Asociace ve Francii

Sdílejte článek

Asociace ve Francii

28.7.2004

Na konci června uspořádala Asociace soukromého zemědělství pro své členy (i nečleny) poznávací zájezd do Francie.
Ráda bych předem poděkovala za velkou pomoc při organizaci celého zájezdu a za překladatelskou činnost panu Janu Zalabákovi - soukromému zemědělci - členovi ASZ Praha a jeho dceři Petře, která pracuje jako právnička ve firmě Euroluz a která zajistila zajímavý program a návštěvu soukromých farem. Euroluz je třetí největší firmou na světě zabývající se zpracováním vojtěšky na granule. Všechny farmy, které jsme navštívili spolupracují s touto firmou, pěstují vojtěšku, kterou firmě prodávají a také na druhou stranu kupují vojtěškové granule speciálně upravené pro svá zvířata (granule obsahují vitamíny, minerály a jiné komponenty potřebné pro konkrétní druhy chovaných zvířat - masný a dojný skot, ovce, koně, prasata ... ).

Na konci června uspořádala Asociace soukromého zemědělství pro své členy (i nečleny) poznávací zájezd do Francie.

Ráda bych předem poděkovala za velkou pomoc při organizaci celého zájezdu a za překladatelskou činnost panu Janu Zalabákovi soukromému zemědělci - členovi ASZ Praha a jeho dceři Petře, která pracuje jako právnička ve firmě Euroluz a která zajistila zajímavý program a návštěvu soukromých farem. Euroluz je třetí největší firmou na světě zabývající se zpracováním vojtěšky na granule. Všechny farmy, které jsme navštívili spolupracují stouto firmou, pěstují vojtěšku, kterou firmě prodávají a také na druhou stranu kupují vojtěškové granule speciálně upravené pro svá zvířata (granule obsahují vitamíny, minerály a jiné komponenty potřebné pro konkrétní druhy chovaných zvířat masný a dojný skot, ovce, koně, prasata ... ).

A jaký tedy byl konkrétní program naší cesty? Zahájili jsme jej návštěvou regionální „odbytové a hospodářské organizace“ CHAMPAGNE CEREALES vREIMS zaměřené především na vykupování a zpracování obilovin a sladu. Celá firma má 30 zaměstnanců soukromých zemědělců je pod vedením a dozorem soukromých zemědělců vregionu, členů CHAMPAGNE CEREALES. Rozsah působnosti firmy dosahuje cca 800 tisíc hektarů tj. 5-6 tisíc soukromých zemědělců = průměrná farma je 140 hektarů. Problémy se kterými se potýká každá země nástup nové generace sedláků, řeší Francie pro nás docela nepředstavitelným postupem. Aby se zajistila kontinuita hospodaření, spojí se několik rodin, které mají děti, dohromady, protože je zde větší šance, že některé ztěchto dětí bude ochotno dále pokračovat.

CHAMPAGNE CEREALES sdružuje 160 sil, které jsou rozloženy vcelém regionu tak, aby byl zajištěn dobře dojezdný přístup pro všechny členy. Systém zpracování obilovin a sladu je promyšlený do nejmenších detailů a pro zbytkový materiál ztěchto komodit je zajištěno další zpracování (otruby alkohol, řepka+ otruby kosmetika, čistící prostředky, prací prostředky, ekologický program na mytí traktorů, solární krémy). Výtěžek ztohoto zbytkového materiálu je cca 20-100EURO/kg. Kromě sil, vlastní také 14 sladoven (i vjiných státech než ve Francii) a 20 mlýnů ve Francii. Jedno ze sil, laboratoř a sladovnu jsme také navštivili.

Využili jsme našeho pobytu voblasti Champagne a bylo by neodpustitelné, nenavštívit pěstitele vína. Rodinná farma se zabývá především produkcí šampaňského vína. Hospodaří sami na 9 hektarech vinic a přes sezónu zaměstnávají další 4 sezónní pracovníky. Majitel farmy nás seznámil spěstováním vína vtéto oblasti, dále nás seznámil spostupem od zpracovávání hroznů po uskladnění lahví šampaňského. Na závěr jsme mohli všichni ochutnat zjeho produkce a také zakoupit jeho šampaňské. Závěrem prvního dne jsme ještě stihli navštívit známé sklepy Champagne POMMERY. Velikost sklepů je cca 18 km, historie sahá do 18. století. Nyní je zde uskladněno 20 milionů litrů šampaňského.

Další den jsme zasvětili návštěvě farem.

Ovčí farma pana Scea Galloise ve FAGNIERE

· při prvním pohledu na farmu jsem měla pocit, že jsem se ocitla ve špatném vtipu haly zvlnitého plechu ledabyle rozestavěné na rovinatém pozemku, 2 buňky pro zaměstnance, přístřešky pro stroje, ale i stroje zarostlé vtrávě na volné ploše to vše bylo vidět na první pohled. Majitel farmy nás vřele přivítal, prošel snámi celou farmu a odpovídal upřímně na všechny otázky. Musím přiznat, že masné ovce (cca 160 ks) francouzského plemene byly ve velice dobré kondici tyto ovce majitel nepase, krmí je pouze vojtěškovými granulemi od firmy Euroluz a slámou. Jehňata odstavuje v10 dnech stáří a přikrmuje je mj. i sušeným ovčím mlékem. Do chovu zařazuje již berany ze svého chovu.

· největším „překvapením“ byl sklad chemikálií, který vypadal jako dvojgaráž a který by vnašich podmínkách neprošel žádnou zkontrol, které naši zemědělci podstupují. Když se na toto téma rozhořela debata, „utnul“ jí majitel farmy tím, že mu to tak stačí. Jak je vidět od roku 1956, kdy se datuje vznik EU, došlo ve Francii v „uvolnění mravů“ co se bezpečnostních předpisů týká snad i Česká republika a její kontroloři vbudoucnu pochopí, že nemusí vyžadovat víc než je bezpodmínečně nutné (pozn. aut.).

Mléčná farmapana Earla Simona v AUVE

· majitel farmy je zároveň i šéfem skupiny veterinářů, kteří se zabývají kontrolou skotu na BSE

· farma, kde pracuje rodina majitele a 2 zaměstnanci obhospodařuje 170 hektarů a má 60 dojnic + mladý skot vše holštýnského původu. pan Simon nás seznámil schodem farmy a prošli jsme celý areál stáje a haly na stroje

Farma zaměřená na výkrm masného skotu pana Gaec Lorina v TILLOY u BELLAY

· tato farma je rozdělena na 2 části vobci je farma, kde jsou především stroje a dílny nad obcí cca 500 m jsou stáje pro masný skot

· strojové vybavení farmy, kde hospodaří majitel se synem a 2 švagry je více než dobré při obhospodařování 350ha odpovídá strojový park podle názoru účastníků zájezdu tak 1000ha farmě vnašich podmínkách.

· chov masného skotu je zaměřen na výkrm býků především plemene Charolais ročně se zde vykrmí 800 býků krmení je založeno především na vojtěškových granulích od firmy Euroluz srůznými příměsemi a vitamíny

Čtvrtý den zájezdu jsme upravili podle přání účastníků zájezdu. Původně plánovanou návštěvu největšího evropskéhotržiště vRungis, které se rozkládá na 500 hektarech do velkých hal a kde se obchoduje od ovoce, masa, obilí až po květiny, nebylo možno absolvovat celé. Změnili jsme program a navštívili obchodní centrum, kde si mohli účastníci zájezdu ověřit ceny jednotlivých potravin. Následoval národní institut pro obilí, píci a kukuřici ARVALIS vETAMPES. Jeho zástupce Cristian Leclerk nás seznámil snáplní a výzkumnými programy institutu a shlédli jsme zkusné plochy různých druhů obilovin.

Vpodvečerních hodinách jsme se vrátili do Paříže, kterou jsme i vnáročné dopravní špičce projeli tak, abychom viděli nejzajímavější památky Vítězný oblouk, La Defence a Eifelovu věž a měli tak alespoň na chvilku volný program.

Na zpáteční cestě do ČR jsme se zastavili vněmeckém Hockenheimu u dealera zemědělských strojů firmy Class.

Ráda bych poděkovala všem zúčastněným („skalním“ i novým účastníkům), kteří měli „na svědomí“ opravdu dobrou atmosféru celé naší společné cesty.

Soňa Procházková, řed.kanceláře ASZ ČR

Postřehy několika účastníků cesty ASZ ČR do Francie

Mgr. Eliška Malíková

ASZ Přerov

Technologie a systém pěstování a chovu je stejný jako vČR, voblasti, kde jsme byli, jsou lepší meteorologické podmínky (v zimě teplota neklesá pod -10C). Hospodářské organizace a zpracovatelské firmy vychází zemědělcům daleko vstřícněji než je tomu u nás. Ve Francii je tzv. jistota ceny-příjmu. I pěstování a zpracování vína bylo na bezvadné úrovni. Sklepy Pommery mě zaujaly hlavně svou historií, kdy pro stavbu sklepů byly využity bývalé štoly pro těžbu vápence. Vysoká produktivita a organizace práce na farmě svýkrmem 800 ks masného skotu ročně a rozlohou 360 hektarů obhospodařují 3 lidé. Všichni farmáři byli za jedno, že pouze rostlinná výroba není schopná uživit rodinu, proto je nutné mít i živočišnou.

Jaroslav Plecháč, Jaroslav Jiránek

ASZ Trutnov

Zaujala nás vysoká úroveň zemědělství, která vtěchto oblastech je. Jediné čeho lituji je, že jsme se podrobně nezeptali na všechny byrokratické a kontrolní systémy, které EU na své „staré“ sedláky klade. Po informacích o firmě Euroluz a o praktických zkušenostech navštívených sedláků stouto firmou, je nám líto, že u nás se více nepodporuje obnovení sušáren a zpracovatelů vojtěšky a travní hmoty na granule, kdy by se podpořilo zatravňování ploch nevhodných pro zemědělskou produkci. Jako velice přínosné pro francouzské sedláky vidím tu skutečnost, že jsou jedinými vlastníky „odbytových a hospodářských organizací“ a tak je zde těsná návaznost na potravinářský průmysl a ne jako u nás, kdy prvovýrobci jsou odkázáni na milost a nemilost výkupů.

František Janko

předseda ASZ Plzeň

Zaujaly mě velké výnosy, technické vybavení farem, jejich velikost proti farmám vNěmecku a Švédsku. Příjemně mě překvapil otevřený a upřímný přístup francouzských farmářů knám a našim otázkám. Zajímavá byla pro mě i návštěva vinařské farmy, protože výroba šampaňského byla dosud pro mě velkou neznámou vzhledem ktomu, že hospodařím vzápadních Čechách.

Soňa Procházková

Asociace ve Francii

Přečteno: 299x
Katalog farem