Slavnosti tentokrát ve vinařství

Sdílejte článek
Slavnosti tentokrát ve vinařství

Farmy s nabídkou sýrů, uzenin a dalších produktů jsou kromě jiných krajů i na jižní Moravě. Některé z nich představily své produkty na dalších Farmářských slavnostech, které se uskutečnily 15. září v areálu Vinařství rodiny Kosíkových v Tvrdonicích na Břeclavsku. Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík uvedl, že s možností nákupu čerstvých potravin se asociace snaží seznámit veřejnost různými způsoby a právě Farmářské slavnosti na vybraných rodinných farmách jsou jedním z nich.

Po řadě farem, jejichž majitelé se věnovali tradiční zemědělské výrobě, návštěvníci měli tentokrát možnost nahlédnout do tajů pěstování vinné révy. Kromě toho mohli ochutnat zdejší víno, burčák a místní speciality, nebo si poslechnout hudební vystoupení a zúčastnit se tvůrčích dílen. Ani tentokrát nechyběla takzvaná farmářská stezka, kde si nejen děti, ale i mnozí dospělí mohli oprášit své znalosti třeba o bylinkách. Vzhledem k tomu, že se tentokrát slavnosti konaly ve vinařství, zájemci ochutnali i čerstvě lisovaný vinný mošt. Místopředsedkyně Asociace soukromého zemědělství ČR Eliška Kravcová při oficiálním zahájení akce poznamenala, že na těchto slavnostech se snad najdou i první ratolesti, kteří si oblíbí práci kolem rostlin, nebo okolo zvířat. „Rostou nám tu noví farmáři,“ řekla s nadsázkou. Miroslav Diro z ministerstva zemědělství poznamenal, že Farmářské slavnosti jsou velice atraktivní akcí jak pro děti, tak i dospělé.

Stoletá tradice

Přestože Vinařství Kosíkových v Tvrdonicích voní téměř novotou, jeho historie se začala psát již před sto lety, kdy pan Kosík, předek nynějšího vlastníka, založil své první vinice v Dolních Bojanovicích. V rodinné tradici pokračoval i jeho potomek, který v Mikulčicích kromě vinice zbudoval i sklepní hospodářství. Na počátku 90. let se tradice ujal Cyril Kosík. Ten vysadil vinice již v Tvrdonicích. Původně sice začal s tradiční zemědělskou výrobou, kdy pěstoval cukrovku, zeleninu, kukuřici a obilí. O pět let později bylo rodině navráceno také osm hektarů vinohradu a Kosíkovi se tedy rozhodli navázat na rodinnou tradici a začali postupně rozšiřovat vinice. Současná výměra vinohradů je asi 17 hektarů, na nichž rodina pěstuje 14 odrůd vinné révy.

Veškeré sklizené hrozny putují do moderní provozovny, kde se z nich pod dohledem technologa zpracovávají metodou řízeného kvašení přívlastková vína. Firma zpracovává ročně až sto tun hroznů, z nichž vyrobí asi 80 tisíc litrů vína.
Cyril Kosík poznamenal, že letos měli trochu problém s jarním mrazem, který poničil tak pět procent úrody. „Letošní rok, co se týká výnosů, bude proti loňsku horší. Vloni ale byl dobrý rok na všechno,“ podotkl.

Slavnosti tentokrát ve vinařství Součástí vinařství je i vinný sklípek a stylová restaurace. Vína se prodávají také do vinoték, hotelů a restaurací v celé zemi. Převážná část však směřuje do vinárny v Praze, kterou založil a vede syn Pavel Kosík. Rodina nedávno postavila i penzion pro dvacet hostů. Do budoucna by ho chtěla rozšířit na kapacitu 30 lůžek. „Vaříme tady, pokud možno, z domácích zdrojů. Připravujeme tu i takovou specialitu, jako jsou martinské husy,“ prozradil Cyril Kosík s tím, že touto specialitou jsou vyhlášení po okolí.

Kvalitu vín z Tvrdonic potvrzují ocenění na mnoha oblastních, národních a mezinárodních výstavách a soutěžích. V loňském roce získalo vinařství Kosík dokonce druhé míst na prestižní soutěži Vinař roku 2011 v konkurenci 540 vzorků z 90 vinařství. První místo pak obsadili v témže roce v soutěži Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku.

Propagace výrobků z farem

Jak uvedl v souvislosti s farmářskými slavnostmi ministr zemědělství Petr Bendl, podpora drobných zemědělců a tuzemských výrobků je jednou z priorit ministerstva zemědělství. „Poctivá chuť domácích potravin a jejich jasný původ láká v současnosti stále více lidí k návštěvě farmářských trhů, které se konají po celé zemi. Výrazně méně lidí ale ví o farmách s takzvaným prodejem ze dvora, který umožňuje prodej čerstvých potravin přímo od farmářů,“ podotkl. Výrobky z rodinných farem mají podle něj mnoho předností. Především jsou čerstvé a mají jednoznačný původ, což často u zboží dovezeného ze zahraničí chybí.
V Jihomoravském kraji mohou lidé navštívit statky, kde jim farmáři nabídnou například maso, mléčné výrobky, sýry nebo včelí med. Aby si mohli koupit vše, co chtějí, je dobré návštěvu u farmáře předem domluvit. Ovoce a zeleninu pořídí například na ekofarmě v Deblíně, ve Starém Hrozenkově u Macků, ve Vedrovicích u Znojma, v Tvarožné či u Jaroslava Kováře v Dolní Kounici. Různé druhy medu, medoviny a včelích produktů nakoupí v Dolních Dunajovicích nebo v Popovicích u Rajhradu. Mléčné výrobky prodává farma rodiny Němcovy v Radostíně nad Oslavou. Jehněčí, vepřové i hovězí maso mohou pořídit například na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce.

Zuzana Fialová

Vyšlo v týdeníku Zemědělec č. 39/2012

Přečteno: 387x