Po špatných zkušenostech s výkupem mléka se Alois Mejsnar st. hned na počátku devadesátých let rozhodl pro experiment. Do kufru své stařičké škodovky naskládal lahve s mlékem a začal je rozvážet po okolních domácnostech. Místním se takový servis zalíbil a stali se pravidelnými zákazníky. Dnes jsou nejen šetrně pasterované mléko ve vratných skleněných lahvích, ale i kefír, tvaroh, mnoho druhů sýrů a jogurtů rozváženy od pondělí do soboty pěti firemními dodávkami po pravidelných rozvozových trasách v okruhu 50 km. Každá trasa má zhruba 70 až 100 zastávek, spolu s prodejem přímo na farmě se počet pravidelných zákazníků vyšplhal na úctyhodných pět tisíc.

Současnému stavu však předcházelo mnoho stavebních prací počínaje vybudováním volné boxové stáje pro 24 krav v roce 1992 přes náročnou stavbu mlékárny roku 1997 až po rekonstrukci starého kravína zakoupeného v dražbě v roce 2000. Veškeré stavební úpravy zvládala mužská část rodiny Mejsnarovy svépomocí. Dotace z Programu rozvoje venkova byla využita pouze v roce 2007, a to na nákup technologie dojení. „Dojírnu považuji za srdce chléva a na tom se šetřit nemá,“ ukazuje nám hrdě Alois Mejsnar ml. dojící zařízení anglické značky zvučného jména Fullwood s důmyslným izraelským softwarem a dodává: „Při současném počtu stáda (150 kusů) si už ani jiný dojicí systém nedokážu představit. Do čekárny se vejde 40 dojnic, dojírna s 2 x 6 stáními obslouží za hodinu 60 krav. Při dojení je pomocí čipu na noze identifikována konkrétní dojnice, důmyslný software rozpozná průběh říje či případný počínající zánět vemene. To nám samozřejmě šetří čas i peníze – kontrolu užitkovosti, kterou dříve dělali plemenáři, nyní zvládám sám. Při identifikace říje pak ihned kontaktuji inseminátora.“

„Smysl investic do kvalitních technologií jsem pochopil již v roce 1993 při svém půlročním pobytu na mléčné farmě v Dánsku. To pro mě byla škola života, kterou vřele doporučuji všem dnešním mladým farmářům. Nikde jinde člověk nezíská takovou zkušenost, nepochopí, co je a co není důležité, nenaučí se efektivnímu využití času, nerozpozná, co zvládnout sám a na co je lepší si najmout služby. Praxe v zahraničí je ideální i pro studenty zemědělských škol,“ vysvětluje Alois Mejsnar ml.
Stopadesátihlavé stádo mléčného skotu, 200 ha obhospodařované půdy, mlékárna s denním zpracováním dvou tisíc litrů mléka a rozvoz mléčných výrobků šest dní v týdnu pěti dodávkami – to vše zvládá Mejsnarovic rodina pouze s pomocí šesti zaměstnanců. Vítězství v soutěži Farma roku, dvoje nesmírně úspěšné Farmářské slavnosti za účasti mnoha tisíc návštěvníků. Nejvyšší meta? Ne tak pro činorodé a nezdolné Mejsnarovi. S úsměvem a bez jakéhokoliv stěžování si na cokoliv přemýšlí, jaký program vymyslí pro rodiny s dětmi na jejich farmě příští rok. Stálí i ti noví zákazníci se totiž pořád se zájmem ptají. A kromě zajištění běžného provozu se otec a synové ve volných chvílích věnují budování nové, prostornější mlékárny s denní kapacitou zpracování deset tisíc litrů mléka. To ovšem bude potřeba rozšířit stádo. Tak směle do toho, Mejsnarovi, našlápnuto máte přímo ukázkově!
Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ