Po řadě farem, jejichž majitelé se věnovali tradiční zemědělské výrobě, návštěvníci měli tentokrát možnost nahlédnout do tajů pěstování vinné révy. Kromě toho mohli ochutnat zdejší víno, burčák a místní speciality, nebo si poslechnout hudební vystoupení a zúčastnit se tvůrčích dílen. Ani tentokrát nechyběla takzvaná farmářská stezka, kde si nejen děti, ale i mnozí dospělí mohli oprášit své znalosti třeba o bylinkách. Vzhledem k tomu, že se tentokrát slavnosti konaly ve vinařství, zájemci ochutnali i čerstvě lisovaný vinný mošt. Místopředsedkyně Asociace soukromého zemědělství ČR Eliška Kravcová při oficiálním zahájení akce poznamenala, že na těchto slavnostech se snad najdou i první ratolesti, kteří si oblíbí práci kolem rostlin, nebo okolo zvířat. „Rostou nám tu noví farmáři,“ řekla s nadsázkou. Miroslav Diro z ministerstva zemědělství poznamenal, že Farmářské slavnosti jsou velice atraktivní akcí jak pro děti, tak i dospělé.
Stoletá tradice
Přestože Vinařství Kosíkových v Tvrdonicích voní téměř novotou, jeho historie se začala psát již před sto lety, kdy pan Kosík, předek nynějšího vlastníka, založil své první vinice v Dolních Bojanovicích. V rodinné tradici pokračoval i jeho potomek, který v Mikulčicích kromě vinice zbudoval i sklepní hospodářství. Na počátku 90. let se tradice ujal Cyril Kosík. Ten vysadil vinice již v Tvrdonicích. Původně sice začal s tradiční zemědělskou výrobou, kdy pěstoval cukrovku, zeleninu, kukuřici a obilí. O pět let později bylo rodině navráceno také osm hektarů vinohradu a Kosíkovi se tedy rozhodli navázat na rodinnou tradici a začali postupně rozšiřovat vinice. Současná výměra vinohradů je asi 17 hektarů, na nichž rodina pěstuje 14 odrůd vinné révy.
Veškeré sklizené hrozny putují do moderní provozovny, kde se z nich pod dohledem technologa zpracovávají metodou řízeného kvašení přívlastková vína. Firma zpracovává ročně až sto tun hroznů, z nichž vyrobí asi 80 tisíc litrů vína.
Cyril Kosík poznamenal, že letos měli trochu problém s jarním mrazem, který poničil tak pět procent úrody. „Letošní rok, co se týká výnosů, bude proti loňsku horší. Vloni ale byl dobrý rok na všechno,“ podotkl.
Součástí vinařství je i vinný sklípek a stylová restaurace. Vína se prodávají také do vinoték, hotelů a restaurací v celé zemi. Převážná část však směřuje do vinárny v Praze, kterou založil a vede syn Pavel Kosík. Rodina nedávno postavila i penzion pro dvacet hostů. Do budoucna by ho chtěla rozšířit na kapacitu 30 lůžek. „Vaříme tady, pokud možno, z domácích zdrojů. Připravujeme tu i takovou specialitu, jako jsou martinské husy,“ prozradil Cyril Kosík s tím, že touto specialitou jsou vyhlášení po okolí.
Kvalitu vín z Tvrdonic potvrzují ocenění na mnoha oblastních, národních a mezinárodních výstavách a soutěžích. V loňském roce získalo vinařství Kosík dokonce druhé míst na prestižní soutěži Vinař roku 2011 v konkurenci 540 vzorků z 90 vinařství. První místo pak obsadili v témže roce v soutěži Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku.
Propagace výrobků z farem
Jak uvedl v souvislosti s farmářskými slavnostmi ministr zemědělství Petr Bendl, podpora drobných zemědělců a tuzemských výrobků je jednou z priorit ministerstva zemědělství. „Poctivá chuť domácích potravin a jejich jasný původ láká v současnosti stále více lidí k návštěvě farmářských trhů, které se konají po celé zemi. Výrazně méně lidí ale ví o farmách s takzvaným prodejem ze dvora, který umožňuje prodej čerstvých potravin přímo od farmářů,“ podotkl. Výrobky z rodinných farem mají podle něj mnoho předností. Především jsou čerstvé a mají jednoznačný původ, což často u zboží dovezeného ze zahraničí chybí.
V Jihomoravském kraji mohou lidé navštívit statky, kde jim farmáři nabídnou například maso, mléčné výrobky, sýry nebo včelí med. Aby si mohli koupit vše, co chtějí, je dobré návštěvu u farmáře předem domluvit. Ovoce a zeleninu pořídí například na ekofarmě v Deblíně, ve Starém Hrozenkově u Macků, ve Vedrovicích u Znojma, v Tvarožné či u Jaroslava Kováře v Dolní Kounici. Různé druhy medu, medoviny a včelích produktů nakoupí v Dolních Dunajovicích nebo v Popovicích u Rajhradu. Mléčné výrobky prodává farma rodiny Němcovy v Radostíně nad Oslavou. Jehněčí, vepřové i hovězí maso mohou pořídit například na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce.
Zuzana Fialová
Vyšlo v týdeníku Zemědělec č. 39/2012