočeského kraje za sýr eidamského typu a za polotvrdý sýr v roce 2007 a 2008. Velký je i zájem spotřebitelů, kromě prodeje ze dvora (Špatní mají v části farmy i malý obchod) prodávají sýry i na farmářských tržištích a rozváží je do prodejen nejen v Jižních Čechách, ale i do Prahy.

Přečteno: 620x