Přijďte a ochutnejte. Kozí farma zve k návštěvě

Sdílejte článek
Přijďte a ochutnejte. Kozí farma zve k návštěvě

Chcete­li vyrazit za chutným kozím sýrem a mlékem přímo na některou ze specializovaných farem, můžete si v současnosti už vybírat. Vždy tomu tak však nebylo.

Třeba když v roce 1990 vznikalo ekologické hospodářství rodiny Hany a Františka Špatných v Bavorově v jižních Čechách, šlo o skutečnou raritu. Majitelé od té doby statek Přijďte a ochutnejte. Kozí farma zve k návštěvěviditelně pozvedli a jeho zaměření dále rozšířili. Dnes se k nim dostanete dokonce i v sedle koně. Statek je vyznačen na koňské stezce, a tak zdejší hospodáři nabízí pro jezdce ubytování v kempu a chutné pastviny pro jejich čtvernohý doprovod. Nedílnou součástí statku je obchod, jehož sortiment tvoří zejména kvalitní mléčné dobroty.

 

Ekologická cesta

„Než jsme začali s manželem na počátku devadesátých let chovat kozy, pracovali jsme oba v ovocnářství. Viděli jsme, kolik se přitom používá postřiků. Takový způsob hospodaření se nám nelíbil, a proto jsme se rozhodli jít ve vlastním podnikání přírodní cestou a provozovat ekologickou farmu,“ vysvětluje majitelka Hana Špatná.

Přijďte a ochutnejte. Kozí farma zve k návštěvěNadšení pro ekologii zdědil i nejstarší syn Jakub, který před pár lety převzal vedení kozího hospodářství. Starost o sto dvacet koz a ještě k tomu i o výrobu sýrů by však bez pomoci matky a mladších bratrů zvládal jen těžko. „Jsme sice malá farma pouze s dvaceti dvěma hektary pozemků, ale i tak se musíme hodně ohánět. Nestěžujeme si však. Máme stálé zákazníky, kteří k nám jezdí pravidelně. Vyrábíme několik druhů čerstvých sýrů a jemný tvaroh. V období, kdy je mléka hodně, vyrábíme také polotvrdý a tvrdý sýr,“ informuje Hana Špatná.

Sýry z farmy Kofa už sklidily nejedno uznání. Uveďme například soutěž „Chutná hezky jihočesky“ nebo prestižní značku „Regionální potravina Jihočeského kraje“, kterou ministerstvo zemědělství udělilo letos zdejšímu Jihočeskému kozímu sýru Bio. Ten je obohacený o Přijďte a ochutnejte. Kozí farma zve k návštěvěprobiotickou kulturu Bifidobacter. „Všechna ocenění nás těší. Hlavně jsme však rádi, že nás veřejnost i kolegové berou jako rolníky, kteří ekologicky nehospodaří jenom kvůli dotacím. Koneckonců tak činíme od roku 1990 a první příspěvky za ekologické zemědělství se objevily až o deset let později,“ zdůraznila Hana Špatná.

František Špatný se v současnosti věnuje tréninku přirozené komunikace mezi člověkem a koněm. Své zkušenosti předává na kurzech po celé republice. Zároveň jej zaměstnává budování „permakulturní“ zahrady, tedy takové, která funguje na principu trvale udržitelného zemědělství. Konkrétně usiluje o pěstování ovoce a zeleniny bez použití chemie tak, aby nedocházelo k vyčerpání půdy ani samotných rostlin.

Kemp v zahradě

Přijďte a ochutnejte. Kozí farma zve k návštěvěStatek Kofa se chlubí dlouhou historií. Postaven byl ve venkovském barokním stylu přesně před dvěma sty lety. Stavba si dodnes zachovala původní ráz. Velká zahrada poskytuje prostor pro zhruba deset stanů a šest karavanů. Nejčastěji bydlí na statku rodiny s dětmi, které rády vypomohou při krmení zvířat. Nabídka ubytování pak přináší přilepšení k výdělkům ze zemědělství. Manželé však jednohlasně zdůrazňují, že je to jen doplňková činnost, ubytovací kapacitu nemíní zvyšovat.

Když chtějí mít doma veselo, raději pořádají různé akce jako například dožínky pro kamarády z Asociace soukromého zemědělství. Tvrdí, že v dnešní době se zákony i technologie výroby mění tak rychle, že není možné, aby člověk sledoval vše sám. Proto je důležité mít partu, jejíž členové si zkušenosti předávají.

Podrobnosti o statku naleznete na internetové adrese www.kofa.ecn.cz.

Vyšlo v Denících

Přečteno: 687x