Hospodářství v Selském dvoře prosperuje. Navzdory překážkám

Sdílejte článek
Hospodářství v Selském dvoře prosperuje. Navzdory překážkám

Aby se vyrovnali konkurenci, stále něco vylepšují a zkvalitňují

Statek Selský dvůr rodiny Milerových z Pěkova na Broumovsku se zaměřuje na chov masných krav a výkrm býků. Živočišné výrobě se podřizuje rostlinná. Důležitým odvětvím rodinného hospodářství je provoz penzionu, který těží z popularity agroturistiky.

„V současnosti nabízíme ubytování ve dvanácti dvoulůžkových pokojích a dvou apartmánech. O návštěvníky nemáme nouzi, lidé z města rádi využijí možnosti pohladit si telátka nebo ovečky, co přiběhnou na zavolání,“ informoval farmář Ladislav Miler. Pro hosty je však mimo setkání s přírodou venkovského statku připraveno i perfektní zázemí. Vybavení farmářského penzionu snese srovnání s lepšími tříhvězdičkovými hotely.

 „Máme tu v okolí konkurenci, tak se snažíme stále něco vylepšovat. Rozšiřujeme nabídku sportovního vyžití, zkrášlujeme společenské prostory a tak dále. Návštěvníci mají možnost se zapojit i do snazších zemědělských prací,“ prozradil sedlák.

Sto hektarů stačí

Ze sta hektarů půdy náležících k farmě je patnáct oseto obilovinami a na dvou se pěstuje jetel, zbytek tvoří louky a pastviny pro dobytek.

Hospodářství v Selském dvoře prosperuje. Navzdory překážkám„O další rozšiřování pozemků nemáme zájem. Sto hektarů považuji za maximum, které je rodina schopná obhospodařit sama. Na zaměstnance nejsou peníze a také považuji čistě rodinnou farmu za mnohem efektivnější. Lidi zvenčí musíte zaučovat a pak na ně dohlížet. V našem klanu se umíme zastoupit a v případě horších výdělků nebo potřeby investovat se umíme společně uskrovnit,“ řekl Ladislav Miler a dodal, že tento názor sdílí i jeho zeť, který už po něm vedení farmy převzal.

Dříve se Milerovi věnovali v menší míře i pěstování brambor, nízké výkupní ceny je ale nakonec dovedly k tomu, že i pro vlastní potřebu si brambory kupují od spřátelených farmářů. „Nakonec jsou kolegové rádi, že mají odbyt. O maso krav a býků je naštěstí stále zájem, dokonce se mírně zvyšuje. Uvítal bych ale, aby se zvýšila i výkupní cena,“ sdělil hospodář a doplnil, že spotřebitelé sice zaznamenali zdražení masa, ale farmáři víc peněz nedostávají, protože vzrostly také vstupní investice.

„Nakonec jsou biti jak koncoví zákazníci, tak samotní sedláci. Problém je v tom, že farmaření se liší od ostatních druhů podnikání, kde si výrobce stanoví cenu a za tu prodává. Farmář když prodává, tak se ptá, kolik mi za to dáte, a protože velkých nákupčích je málo, mohou si určovat cenu,“ uvedl Ladislav Miler.

Problémy však mohou mít sedláci nejen s obchodníky. Farmářská rodina nesouhlasí například s pravomocí obcí stanovit si výši koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti podle svého uvážení.

Domáhejte se práv

„Zdá se mi, že stanovenou sumu ovlivňuje hlavně závist. Nikdo nepřemýšlí o tom, že součástí statku je sedm budov, ale patří k němu i cesty, o které je třeba se v zimě, v létě starat. Navíc se za odvedené peníze opravuje ve správní obci, a k nám do vsi se peníze nevracejí,“ posteskl si hospodář, který navíc spadá pod sídlo, které má více než dva tisíce obyvatel, což jej vyřazuje z možnosti žádat o dotace v některých programech.

„Nechci si ale stěžovat, hospodářství prosperuje. Jen bych rád poukázal na nezbytnost nebát se zdlouhavosti řešení některých sporů s úřady a domáhat se svých práv. O nastavení spravedlivých podmínek pro drobné sedláky usiluje také Asociace soukromého zemědělství, které jsem aktivním členem,“ uzavřel farmář Miler.

Podrobnosti o hospodářství Selský dvůr naleznete na webu www.selskydvur.cz.

Vyšlo v Denících

Přečteno: 434x