Kromě farmy v Nehvizdech hospodaří Ing. Brodský i v severních Čechách. Na Liberecku se mu podařilo výhodně nakoupit zemědělskou půdu a mohl tak začít podnikat ve dvou dalších střediscích, Václavice a Dětřichov. Nejrozsáhlejší rozlohou disponuje středisko Václavice. Kromě přibližně 600 ha trvalých travních porostů se zde nachází zhruba 700 hektarů orné půdy. Na ní se podle slov ekonoma podniku Ing. Michala Hory pěstují především obilniny, jako je pšenice (200 ha), ječmen (20 ha) a tritikale (90 ha), nemalou plochu zaujímá také kukuřice na zrno (167 ha) a řepka na 127 hektarech. Na výměře 50 ha zde najdeme také jetel a na 70 ha se pěstují trávy na orné půdě.
Na nehvizdských polích najdeme také obilniny, zhruba 65 ha ječmene a okolo 80 hektarů pšenice, dále se zde pěstuje cukrovka na 45 ha, pro potřeby živočišné výroby pak silážní kukuřice (36 ha) a vojtěška (40 ha). Na menší výměře čtyř hektarů pěstují hospodáři proso, které se prodává v malém především chovatelům okrasných ptáků.
Nedostatkem střediska v Nehvizdech jsou minimální skladovací prostory pro sklizeň. Jak říká Michal Hora, letos si poprvé pronajali halu, aby nebyli tolik závislí na odběratelích rostlinné produkce. „Dostačuje ale asi tak pro polovinu objemu, znamená to rychle prodat ječmen a uskladnit pšenici,“ přibližuje ekonom. Ve Václavicích tento problém řešit nemusejí, součástí střediska je kompletní posklizňová linka.
Z pohledu krmné základny je ale středisko v Nehvizdech koncipováno dobře. Je zde zhruba měsíční kapacita pro uskladnění surovin potřebných do krmných směsí. Ty si farmáři míchají sami. Při této činnosti využívají samonasávací šrotovník, který si Ing. Hora pochvaluje stejně jako celý systém „samozásobení“ krmivem. „Protože si krmivo sami připravujeme, víme jak kvalitní složky obsahuje. To při odebírání hotových krmných směsí většinou jisté není,“ podotýká Hora a dodává, že pro produkční dojnice se míchá jednou za dva dny, suchostojným stačí taková směs na týden.
Uzavřený obrat
Rodina Brodských praktikuje v chovu dojnic uzavřený obrat stáda, i když vzhledem ke vzálenostem, které musí skot překonávat, by se snad ani tento termín neměl použít. Telata se rodí v Nehvizdech, kde také v boudách a posléze společných kotcích setrvávají zhruba do pěti až šesti měsíců věku. Jalovičky pak putují do Dětřichova, kde zůstávají do 14 až 15 měsíců věku. Ve Václavicích se připustí a dva až tři měsíce před porodem se vracejí zpět ku Praze. Zde se otelí ve volné stlané porodně, která spolu s produkční stájí a dojírnou prošla před třemi lety rekonstrukcí. Ta byla realizována s částečnou pomocí evropských fondů.
V této souvislosti upozornil Ing. Hora na nepříliš obvyklé vystýlání lože. Je naplněné hnojem a slámy se následně přistýlá jen velmi omezené množství. „Krávy jsou zde spokojené, mimo jiné i proto, že jsme původní kravín typu K-96 zrekonstruovali pouze na dvouřadé, ne na třířadé uspořádání. Plemenice tu tak mají opravdu dostatek místa,“ konstatoval ekonom farmy.
Býci se na zdejší farmě vykrmují a dokážou zde přirůst více než 1 kg denně. Zhruba třicet z nich zůstává přímo v Nehvizdech, zbylá část se převáží na středisko ve Václavicích, kde se dokrmují spolu s dalšími kusy z masného programu farmy.
Bez tržní produkce mléka
Masné stádo najdeme v již zmíněných severních Čechách. Aktuálně jsou zde kříženky dvou plemen, charolais a aberdeen angus, a to jak v černé, tak v červené variantě. Celkem se v této lokalitě pase okolo 220 matek.
Loňský rok byl podle Ing. Hory pro jejich masné stádo příznivý: „Narodilo se nám dost zdravých telat, takže letos máme do obratu na výběr z kvalitních jaloviček. Býčky můžeme zase díky rekonstruované stáji všechny vykrmit, a vejdou se sem i ti holštýnští, pro které nestačí kapacity v Nehvizdech,“ vysvětluje ekonom a dodává, že v současné době se býci v žíru odbytují zhruba ve dvaceti měsících a živé hmotnosti okolo 700 kilogramů. „Dříve jsme prodávali býky přes prostředníka do zahraničí, dnes spolupracujeme s menšími jatkami Miroslava Proška ve Frýdlantu, kterému dodáváme i jatečná prasata, jež produkujeme v počtu asi 3500 kusů za rok,“ upřesňuje Michal Hora a dodává, že spolupráce s tímto odběratelem je na velmi dobré úrovni: „Snažíme se navzájem si vyjít vstříc,“ dodává zástupce rodinné farmy.
Fakta:
- Rodina Brodských hospodaří v Nehvizdech u Prahy, dvě farmy mají také v severních Čechách.
- Za farmu v Nehvizdech zodpovídá starší syn Přemysl Brodský, za václavický provoz nese odpovědnost mladší ze synů Ing. Štěpán Brodský. Do rodiny patří i ekonom Michal Hora, je švagrem staršího z bratrů.
- V Nehvizdech se chová 120 holštýnských dojnic s průměrnou roční užitkovostí okolo 9000 kilogramů mléka (obsah bílkovin 3,27 %, obsah tuku 3,36 %).
- Všechno mléko se z farmy dodává do provozu Němcovy mlékárny v Radonicích, cisterna si pro zhruba 3300 litrů jezdí jednou denně.
Jana Velechovská
Vyšlo v časopise Farmář č. 8/2012